Kako postaneš formulatorka naravne kozmetike?

V pogovoru s strokovnjaki s področja kozmetike, naj bodo kemiki, formulatorji ali kozmetičarke, sem pogosto opazila, da na naravno kozmetiko gledajo malce zviška. Takole pravijo nekateri od njih: “Naravni izdelki se ne morejo kosati s konvencionalno kozmetiko.” “Dobre kozmetike ne moreš izdelati kar doma.” “Izdelava naravne kozmetike je lahko samo hobi, za kaj več moraš biti kemik.”

Če pogledamo številne uspešne linije naravne kozmetike, tako v svetu kot pri nas, bomo vedeli, da to ne drži. Naravna kozmetika se lahko primerja s konvencionalno in jo lahko celo preseže. Vsako leto je na trgu več inovativnih naravnih učinkovin in blagovnih znamk z visoko kakovostnimi izdelki, pa tudi izdelava naravne kozmetike je že davno presegla zgolj ponudbo mazil, mil in kakavovih ploščic.

Tata Harper je linija visoko učinkovite naravne kozmetike iz ZDA, ki je priljubljena tudi med ameriškimi zvezdniki.

Mit o tem, da doma ni mogoče izdelati kvalitetne, učinkovite in obstojne kozmetike, po mojem mnenju ne drži. Bi pa ob tem poudarila, da obstaja razlika med ti. domačim izdelovalcem kozmetike, ki več ali manj izdeluje kozmetiko po že napisanih recepturah, in formulatorjem kozmetičnih izdelkov, ki samostojno piše recepture in suvereno izdeluje kozmetiko.

Nič ni narobe, če kozmetiko izdeluješ po že napisanih receptih – opozorila bi le, da so številni recepti na spletu in v knjigah pomanjkljivi in lahko zaradi tega končaš z izdelkom, ki ni zadostno konzerviran, vsebuje neprimerno količino eteričnih olj ali ima neprimeren pH. Zato tudi tistim, ki izdelujete izdelke na osnovi že napisanih receptur, priporočam vsaj osnovno delavnico iz naravne kozmetike.


Ustanoviteljica kozmetične linije Herbivore je z izdelavo kozmetike pričela v svoji kuhinji – danes se njihovi izdelki prodajajo v Sephori, pred kratkim pa so pridobili 15 milijonov dolarjev investicije.

Če že samostojno formuliraš izdelke ali si zares želiš, da ne bi bila odvisna od že napisanih receptur, beri naprej. S teboj bom delila pet nasvetov, kako se iz “sledilke recepturam” preleviš v “suvereno formulatorko kozmetičnih izdelkov.”

1. Dodobra spoznaj različne tipe kozmetičnih izdelkov.

Preden začneš s formulacijo in izdelavo, moraš ločiti tipe kozmetičnih izdelkov in poznati postopek izdelave le-teh. Poglejmo si nekaj glavnih tipov kozmetičnih izdelkov, ki jih najpogosteje izdelujemo na naših delavnicah.

  1. Mazilo. Značilnost mazil je, da sestavine segrejemo, zmešamo med seboj in ohladimo. Mazila vsebujejo rastlinska olja in masla ter voske, zato puščajo masten občutek na koži.
  2. Emulzija. Emulzije so sestavljene iz vodne faze, oljne faze in emulgatorja. Izdelamo jih tako, da oljno in vodno fazo segrevamo, nato ju združimo in emulgiramo. Med emulzije štejemo kreme (npr. krema za poškodovano in suho kožo) in losjone (vpojne vlažilne kreme). Emulzije potrebujejo učinkovito konzerviranje.
  3. Raztopina. Med raztopine sodijo različni izdelki, npr. šampon, gel za prhanje, kolonjska vodica … Raztopine so homogene mešanice, pri čemer sestavine največkrat “raztopimo” v vodi ali alkoholu.
  4. Puder. Najpogosteje jih najdemo v dekorativni kozmetiki, sem sodijo tudi pudri za otroško ritko in pudri za noge. Izdelamo jih tako, da suhe sestavine zmešamo oziroma zdrobimo v drobne delce.
  5. Gel. Gel je največkrat prozorna, gosta zmes, ki se ob nanosu na kožo spremeni v tanek film. Gele izdelamo z različnimi zgoščevalci (ksantan gumi, gvarjev gumi) in so še posebej občutljivi na razvoj mikroorganizmov, zato jih moramo učinkovito konzervirati.


Izdelava pudrov je preprosta – nauči se ga izdelati na naši delavnici!

2. Spoznaj in razišči sestavine.

Poznavanje sestavin je korak, ki ga nikakor ne smeš preskočiti, če želiš samostojno formulirati izdelke.

O sestavini lahko prebereš prav vse, vendar če je nisi preizkusila na svoji koži in v izdelku, potem je vsa teorija zaman.  Imej poseben zvezek, ki naj bo namenjen raziskovanju sestavin.

Pogosto me kdo vpraša, katero rastlinsko olje je najboljše, kateri emulgator se najbolje obnese v emulziji ali kateri konzervans je najbolj učinkovit.

Ni sestavine, ki bi bila “najboljša”. Vse to je odvisno od recepture in od želja posameznika. Konzervans, ki bo optimalen za vse tipe emulzij, ne obstaja.

Nevarnost, ki ji hitro podleže vsak formulator, je, da v svoje izdelke vključi nove sestavine, ki obljubljajo “čudeže”. Vedno preveri, ali so te trditve podkrepljene z verodostojnimi študijami neodvisnih laboratorijev. Kozmetika ima močen marketing, zato moraš raziskati, ali gre samo za sestavino, ki je hip ali je sestavina zares smiselna v tvoji formulaciji.

Zavedaj se, da formula na papirju ni enaka končnemu izdelku. Šele ko imaš izdelek, boš vedela, ali sestavine funkcionirajo skupaj in ali izdelek ustreza tvojim pričakovanjem glede mazljivosti, vpojnosti, vonja, videza … Včasih se zgodi, da je sestavina učinkovita samostojno, v izdelku pa ne.

Seveda bo kvaliteta izdelka odvisna od kvalitete osnovnih materialov. Več let sem namenila iskanju najboljših sestavin, ki jih predstavljam v svoji spletni trgovini, da bi izdelovalcem kozmetike olajšala delo. Med svojim raziskovanjem sem bila večkrat šokirana, kako različne so sestavine različnih proizvajalcev – posebej ko govorimo o eteričnih oljih, hidrolatih, rastlinskih oljih, CO2 izvlečkih. Kvaliteta izdelka odraža kvaliteto sestavin, zato sestavine za svoje izdelke skrbno izbiraj.

Vedno znova me preseneča, ko vidim, da številni proizvajalci/prodajalci naravne kozmetike ne poznajo sestavin, ki so v njihovih izdelkih. Tako bomo v kremi za sončenje našli malinovo olje, v izdelku, ki se proglaša za 100 % naravnega pa sestavine, ki “narave” niso videle niti od daleč. Kako boš predstavil svojo znamko, če ne poznaš sestavin?

Naloga: Primerjaj tri različna rastlinska olja. Oceni njihovo mazljivost, vpojnost, vonj in občutek na koži. Preden rastlinsko olje uporabiš v izdelku, ga obvezno preizkusi na koži.


Rastlinska olja se med seboj močno razlikujejo. Preden rastlinsko olje uporabiš v izdelku, ga preizkusi na koži.

3. Manj je več.

Sem za minimalistično formuliranje. Zakaj? Manj ko je v izdelku sestavin, manjša je verjetnost kemijskih reakcij, višja je stabilnost kreme, pa tudi cena je nižja.

Seveda me pogosto zamika, da bi preizkusila kakšno novo sestavino. Pri tem se držim pravila, da preizkusim samo eno novo sestavino naenkrat. Samo tako bom vedela, ali je krema z novo sestavino zares boljša in ali jo je smiselno vključiti v izdelek.

Kompleksnejše emulzije z več različnimi aktivnimi učinkovinami zahtevnejše za uspešno konzerviranje, zato ti priporočam – posebej, če si začetnica – da ostaneš pri manj sestavinah.

Pri formuliranju se ne osredotoči na sestavine, temveč na rezultat, ki ga želiš z izdelkom doseči. Vedno se vprašaj, kako bi izdelek lahko izboljšala. Včasih boš že pri prvem poskusu navdušena nad svojo kremico – vendar se ne ustavi, kremo lahko vedno izboljšaš!

4. Testiraj izdelek in ga preizkusi!

Izdelki so takoj po izdelavi – če je le šlo vse po sreči – videti brezhibni. Toda čez kakšen mesec ali dva se lahko v izdelku marsikaj spremeni. V mazilu nastanejo grudice. V kremi se pojavi plesen. Vonj kolonjske vodice je neprepoznaven. Macerat dobi vonj po žarkem. Maslo za telo se je raztopilo … Vzorce izdelkov, ki so bili ali razslojeni ali kontaminirani, sem zasledila celo na poličkah znanih trgovin v tujini!

Čeprav boš pogosto slišala, da je izdelava kozmetike isto kot kuhanje juhe, to ne drži. Prva razlika je v tem, da moramo vse sestavine za kozmetične izdelke tehtati in recepturo skrbno načrtovati. Nič ni prepuščeno naključju ali trenutnemu navdihu. Druga razlika pa je, da kozmetičnih izdelkov ne porabimo sproti, temveč bodo na naših poličkah stali več mesecev.

Kozmetični laboratoriji opravijo številne teste, preden izdelek dajo na trg: mikrobiološki test, stabilnostni test, pH test, test viskoznosti, test učinkovitosti etc.

Tudi če izdelka (posebej velja za emulzije) ne boš prodajala, obvezno preveri pH ter opravi domač mikrobiološki test.

Opazuj izdelek skozi določeno časovno obdobje, testiraj ga pod različnimi pogoji (vročina, mraz). Ali v njem opaziš kakšne spremembe glede vonja, teksture, barve? Testiranje izdelkov lahko traja tudi več mesecev in če gre izdelek na trg, tega obdobja nikar ne preskoči! Pogosto slišim, da naravne kozmetične linije “odstopanja” v izdelkih opravičujejo s tem, da gre pač za naravno kozmetiko in da z izdelkom ni nič narobe. Vendar dvomim, da so kupci navdušeni nad mazilom, ki se je raztopilo v torbici, ali emulzijo, v kateri cveti plesen.

Pomembno je, da izdelek preizkusiš na svoji koži in ga uporabljaš daljše obdobje. Če si zadovoljna z njim, ga podari več kolegicam in jih prosi za mnenje.


Stanje mikroorganizmov lahko preveriš s preprostim mikrobiološkim testom.

5. Raziskuj izdelke na trgu.

Preizkusi izdelke, ki so že na trgu. Na primer, če želiš izdelati vlažilno kremo za obraz, pridobi vzročke različnih krem in jih testiraj. Kremo, ki ti je posebej všeč, izberi kot izhodiščno točko – in jo skušaj izboljšati. Na vsakem kozmetičnem izdelku je naveden INCI in s pomočjo tehnike “reverse formulation” se je mogoče zelo približati originalni formuli in izdelku. Namen “reverse formulation” ni, da bi kopirali že obstoječe formule. Cilj je, da izboljšamo svoje formulacijske veščine in ne zgubljamo časa z izumljanjem “tople vode”.

Velika verjetnost je, da tvoj izdelek ni inovacija, temveč že obstaja na trgu. Poišči ga, ga uporabi kot izhodiščno točko in ga skušaj izboljšati.

Formuliranje izdelkov je zabavno! Vsak dan te čaka novo odkritje, nov izziv. Raziskuj, testiraj, izboljšaj!

Če iščeš široko, a poglobljeno znanje o izdelavi naravne kozmetike, kreiranju visoko učinkovitih receptur za telo, obraz in lase, pa tudi o zakonodaji in prodaji, te vabim, da se vključiš v E-šolo formuliranja naravne kozmetike s priznanimi strokovnjaki s področja formuliranja, kozmetologije in zakonodaje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja