Koliko kapljic je v mililitru?

Ko sem začela natančno tehtati svoje kreme in parfume, me je zmedlo dejstvo, da število kapljic eteričnih olj niti najmanj ne ustreza šolskemu pravilu 1 mililiter = 20 kapljic. Včasih sem za 1 g* nakapala tudi 40 kapljic in več!


Da 20 kapljic ustreza mililitru eteričnega olja, navaja večina aromaterapevtske literature in tudi na šoli za aromaterapevte so nas učili tako. Dobra stran tega “pravila” je, da smo vselej na “varni” strani, saj je koncentracija eteričnih olj v končnem izdelku nižja. To še kako pride prav na delavnicah, ko se pri izdelavi pripravkov hitro ulije kakšna kapljica več kot tudi pri začetnikih, ki radi “za vsak slučaj” dodajo malo več. Poleg tega je pravilo 20 kapljic zelo praktično za preračunavanje, zato sem se ga tudi sama držala na osnovnih delavnicah – ob opozorilu, da temu ni čisto tako.
Če želimo natančno dozirati odmerke, moramo vedeti, koliko kapljic je v mililitru!
Število kapljic v enem mililitru je odvisno od gostote, površinske napetosti in adhezije** tekočine kot tudi od kapalke*** same.
Pri doziranju in preračunavanju si pomagam s tabelo iz knjige Aromatherapie in Wissenschaft und Praxis (Dr. Wolfgang Steflitsch, Dietmar Wolz, Prof.Dr. Gerhard Buchbauer), str. 447-451). Ta kaže, da se število kapljic za 1 ml giblje med 23 in 46 kapljicami. Med seboj se razlikujejo celo kemotipi in različne vrste kadilne bosvelije (1 ml timijana kt geraniol je 31 kapljic, 1 g timijana kt linalol pa 39). V povprečju velja, da je 1 ml = 30 kapljic eteričnega olja.

Eterično oljeŠtevilo kapljic v 1 ml
cedra31
bergamotka33
evkalipt globulus35
prava sivka33
neroli28
kadilna bosvelija (Boswellia carterii)44

Problem tabele je, da je uporabljena specifična kapalka kot tudi dejstvo, da se lahko eterično olje iste rastline razlikuje glede na proizvajalca ali celo letino (vse je v molekulah). Zato vam priporočam, da vse svoje pripravke tehtate. Za to boste potrebovali kvalitetno tehtnico na 0,01 g, ki jo preprosto morate imeti, če se želite resno ukvarjati z aromaterapijo, izdelavo naravne kozmetike ali parfumeristiko.

Težava tehtanja seveda nastopi, ko želimo izdelati zelo majhno količino pripravka, npr. 10 ml roll-on in je koncentracija eteričnih olj nizka, recimo 1 %. Tako majhne količine kapljic preprosto ne moremo natehtati.

*1 g eteričnega olja je nekoliko več od 1 ml, saj so eterična olja lažja od vode.
**adhezija = sila, ki privlači molekule različnih snovi
***Različni proizvajalci imajo različne kapalke (priporočam ožje, s katerimi lahko natančneje odredite količino eteričnega olja in pri katerih se kapljice iz stekleničke ne usipajo kot dež).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja