Kako naj izdelam aromaterapevtsko mešanico?

Umetnost in znanost kreiranja aromaterapevtskih mešanic je eden od najbolj fascinantnih in dinamičnih aspektov aromaterapije. Vendarle je za novince mešanje eteričnih olj pogosto zavito v tančico skrivnosti, zato se raje držijo že napisanih receptur ali aromaterapevtske izdelke kupijo. To je sicer razumljivo, kajti za uspešno izdelavo uspešnih in varnih aromaterapevtskih mešanic je potrebno ogromno predznanja. Vendar čar aromaterapije je v izdelavi individualiziranih pripravkov.

Prve mešanice eteričnih olj sem izdelala pred dobrimi petnajstimi leti. O aromaterapiji takrat nisem vedela prav veliko, tako da sem eterična olja kombinirala po občutku oziroma kot mi je narekoval nos. Nekatere ustvarjene mešanice so lepo uspele, druge malo manj. Vendar so bile prav moje prve mešanice “krive”, da sem se začela ukvarjati z aromaterapijo. Predvsem zato, ker sem opazila bistvene spremembe v svojem počutju. Takrat sem živela v New Yorku in kar naenkrat se je stres velemesta zdel bolj obvladljiv.

Zdaj, ko je za menoj dolgoletno raziskovanje eteričnih olj in več sto, morda več tisoč izdelanih mešanic, na formulacijo gledam povsem drugače. Vsekakor je moje snovanje veliko bolj sistematično in načrtovano. Vendar ob tem nisem izgubila intuicije, prav nasprotno – celo okrepila se je.

Terapevtski ali estetski pristop?

Recimo, da želiš izdelati mešanico proti nespečnosti. Kateri pristop boš izbrala – terapevtski ali estetski? Verjetno terapevtski, kajne? Izbrala boš eterična olja, ki delujejo sedativno in sproščajo, na primer pravo sivko, rimsko kamilico, nardo …

Preden se spraviš v posteljo, mešanico izbranih eteričnih olj razpršiš po prostoru. V hipu ugotoviš, da ti je vonj zoprn. Čeprav si upoštevala farmakološko delovanje eteričnih olj, te ta vonj gotovo ne bo zazibal v lahkoten spanec. Kaj si naredila narobe?

Čut voha je izrazito subjektiven; vonji eteričnih olj prikličejo spomine, vzbudijo čustva in ustvarijo reakcije. Če nam vonj ni všeč, ne bo imel terapevtskega učinka. In obratno, če nam je vonj všeč, bo na nas deloval terapevtsko.

Naj omenim konkreten primer. Prijateljici, ki je bila pod stresom, sem pred leti svetovala uporabo eteričnega olja sivke. Sivka pomirja in uravnava živčni sistem, kar potrjujejo številne znanstvene študije. Ko je moja prijateljica povonjala sivko, se je zdrznila; vonj jo je spomnil na babico, ki jo je  – ko je bila poredna – zaprla v klet.

Ali misliš, da bo sivka v tem primeru delovala terapevtsko?

Vsak vonj pusti sled v naši podzavesti.

V primeru, da se želimo spopasti s težavami zgolj na fizični ravni (glivice, herpes, opekline), lahko uporabimo samo terapevtski pristop k mešanju (farmakološko delovanje). Kadar pa želimo na posameznika delovati celostno, torej zaobjeti njegovo fizično, čustveno in duhovno telo, moramo združiti terapevtski in estetski pristop. To pomeni, da upoštevamo terapevtske lastnosti eteričnih olj, obenem pa ustvarimo mešanico, ki ima prijeten vonj.

Čeprav se mešanje eteričnih olj v aromaterapiji v marsičem razlikuje od parfumeristike, je tudi za aromaterapevtske mešanice ključnega pomena, da lepo dišijo.

Kaj je predpogoj za uspešno izdelavo mešanic?

Vedno znova opažam, da so udeleženci daljših tečajev aromaterapije na začetku veliko bolj suvereni pri izdelavi mešanic kot na koncu. Več ko imajo znanja, bolj se zavedajo, kako obširna je aromaterapija.

Izdelava mešanic brez poznavanja osnov varnosti, morebitnih kontraindikacij eteričnih olj in priporočenih koncentracij je lahko nevarna!

Na tečaju aromaterapije po programu NPK bomo kar nekaj časa posvetili vedam kot so botanika, anatomija in kemija, preden bomo to znanje združili in se lotili izdelave mešanic.

Ali to pomeni, da kot popoln laik ne smeš izdelovati svojih mešanic? Nikakor ne! Pomembno je le, da uporabo eteričnih olj prilagodiš svojemu znanju.

Koraki za izdelavo mešanic

Že izdeluješ lastne mešanice? Kako se lotiš tega postopka? Pri formulaciji je pomembno, da imamo sistem in da mešanico skrbno načrtujemo. Zato navajam nekaj ključnih korakov, ki jih pri kreiranju ne smeš izpustiti. Če izdeluješ mešanice za druge, je ta proces razširjen z individualno obravnavno posameznika.

1. Določi namen mešanice.

Preden izbereš eterična olja, se vprašaj, kaj želiš z mešanico doseči. Želiš izdelati nekaj za sprostitev, za dvig razpoloženja ali proti glavobolu?

2. Izberi eterična olja.

  • Eterična olja izberi glede na njihovo farmakološko delovanje – pri glavobolu bo na primer poudarek pri eteričnih oljih z analgetičnim, protibolečinskim in pomirjujočim delovanjem.
  • Za vsako eterično olje preveri morebitne omejitve (zaradi draženja, fototoksičnosti) in kontraindikacije. Če izdeluješ mešanice, ki jih želiš dati na trg, se tu lahko zatakne, zato ti priporočam, da preučiš omejitve IFRA in EU.
  • Če želiš izdelati mešanico, ki bo imela vpliv na psiho, preveri, ali ti eterična olja dišijo.
  • Aromaterapevtske mešanice največkrat vsebujejo do pet eteričnih olj. Če si začetnica, ti priporočam, da začneš s tremi. Mešanice z več kot petimi eteričnimi olji odsvetujem, saj je pri kombiniranju večih eteričnih olj več možnosti, da znižamo želeni terapevtski efekt.

Ko kreiramo parfume, lahko med sabo kombiniramo deset in več eteričnih olj. Pri aromaterapiji se omejimo na največ pet različnih.

3. Določi razmerja med eteričnimi olji.

To je gotovo najtežji del izdelave mešanic, ki se ga preprosto ne moreš naučiti samo iz knjig!

Če izdeluješ mešanico za lajšanje fizičnih težav, je nekoliko enostavneje – pomembno je, da poznaš farmakološko delovanje in kemijsko sestavo eteričnih olj ter se osredotočiš na cilj mešanice.

Če pa želiš ustvariti prijeten, harmoničen vonj, ki bo pozitivno deloval na psiho, ne bo šlo drugače kot z veliko prakse in opazovanja odzivov na neko mešanico.

Eterična olja imajo zelo raznoliko intenziteto vonja, zato bodo nekatera v mešanici popolnoma prevladala. Intenzitete ne enači s hlapljivostjo (notami) – eterično olje poprove mete je zelo intenzivnega vonja, vendar sodi med zgornje note (je hitro hlapljivo).

Meni je pri kreiranju harmoničnih mešanic zares pomagal študij parfumeristike! Parfumeristični princip pogosto apliciram na izdelavo aromaterapevtskih mešanic.

Namig za začetek: Tri izbrana eterična olja povonjaj iz stekleničke. Tistega, ki je po vonju najintenzivnejše, boš v končni mešanici uporabila najmanj, tistega, ki ima najbolj blag vonj, pa lahko uporabiš več.

4. Določi koncentracijo eteričnih olj.

Koncentracije eteričnih olj v aromaterapiji so v povprečju od 1 % do 5 %. Koncentracija je odvisna od starosti posameznika in njegovega zdravstvenega stanja, od namena mešanice, od posameznih eteričnih olj ter od tega, ali gre za akutno ali kronično težavo. Če želiš vedeti, koliko kapljic je v mililitru eteričnega olja, preberi ta blog.

5. Določi bazo.

Ko določimo namen mešanice, moramo razmisliti tudi o načinu aplikacije (nanos na kožo, inhalacija, prostor …). Če se odločimo za nanos na kožo – bomo uporabili rastlinsko olje, alkohol, gel, losjon ali mazilo? In če izberemo rastlinsko olje – katero bo optimalno?

6. Izdelaj pripravek.

Izdelava aromaterapevtskih pripravkov je načeloma precej enostavna, vendar tudi tu pogosto pride do napak. Na primer, ker se eterična olja ne mešajo z vodo, ni dovolj, da eterično olje dodamo v vodo in pred uporabo pretresemo. Četudi aromaterapevtske izdelke navadno porabimo v kratkem času, jih moramo – če vsebujejo vodo – ustrezno konzervirati.

7. Spremljaj morebitne spremembe v izdelku.

Ali si kdaj opazila, da se je vonj tvojega masažnega olja čez nekaj časa spremenil? Eterična olja potrebujejo nekaj časa, da se “povežejo” med seboj in po mojih izkušnjah se vonj v roku meseca ali dveh celo izboljša. Zapiši spremembe v vonju in po želji modificiraj vonj.

8. Uporabi izdelek.

Ko uporabiš izdelek, pozorno spremljaj svoje počutje. Opaziš kakšne spremembe? Ti je vonj všeč? Če ti izdelek ne ustreza, je smiselno, da mešanico modificiraš ali jo ustvariš na novo.

Vaja za spoznavanje eteričnih olj

Če imaš že veliko znanja o eteričnih oljih, poskusi to znanje za trenutek odložiti na stran.

Eterično olje kapni na listič in ga povonjaj. Kakšne občutke vzbuja v tebi? Kako deluje nate? V katerem delu telesa ga čutiš? Te vonj pomirja, stimulira ali razveseljuje?

Tvoja izkušnja z eteričnimi olji je bistvenega pomena za uspešno izdelavo mešanic. Zato na našem Tečaju aromaterapije po NPK velik poudarek na izkustvenem delu – ta del imajo udeleženke vedno najraje!

Zaključek

V tem blogu smo si pogledali dva različna pristopa k mešanju eteričnih olj: terapevtski in estetski oziroma kombinacijo obeh. Spoznala si, katere so najpomembnejše točke v kreiranju mešanic. Za vsako “točko” stoji morje znanja in izušenj, ki jih je nemogoče osvojiti čez noč. Vendar vsekakor ni nekaj, česar se ne bi mogla naučiti!

Na tečaju aromaterapije, ki ga pripravljamo to jesen, boš dobila vse potrebno znanje za kreiranje uspešnih aroma mešanic. Intenzivno bo, ampak ne boj se – s tabo bomo največji strokovnjaki s tega področja. Če si pripravljena na prav posebno avanturo, se nam pridruži!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja