Kako izdelamo tinkturo iz smol?

Na seminarju botanične parfumeristike se udeleženke vedno znova popolnoma navdušijo nad izdelavo tinktur. Ko se kasneje vračajo na delavnice, navdušeno razlagajo, kaj vse so nabirale na travnikih in namakale v alkoholu.

Trenutno so naši travniki in vrtovi bolj slabo založeni z aromatičnimi rastlinami. Vendar je še vedno ogromno možnosti za izdelavo tinktur. Uporabiš lahko posušene cvetove, zelišča, semena, začimbnice in smole.

Vsako jesen si izdelam novo serijo tinktur iz smol za praznične recepture. Te zanima, kako lahko čudovite esence smol ujameš v steklenički in uporabiš v parfumih ali kozmetiki?

Kaj so smole?

Smole so goste, lepljive snovi, ki jih pridobivamo iz različnih dreves. Sodijo med najdragocenejše aromatične materiale in so igrale pomembno vlogo v ritualih naših prednikov. Smole celijo rane dreves in simbolično pravimo, da zdravijo naše najgloblje čustvene rane.

V jesenskih in zimskih dneh te bodo smole s svojim balzamičnim, sladkim vonjem nežno pobožale in ustvarile prijetno meditativno vzdušje.

Pri nakupu smol moramo biti posebej pozorni na njihovo kvaliteto. Ko sem iskala smole za svoje tinkture, sem večkrat naletela na takšne, ki so bile aromatizirane s sintetičnimi dišavami. Če naletiš na smole, ki so obarvane rdeče ali črno, ali imajo zelo intenziven vonj, gre skoraj gotovo za umetno parfumirane smole.

Namig: Če so smole naravnega izvora, bodo koščki različnih velikosti, včasih se vmes najde tudi kakšen delček lesa.

Benzoin ima čudovit vonj po vanilji. Je senzualen in vzbuja občutke radosti.

Katere smole lahko uporabimo v parfumih?

Tako za fumigacije kot za izdelavo tinktur lahko uporabimo smole domačih dreves – smreka, bor, jelka – ali eksotične smole kot so bosvelija, mira in benzoin. Že več let izdelujem tinkture z bosvelijo in benzoinom, tokrat pa sem se prvič preizkusila še v izdelavi tinkture z miro in opoponaksom.

Smola bosvelije

Bosvelija je smola drevesa olibanum, ki raste v Somaliji, v Omanu ali v Indiji. Smola bosvelije je odlična za čiščenje prostora, za nove začetke, meditacijo in transformacijo. Glede na rastišče poznamo različne vrste smol, ki imajo raznolike vonje. Moja najljubša je vsekakor “hojari zelena“, ki je najbolj luksuzna od vseh, z zelo svežim zelenim vonjem.

Boswellia sacra – HOJARI (Oman): svež, citronast, lahkoten vonj
Boswellia sacra – HOJARI ZELENA (Oman): svež, zelen, spominja na borovce
Boswellia carterii (Jemen, Oman): topel, smolnat, mehek vonj
Boswellia frereana – MAYDI (Somalija): topel, smolnat, začimbni vonj
Boswellia rivae (Etiopija): topel, smolnat vonj
Boswellia serrata (Indija): balzamičen, topel vonj

Smola mire

Mira (Commiphora Myrra) predstavlja energijo Zemlje. Njen vonj je balzamičen, zemeljski, topel, nekoliko začimbni in težek. Mira prizemljuje in globoko pomirja, uporabimo jo pri notranjem nemiru in raztresenosti.

Smola benzoina

Benzoin (Styrax tonkinensis) je smola oranžno-rjave barve različnih dreves vrste Styrax. Zaradi svojega balzamičnega, sladkega in vanilji podobnega vonja je zelo priljubljena v kadilih in parfumih. Deluje sproščujoče in dviga razpoloženje.

Smola opoponaksa

Opoponaks je smola, ki prihaja iz Indonezije ali Indije. Ima enkraten balzamičen, topel, zemeljski vonj in spominja na orientalske parfume.

V mistični svet smol se bomo odpravili na delavnici Magični vonji: kadila, stožci in orientalski parfum.

Smola opoponaksa ima zelo zaokrožen vonj, v podtonu ima vonj karamele in temne čokolade. Diši kot popoln orientalski parfum.

Kaj so tinkture?

Tinkturiranje je ena od najstarejših metod pridobivanja snovi iz rastlin. Izdelava tinktur je preprosta, potrebuješ samo rastlinski material in alkohol. Prednost tinktur je, da so zelo obstojne in se praktično ne pokvarijo.

S pomočjo tinkturiranja, ki mu rečemo tudi ekstrakcija ali izluževanje, odstranimo topne snovi iz rastlinskega materiala, pri čemer kot topilo uporabimo alkohol.  Postopek pridobivanja in delež alkohola se razlikujeta glede na rastlino, ki jo namakamo. Prav tako sta odvisna od tega, ali želimo tinkture uporabiti v medicinske namene, v kozmetiki ali za parfum.

