Fototoksičnost eteričnih olj

Sončni žarki veselo božajo našo dušo in telo. Verjetno že razmišljate o izdelavi kreme za sončenje ali o osvežilni pomladno-poletni seriji izdelkov za nego telesa. Preden začnete s kreiranjem receptur, nekaj opozoril glede uporabe eteričnih olj v kozmetiki.

Verjetno ste že slišali, da so nekatera eterična olja fototoksična. Kaj to pomeni, katera so fototoksična in kako moramo ravnati z njimi, da si ne bi škodili – na ta vprašanja bom skušala odgovoriti v tem blogu.
Kaj je fototoksičnost?
Fototoksičnost je reakcija kože na UV žarke (navadno v spektru UVA), v primeru da smo na kožo nanesli določeno fototoksično snov ali smo takšno snov zaužili. Na mestu, kamor smo nanesli snov, se lahko pojavi rdečina, srbečica, mehurji, oteklina, čez čas lahko nastane hiperpigmentacija.
Zakaj so nekatere rastline fototoksične?
Rastline proizvajajo fototoksične spojine, da se zaščitijo pred patogenimi organizmi. Tem spojinam pravimo furanokumarini – najpogosteje jih najdemo v kobulnicah (angelika), rutičevkah (citrusi) in nebinovkah (žametnica).
Katera eterična olja so fototoksična?
Spojina, ki je v eteričnih oljih najpogosteje fototoksična, je bergapten. Najdemo ga v eteričnem olju bergamotke (ta vsebuje 0,11-0,33 % bergaptena), limone, limete, grenivke, grenke pomaranče in nekaterih drugih. V sledeh je prisoten tudi v eteričnem olju mandarine, vendar ta vsebuje zgolj 0-0,0003 % bergaptena. Čeprav literatura mandarino pogosto navaja kot fototoksično, IFRA (International Fragrance Association) za to eterično olje ne podaja nobenih omejitev. Ne velja torej, da so vsa eterična olja citrusov fototoksična.
IFRA določa, da smejo izdelki, ki jih ne speremo s kože, vsebovati največ 0,0015 % bergaptena.
DSC_0869
Priporočila IFRA glede uporabe fototoksičnih eteričnih olj – najvišja dovoljena koncentracija v izdelkih, ki jih nanesemo na kožo:
eo žametnice/smrdljivke (Tagetes minuta): 0,01 %
eo mandarina list: 0,17 % (vsebuje metil-N-metilantranilat, ki je fototoksičen)
eo bergamotke: 0,4 %
eo kumine: 0,4 %
eo limete: 0,7 %
eo korenine angelike: 0,8 %
eo grenke pomaranče: 1,25 %
eo limone: 2 %
eo grenivke: 4 %
IFRA prepoveduje uporabo absoluta lista fige in citronke (Lippia citriodora).
Če želite svoje kozmetične izdelke prodajati, morate te omejitve vsekakor upoštevati. Prav tako jih seveda upoštevajte zaradi lastne varnosti. V primeru, da zgoraj omenjena eterična olja uporabite v višji koncentraciji, kot je navedeno, se 12 do 18 ur po nanosu ne izpostavljajte sončni svetlobi (odvisno od koncentracije in vsakega posameznika).
Če obožujete eterično olje bergamotke, vam predlagam, da si za poletne dni priskrbite bergamotko brez bergaptena, ki ni fototoksična. Sama jo uporabljam v moji eau de cologne, v kateri je nepogrešljiva zgornja nota in jo uporabim v veliko višlji koncentraciji kot je 0,4 %.
Šentjanževka in fototoksičnost

Olje šentjanževke (Hypericum perforatum) je v kozmetiki zelo priljubljeno. Vsebuje hipericin in druge naftodiantrone, ki mu dajejo značilno rdečo barvo. Te spojine so odgovorne za fototoksičnost šentjanževke (v primeru šentjanževke tem reakcijam pravimo kar hipericizem).  Vendar ni nobenih dokazov, da je šentjanževo olje fototoksično, če ga nanesemo na kožo – to velja samo, če olje ali zel jemljeno oralno.
DSC_1184m

Nekaj dejstev in napotkov

  • Če uporabimo fototoksična eterična olja v izdelkih, ki se sperejo s kože (šampon, gel za tuširanje, milo), načeloma ni nevarnosti fototoksičnih reakcij.
  • Bodite previdni, če eterična olja uporabljate v savni ali v parni inhalaciji, saj na ta način prodrejo v telo.
  • Če uporabimo več fototoksičnih olj naenkrat, je možnost fototoksičnih reakcij višja (če uporabimo bergamotko in kumino, je varna koncentracija za posamezno eterično olje 0,2 % in ne 0,4 %).
  • Eterični olji mandarine in sladke pomaranče nista fototoksični. Sta pa fototoksični eterični olji lista mandarine in grenke pomaranče.
  • Prav tako niso fototoksična eterična olja citrusov, kadar so ta pridobljena s postopkom parne destilacije.
  • Furanokumarine najdemo v nekaterih živilih, na primer v korenju, zeleni in grenivki – uživanje teh lahko zviša nevarnost fototoksičnih reakcij.
  • Največja nevarnost je eno uro po nanosu izdelkov, ki vsebujejo fototoksična eterična olja. S časom se nevarnost zmanjšuje.

Sama se uporabi eteričnih olj citrusov v poletnih izdelkih izogibam. Poleg tega, da so nekatera fototoksična, je zanje namreč značilno, da so nagnjena k oksidaciji. Priporočam, da izdelkom, ki vsebujejo citruse, dodate antioksidante (vitamin E, ekstrakt rožmarina).
Vabljeni na naša izobraževanja, kjer širimo ljubezen do narave in eteričnih olj, podkrepljeno z znanstvenimi raziskavami in strokovnim znanjem.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja