Kako nevarna so eterična olja v kozmetiki?

“Ali smem v svoji kremi uporabiti eterično olje vrtnice?” To je vprašanje, ki me je te dni pričakalo v e-predalu. Gospa je bila opozorjena, da sme eterično olje vrtnice uporabiti zgolj v koncentraciji 0,02 % in ji je bilo zelo žal, da si je privoščila stekleničko najdražjega eteričnega olja. Poglejmo si, ali je eterično olje vrtnice res škodljivo in pri katerih eteričnih oljih velja posebna previdnost.

Eterično olje vrtnice vsebuje spojino metilevgenol, ki velja za kancerogen. IFRA (International Fragrance Association) priporoča, da izdelki, ki jih nanesemo na kožo (leave-in) ne vsebujejo več kot 0,0004 % metilevgenola.

Ker vsebnost te spojine v različnih eteričnih oljih vrtnice ni vedno enaka, bo odstotek eteričnega olja vrtnice (Rosa damascena), ki ga smemo uporabiti v kozmetiki, odvisen od vsebnosti metilevgenola v točno določenem eteričnem olju.

To pomeni, da bomo maksimalno koncentracijo eteričnega olja vrtnice določili glede na vsebnost metilevgenola v točno določenem eteričnem olju vrtnice.

Joj, v moji kremi je eterično olje vrtnice!

Samo brez panike! Smernice IFRA in regulativo EU moraš upoštevati, če želiš svoje izdelke prodajati na trgu EU. Brez tega izdelek preprosto ne sme v prodajo. Tudi najslavnejši parfum vseh časov Chanel No5 so morali na novo formulirati, ko je EU regulativa podala omejitve glede vrtnice!

Če izdeluješ kozmetiko, aromaterapevtske izdelke in parfume za lastno uporabo, je dobro poznati smernice IFRA, saj so pogosto povezane z varnostjo. V primeru vrtnice ni čisto tako.

Za lastno uporabo eterično olje vrtnice ni nevarno, seveda, če ga uporabljaš v zmernih koncentracijah, ki so primerne za nego kože (za obraz 0,5 – 1 %, za telo 1 %). Ker je eterično olje vrtnice zelo intenzivnega vonja, v izdelkih za nego obraza uporabim največ 0,2 % koncentracijo.

V parfumih so koncentracije bistveno višje. Vendar že cena eteričnega olja vrtnice govori o tem, naj z njim ne razsipamo. Sama sem eterično olje vrtnice v parfumih popolnoma nadomestila s kombinacijo absoluta vrtnice, eteričnih olj palamaroze in pelargonije ter naravnih izolatov (na primer feniletilalkohol). Na trgu se je prav tako pojavilo eterično olje vrtnice, ki so ji odvzeli metilevgenol.

Absolut vrtnice (Rosa damascena) prav tako vsebuje metilevgenol, vendar v nekoliko nižji koncentraciji. Če bomo absolut vrtnice uporabili v izdelku, ki gre v prodajo, moramo vselej preveriti sestavo.

Poznaš razliko med eteričnimi olji in absoluti. Več o tem preberi tukaj.

So torej eterična olja kancerogena?

V eteričnih oljih najdemo spojine, ki so kancerogene, vendar so v eteričnih oljih prisotne v tako nizki koncentraciji, da v večini primerov ne pomenijo nevarnosti.

Takšni primeri so eterična olja vrtnice, lovorja, elemija in absoluta tuberoze.

Vendar so primeri eteričnih olj, ki so zaradi visoke vsebnosti kancerogenih spojin močno toksična in jih ne smemo uporabljati.

Eno od takšnih je eterično olje sasafrasa (Sassafras albidum). Vsebuje visoko vsebnost kancerogene spojine safrol, zato je zelo toksično in nikakor ne sme pristati v tvoji aromaterapevtski torbici!

Kaj je IFRA?

IFRA (International Fragrance Association) je prostovoljna organizacija, ki zastopa interese proizvajalcev dišav in končnih uporabnikov.

Pomembno je vedeti, da IFRA izdaja zgolj priporočila glede uporabe dišav, medtem ko je EU tista, ki regulira. EU se opira na smernice IFRA, vendar pogosto pride do odstopanj. Primer: omejitev za eo vrtnice po IFRI je 0,012 %, po EU pa 0,006 %.

Čeprav je IFRA prostovoljna organizacija in morajo njena pravila upoštevati zgolj člani IFRA, ne smemo spregledati dejstva, da so njeni člani največji proizvajalci dišav na svetu in da govorimo o industriji, ki bo leta 2019 vredna 35,5 bilijonov (ja, 35,5 bilijonov)! IFRA je pogosto tarča kritik, posebej s strani neodvisnih parfumerjev, ki trdijo, da IFRA zastopa interese posameznih “partij”.

Ampak to za nas na tej točki ni pomembno. Pomembno je vedeti, kako si lahko s smernicami IFRA pomagamo izdelovalci naravne kozmetike, parfumov in aromaterapevtskih izdelkov (za vse omenjene izdelke veljajo ista pravila, vsaj kadar gre za dermalni nanos).

Kaj določa IFRA?

IFRA določa, katera eterična olja lahko uporabimo za dermalni nanos in v kolikšni koncentraciji. Smernice določi na osnovi kritičnih spojin, prisotnih v eteričnih oljih. Priporočena koncentracija se razlikuje glede na tip izdelka (rinse off/Leave-on).

Kritične spojine so:

  • fototoksini (bergapten v eteričnem olju bergamotke)
  • spojine, ki dražijo kožo (cimetni aldehid v skorji cimeta)
  • spojine, ki veljajo za kancerogene (metilevgenol v eteričnem olju vrtnice)
  • spojine, ki lahko sprožijo preobčutljivost (16 spojin, ki jih moramo označiti kot alergene)

Smernice IFRA preveri na njihovi spletni strani.

Kaj so alergeni?

Poznamo tri oblike neželenih reakcij na koži, to so draženje, preobčutljivost in fototoksičnost.

  • O draženju govorimo, kadar določena substanca ob nanosu na kožo povzroči rdečico, srbečico ali izpuščaje.
  • Pri preobčutljivosti gre za alergijsko reakcijo, ki odziv imunskega sistema na določeno substanco. Ko enkrat pride do te reakcije, se bo alergija pojavila ob vsakem stiku s substanco. Takšne reakcije na dišave naj bi imelo 1 do 3 % ljudi.

Od leta 2003 naprej je na seznamu alergenov v EU 26 dišav, od katerih jih je 16 prisotnih v eteričnih oljih. Najpogostejši alergen je spojina limonen (d-limonene), ki ga najdemo v kar 211 eteričnih oljih, posebej v eteričnih oljih citrusov.

Seznam alergenov, ki jih najdemo v eteričnih oljih

  • limonen
  • linalool
  • geraniol
  • evgenol
  • citral
  • benzilbenzoat
  • citronelol
  • farnesol
  • kumarin
  • benzilalkohol
  • benzilsalicitat
  • cimetni aldehid
  • izoevgenol
  • cimetni alkohol
  • benzilcinamat
  • anisilalkohol

Kje morajo biti navedeni alergeni?

Alergeni morajo biti navedeni na embalaži kozmetičnega izdelka, če so prisotni v naslednjih koncentracijah:

  • 0,001 % v izdelkih leave-on
  • 0,01 % v izdelkih rinse off

Če želiš svoj izdelek registrirati, boš za vsako eterično olje posebej potrebovala MSDS (Material Safety Data Sheet) in tehnični list, kjer so navedeni alergeni. V pripravi je nova regulativa, po kateri bo na seznamu alergenov kar 82 substanc (namesto 26), tako da bodo etikete v tem primeru spominjale na “dobri stari časopis”. 😉

Kupci naravnih kozmetičnih izdelkov in eteričnih olj, se pogosto ustrašijo, ko na etiketi zasledijo “kemikalije” s čudnimi imeni kot so geraniol, evgenol, citral … To so spojine, ki so prisotne v naravnih eteričnih oljih in morajo biti navedene na etiketi.

Te spojine so seveda lahko pridobljene tudi sintezno (morda več o tem v kakšnem drugem blogu, kajti tu se nekoliko zakomplicira).

Kaj moraš upoštevati, da bodo tvoji izdelki varni?

Preden v svojih kozmetičnih izdelkih uporabiš eterična olja, moraš razsikati tri dejavnike:

  1. Draženje kože: Preuči, katera eterična olja lahko dražijo kožo. Začetnikom priporočam, da jih v izdelkih ne uporabijo, posebej pa jih odsvetujem v izdelkih za nego obraza.
  2. Fototoksičnost: Eteričnim oljem, ki veljajo za fototoksična, se izogibaj v času pomladi in poletja.
  3. Koncentracijo: Koncentracija je osnova varnih izdelkov. Nikolij ne dodajaj kapljic po lastni presoji! Pomagaj si s spodnjo tabelo, ki kaže priporočeno koncentracijo eteričnih olj v različnih kozmetičnih  izdelkih. Tabela je informativne narave. Če je katero od izbranih eteričnih olj fototoksično ali draži kožo, bo koncentracija seveda nižja.

IZDELEK

KONCENTRACIJA EO

Izdelki za nego obraza

0,5 – 1 %

Negovalni izdelki za celo telo

1 %

Mazilo za ustnice

0,5 %

Nega okrog oči

0,1 %

Šampon in balzam za lase

1 %

Gel za prhanje

1 – 2,5 %

V primerjavi z aromaterapevtskimi izdelki so koncentracije eteričnih olj v kozmetiki nižje. Na primer, če boš izdelala terapevtsko mazilo, je lahko koncentracija tudi 5 %. Ob vsem tem bodi pozorna na to, komu je izdelek namenjen.

Pogosto me nosečnice sprašujejo, če smejo uporabljati kremo za obraz, ki vsebuje eterična olja. Ker gre za tako nizke koncentracije in nanos samo na del telesa, je uporaba krem za obraz ob upoštevanju pravil izbire eteričnih olj povsem varna.

Želiš prodajati svojo kozmetiko?

Za formulacijo dišave za kozmetični izdelek porabim več mesecev, za parfum pa tudi leto dni, zato že pri sami kreaciji upoštevam omejitve. Si predstavljaš, da formuliraš popoln izdelek in ga želiš lansirati, pa se ob oceni ustreznosti izdelka izkaže, da ne ustreza predpisom? To pomeni, da ga moraš na novo formulirati, kar lahko traja tudi več mesecev (v primeru parfuma pa gremo od začetka!).

Če razmišljaš o lastni kozmetični liniji, je smiselno, da vnaprej preučiš vsa eterična olja, ki bi lahko bila problematična.

Zakonodajo, varnost in alergene bomo natančno preučili na Tečaju formulacije naravne kozmetike, ki je najobsežnejši strokovni seminar o naravni kozmetiki pri nas. Že samo ime – tečaj formulacije – pove, da na tečaju ne bomo predelovali že obstoječih receptur, temveč da se boš naučila samostojne formulacije receptur.

ZDAJ je odličen čas za lansiranje blagovne znamke, povpraševanje po naravnih izdelkih namreč v svetu bliskovito raste in prepričana sem, da bo trend zajel tudi “najbolj zeleno državo” na tem planetu. 😉

Viri:

Tisserand R., Young R. 2014, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals.

https://www.givaudan.com/sustainability/tougher-regulations

https://www.perfumerflavorist.com/networking/news/company/Flavor–Fragrance-Market-to-Reach–289144841.html

https://www.rifm.org/index.php

http://www.ifraorg.org/en-us/standards-library/snew#.W5Y3Chh9jCI

http://www.uk.gov.si/si/delovna_podrocja/kozmeticni_proizvodi/vsebina_in_nacin_oznacevanja_kozmeticnih_proizvodov/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja