Ceramidi v naravni kozmetiki

Ceramidi postajajo vse bolj priljubljena in iskana sestavina kozmetičnih izdelkov. V današnjem zapisu bomo spoznale, kaj ceramidi so, čemu v kozmetiki sploh služijo in kako jih lahko vključujemo v lastne formulacije kozmetičnih izdelkov.

Ceramidi so naravnega izvora – najdemo jih tudi v našem telesu. Za človeka so pomembni pri razvoju možganov in živčnega sistema, nahajajo pa se tudi v koži.

Ceramidi predstavljajo “malto” med “opekami”

Sestavo zunanje plasti kože (epidermisa) si lahko predstavljamo kot opeko in malto.

Malta med opekami, se pravi tisto, kar drži kožne celice (opeko) skupaj, so v specifičnem razmerju poleg prostih maščobnih kislin in holesterola še ceramidi. Malta obkroža celice na poseben način – v obliki lamelarnih tekočih kristalov. Če vas zanima kako je lahko nek lipid hkrati trden in tekoč, si lahko pogledate videe na dveh povezavah.

Telo proizvaja ceramide v koži, a se z leti zaradi zunanjih vplivov (sončno UV sevanje, suh zrak), bolezni in staranja organizma, njihova količina zmanjšuje.

To vodi v okrnjeno zaščitno (barierno) funkcijo, kar vpliva na izgubo vlage v koži, nastanek suhe kože, draženja in posledično tudi do pojava drobnih gubic.

Glede na nekatere študije naj bi ljudem z luskavico in ekcemi v koži primanjkovalo ceramidov. A naj spomnim, da se takih zdravstvenih težav, ki povečini izvirajo od znotraj, ne da reševati le s kozmetičnimi izdelki. Lahko pa ohranjamo kolikor se da kakovostno zaščitno funkcijo kože in morda preprečimo nastanek določenih kožnih težav.

Ceramidi so pravzaprav lipidi

Ceramidi spadajo med lipide, podobno kot med lipide spadajo tudi olja, masla in še nekatere druge sestavine, ki jih vključujemo v kozmetične izdelke.

V koži jih delimo na vsaj 9 podskupin, ki se razlikujejo glede na to, kako so sestavljene. V osnovi so ceramidi sestavljeni iz dveh delov, sfingozidne osnove in nanjo vezane maščobne kisline (med drugim osnovni gradnik lipidov, kot so olja in masla). Za lažjo predstavo si oglejte spodnjo skico:

V različnih kombinacijah se med seboj povezujejo različne sfingozidne osnove in različno dolge maščobne kisline. Tako dobimo veliko število raznolikih ceramidov. Poleg že dosti »pravih« ceramidov, na trgu najdemo še naslednje zelo podobne izraze – fitoceramidi, psevdoceramidi in sintezni ceramidi.

  • Fitoceramidi vsebujejo sestavne dele kvasovk t.i. fitosfingozin, ki spodbuja telo k proizvodnji lastnega sfingozina.
  • Psevdoceramidi so lipidi po lastnostih podobni ceramidom, a z različno sestavo.
  • Sintezni ceramidi so v laboratoriju izdelane kopije naravno prisotnih ceramidov, in taki se večinoma vgrajujejo v kozmetične izdelke. Sinteza v laboratoriju je namreč cenejša kot pridobivanje iz narave.

Sicer pa niti ni pomembno, kakšnega izvora je ceramid, dokler je take strukture, ki jo lahko koža prepozna kot lastno.

Koži identične sestavine

Ceramidi imajo na kožo najboljši učinek takrat, ko jih v izdelkih kombiniramo skupaj z drugimi lipidnimi sestavinami, ki se naravno nahajajo v koži.

Ugotovljeno je bilo, da je najboljše razmerje 50 % ceramidov, 25 % holesterola in 15 % prostih maščobnih kislin – v takem razmerju nastanejo lamelarne strukture, ki smo jih omenili v uvodu, te pa so najbolj učinkovite pri zaščiti kožne bariere. Ker v izdelke po navadi vgrajujemo ceramide, ki so enaki, kot jih imamo v koži, jih ta lažje »prepozna za svoje« in jih do neke mere vključi v svojo strukturo.

V katere kozmetične izdelke lahko vključimo ceramide?

Ceramide vgrajujemo v kreme in fluide za pomoč pri ohranjanju dobre kožne bariere. Prav tako ceramide najdemo v izdelkih za lase – v šamponih in balzamih, kjer izboljšajo videz suhim in poškodovanim lasem.

V kozmetičnih izdelkih se največkrat pojavljata ceramid 3 in ceramid 2, vendar je po nekaterih podatkih v formulacijah na trgu koncentracija teh sestavin izredno nizka.

Za ceramid 3 so koncentracije, ki se pojavljajo v izdelkih na policah med 1,0 x 10-8 in 0,2 %. Se pravi da je v 100 g izdelka lahko le 0,00000001 g ceramida! Tako blazno majhnih količin si sploh ne znamo predstavljati!

So ceramidi v kozmetiki na policah potemtakem le marketinški trik?

Pred sabo imamo izdelek, na katerem piše, da vsebuje ceramide – pogledamo INCI sestavo, ki mora biti zapisana na ovojnini. INCI seznam sestavin izdelka mora biti vedno zapisan po padajoči koncentraciji sestavin v izdelku, do 1 %. Nato lahko proizvajalec sestavine, ki jih je v izdelku manj kot 1 %, navede po vrstnem redu po lastni volji. Če je po navadi koncentracija ceramidov nizka, nam v večini primerov INCI seznam ni v pomoč pri iskanju izdelka z največjo vsebnostjo ceramidov

Če izdelek formuliramo sami, točno vemo, kolikšna je koncentracija ceramidov v končnem izdelku!

Trije načini poimenovanja ceramidov

Pod katerimi imeni naj iščem ceramide, ko kupujem kozmetiko ali sestavine za kozmetiko?

Obstajajo trije različni načini poimenovanja:

1. INCI ime, ki poimenuje ceramide v angleščini s številkami (npr. Ceramide 1, Ceramide 2, Ceramide 3 idr.).

2. Tričrkovna oznaka, ki pove kemijsko sestavo ceramida (npr. Ceramide NP in Ceramide EOH)

Za nas je pomembno da vemo, da take oznake obstajajo, vendar se nam ni potrebno preveč obremenjevati s sestavo posameznih ceramidov. Naj vseeno podam način opisovanja:

Na prvem mestu lahko najdemo črke, ki pomenijo vrsto maščobne kisline, vezano na sfingozidno osnovo (N označuje normalno, A alfa-hidroksi, O pa omega-hidroksi maščobno kislino). Druga črka nam pove vrsto sfingozidne osnove, na katero je vezana maščobna kislina (S = sfingozin, P = fitosfingozin, H = hidroksisfingozin). Če je na prvem mestu napisana črka E pomeni, da sta maščobna kislina in sfingozidna osnova povezani na poseben način, z estrsko vezjo.

3. Kemijsko ime, npr. α-hydroxy-N-stearoylphytosphingosine. Za prepoznavanje takih sestavin iščemo v imenu koren sfingozidne osnove (N-stearoyl sphinganine, N-stearoyl phytosphingosine, Caproyl sphingosine ipd.), saj taka imena po navadi ne vsebujejo besede »ceramid«.

Kako formuliramo s ceramidi?

Pomembno je, da poleg ceramidov v formulacije vključujemo še druge lipidne sestavine, ki jih najdemo v koži (holesterol, proste maščobne kisline).

Pri formulaciji je nujno, da se čim bolj približamo naravnemu razmerju lipidov v zgornji plasti kože, da se lahko tvori lipidna lamelarna struktura.

Na trgu se kot sestavine za kozmetične izdelke nahajajo različne predpripravljene mešanice (kompleksi) ceramidov. Njihovo sestavo lahko preverite v INCI in je po navadi taka, da tvori lamelarne strukture.

Ceramidi so lahko tekoči ali v prahu, vodotopni ali maščobnotopni. Navodila za uporabo vedno preverite pri proizvajalcu, saj se vgrajevanje različnih ceramidov v izdelke lahko močno razlikuje med seboj!

POMEMBNO: Vključevanje ceramidov v formulacijo po navadi pomeni izgubo viskoznosti izdelka in če tega ne želimo, dodamo zgoščevalo za lipidno oziroma vodno fazo. Da se občutljiva lamelarna struktura ne podre, po dodatku ceramidov v hladno fazo ne mešamo preintenzivno in ne predolgo.

Ceramidi so dobri vlažilci kože, ki ob pravilnem formuliranju še dodatno pomagajo ohranjati zdravo kožno bariero. Na trgu obstaja veliko različnih kompleksov ceramidov, ki jih lahko vgrajujemo v izdelke, tako da se dobro poglobimo v to, kateri je najprimernejši za naš tip izdelka.

Zapomnimo si, da ceramide, če se le da, kombiniramo s sestavinami, se v zgornji plasti kože nahajajo kot malta med celicami.

Vabim vas k nadaljnjem branju dobrih poglobljenih zapisov, ki so sicer v angleškem jeziku:

LINKA ZA VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=nAJgchCI3kg in https://www.youtube.com/watch?v=MuWDwVHVLio

Kateri konzervans izbrati v naravni kozmetiki

Izdeluješ svojo kozmetiko in nisi prepričana, ali si uporabili pravi konzervans? Te zanima, katere konzervanse lahko uporabiš v naravni kozmetiki? Razmišljaš o prodaji kozmetike in bi rada vedela, kateri konzervans bo najboljši za tvoj izdelek? Da bi razrešili ta vprašanja, sem k sodelovanju povabila Pio Berglez, absolventko kozmetologije, ki pravkar končuje s pisanjem diplomske naloge o konzervansih v naravni kozmetiki.

Preberi več

Olja za telo in naravne dišave, ki prebudijo čute!

Novembra 2020 je luč sveta uzrla moja prva kolekcija Makosh, ki zajema tri olja za telo, dva oljna parfuma in dve meglici za prostor. Čeprav najbolj uživam v poučevanju in širjenju znanja, sem želela svoje znanje in izkušnje “zapakirati” v malce drugačni obliki. Te zanima, kako je kolekcija nastajala in kaj sporoča? Vabljena k branju tega bloga.

Kolekcija Makosh zajema tri olja za telo, dve naravni dišavi in dve razpršili za prostor.

Preberi več

5-minutna samomasaža za sprostitev

Imaš rada masažo? Uh, ne poznam nikogar, ki ne bi užival v njej … Masažni saloni so zaprti, ravno ko bi se masažica najbolj prilegla! Odlična rešitev je, da se naučiš preprostih tehnik masaže obraza in glave. Jaz sem se je naučila v e-tečaju Celostna masaža obraza in glave, katerega avtorica je Polona Kršmanc Šiško, dolgoletna predavateljica v Magnoliji, naša strokovnjakinja za velnes ter masažo. V tem blogu bo Polona predstavila nekaj preprostih masažnih gibov, ki jih lahko izvajaš kjerkoli in kadarkoli.

Preberi več

O kremah za sončenje in zakaj jih ni priporočljivo izdelati doma

Po razburkani in čustveno izčrpujoči pomladi se tega poletja še posebej veselimo! Kaže, da nam ne bo treba #ostatidoma in da se bomo naužili sonca, morja in vročine. Seveda ob tem takoj pomislimo na kremo za sončenje. Ker me zadnje dni množično sprašujete, kdaj bo delavnica o izdelavi krem za sončenje, sem se odločila, da objasnim, zakaj je kremo za sončenje bolje kupiti kot izdelati doma.

Preberi več

Vivaness 2020 in trendi v naravni kozmetiki

Sejma Vivaness, ki vsako leto poteka v Nuerenbergu v Nemčiji, sem se letos udeležila drugič. Če bereš moj blog, potem veš, da sem v teh dveh letih “obdelala” kar nekaj drugih svetovnih sejmov in konferenc, med drugim Indie Beauty Expo v New Yorku. Zakaj znova Vivaness? Predvsem sem želela preveriti, katere novosti in trende nam ponuja “zibelka” ekološko certificirane kozmetike.

Preberi več

Eterična olja za lajšanje bolečin v mišicah

Bolečine so na žalost stalnica modernega življenjskega stila. Na dojemanje bolečine bodo močno vplivali dotik, sprostitev in dobro počutje. Ker eterična olja delujejo hkrati na psiho in telo, so nam lahko pri lajšanju vsakodnevnih bolečin v veliko pomoč.

Preberi več

Oljni gel za intenzivno nego poškodovane kože

V prejšnjem blogu smo si pogledali, katere sestavine uporabimo za poškodovano kožno bariero. Če ne veš, kako se lotiti formulacije izdelkov za nego poškodovane kože, začni z izdelavo bogatega oljnega gela, ki intenzivno neguje poškodovano kožno bariero.

Preberi več