Kako izdelamo tinkturo s smolo?

Tinkture s smolami najpogosteje izdelujem v razmerju 1:10. Če želim močnejši vonj, uporabim razmerje 1:5 ali celo 1:1. Kot topilo uporabim čisti (jedilni) 96 %-vol. alkohol.

Standardno razmerje med drogo in topilom je 1:5 (1 del rastlinskega materiala in 5 delov topila). Pri izdelavi tinktur za parfume razmerje prilagodimo lastnim željam.

Tinktura smole kadilne bosvelije (10%)

Potrebujemo:

10 g kadilne bosvelije
90 g alkohola

Izdelava:

  1. Smolo stehtamo in jo stresemo v možnar, kjer jo zdrobimo v prah. Nato jo prestavimo v steklen kozarček in prelijemo z alkoholom.
  2. Na etiketo napišemo ime rastline, datum izdelave in razmerje.
  3. Hranimo v zaprti posodici približno 10 dni in vmes večkrat dnevno pretresemo.
  4. Precedimo skozi kavni filter in shranimo v steklenički.
  5. Na etiketo napišemo ime rastline, datum filtracije in razmerje.

Na isti način pripravimo tinkture z drugimi smolami kot so mira, opoponaks in benzoin. Posebnost smol je, da se pogosto popolnoma raztopijo, zaradi česar so tinkture nekoliko lepljive.

Moje izkušnje:

  • Smolo benzoina pripravim v razmerju 1:10 za bazo v parfumih ali v razmerju 1:1 (uporabim namesto ekstrakta benzoina).
  • Smola mire se najbolje obnese v razmerju 1:10, smola bosvelije pa v razmerju 1:5.
  • Smolo benzoina navadno najprej nekaj časa segrevam v vodni kopeli, kar pospeši raztapljanje smol.

Smole z možnarjem zdrobimo v prašek.

Kako uporabimo tinkturo?

Med botanične materiale, s katerimi ustvarjamo v botanični parfumeristiki, sodijo eterična olja, absoluti, tinkture, izvlečki CO2 in naravni izolati. Tinkture so manj intenzivnega vonja kot ostali materiali, vendar so med butičnimi parfumerji zelo priljubljene. Poglejmo si, zakaj.

  1. V naš parfum lahko vključimo rastline z vrtov in travnikov, iz katerih se ne pridobiva eteričnih olj ali absolutov, in tako ustvarimo povsem novo paleto vonjev.
  2. S tinkturami ustvarimo unikaten parfum, ki ga ni mogoče najti nikjer drugje.
  3. Tinkture delujejo kot fiksativi, kar pomeni, da bodo pripomogle k obstojnosti parfuma.
  4. Nekateri aromatični materiali (absoluti, eterična olja) so zelo dragi. Nadomestimo jih lahko z doma izdelano tinkturo (odličen primer je vanilja, iz katere nastane zares čudovita tinktura).

Tinkture lahko uporabimo kot osnovo za parfum ali kot dodatek parfumom. Lahko jih mešamo med seboj.

Tinkturo lahko dodaš tudi kozmetičnim izdelkom:

  • Mazilo: 10 % tinkture
  • Emulzija: 5-10 % tinkture dodamo v C fazi
  • Ustna vodica: 10-20 % tinkture (tinktura mire je odlična pri vnetjih in za krepitev dlesni)

Smola bosvelilje (B. Papyfera, B. Serrata in B. Sacra/Carteri) vsebuje bosvelno kislino, ki je prisotna tudi v tinkturi. Številne raziskave potrjujejo njeno protivnetno in protitumorno delovanje. Naj opozorim, da eterično olje kadilne bosvelije ne vsebuje bosvelne kisline oziroma vsebuje samo sledove, vendar ne dovolj, da bi imelo želeno delovanje. Nekateri proizvajalci sicer trdijo, da njihovo eterično olje bosvelije vsebuje visok delež bosvelne kisline in jo priporočajo za zdravljenje rakavih obolenj, vendar gre zgolj za marketing.

Skrbno beleži svoje recepture

Zelo pomembno je, da vse recepture in postopek tinkturiranja skrbno beležiš, vključno z datumom izdelave, časom namakanja in opazkami o vonju. Vonj tinkture opazuj na parfumskem lističu. V svoj dnevnik ne pozabi zapisati vseh pridevnikov, ki se ti porajajo ob vonju. To je odlična vaja za urjenje nosu in je hkrati osnova za uspešno kreiranje parfumov.

Iskanje in ustvarjanje vedno novih vonjev je moja velika strast. Zato je seminar botanične parfumeristike eden mojih najljubših. Vabljena, s tabo bom delila delikatne skrivnosti iz sveta vonjev in parfumov!

Video lahko vidite po sprejemu piškotkov s strani YouTube.

Zasebnost in pogoji Google

Viri:

https://tisserandinstitute.org/frankincense-oil-and-cancer-in-perspective/

Moriel A. (2014): Foundation of Natural Perfumery, A Practical Hands-on Guide for Creating Your Own Fragrances

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja