Med epidemijo odpovedujemo delavnice.
Spletna trgovina deluje normalno, potrudili se bomo, da bodo naročeni izdelki že naslednji dan pri vas.
Osebni prevzem izdelkov in plačilo po povzetju do nadaljnjega nista možna.
Skrij obvestilo

Ali moram res uporabiti solubilizator?

Razpršila proti mrčesu so hit poletja in na spletu najdeš kopico receptov zanje. Izdelava – tako piše – je zelo preprosta: eterična olja dodaš vodi in pred uporabo dobro pretreseš. Ali veš, v čem je problem?

Tako je, olje in voda se ne mešata. Ko izdelamo takšen pripravek, bo eterično olje plavalo na površini in tudi z močnim tresenjem se ne bo enakomerno raztopilo v vodi.

Ne samo, da takšni izdelki niso videti estetski – dejstvo je, da takšni izdelki niso varni in lahko ob nanosu na kožo povzročijo draženje ali kakšno drugo neželeno reakcijo eteričnih olj.

Tovrstne recepture sem našla tudi v številnih aromaterapevtskih knjigah in na izobraževanjih o aromaterapiji, ki sem se jih udeležila, ni nihče omenjal solubilizatorjev. Tako sem tudi sama izdelovala (in celo učila!) recepture tipa “pred uporabo dobro pretresi”.

Šele s študijem kozmetike sem spoznala POS (površinsko aktivne snovi), med katere sodijo tudi solubilizatorji. Čeprav v aromaterapevtskih krogih pogosto zasledim mnenje, naj v svoje izdelke ne vključujemo “nepotrebnih” sestavin kot so konzervansi, solubilizatorji ali celo emulgatorji, se mi zdije le-te še kako potrebne!

Varnost kozmetičnega izdelka ni nekaj, kar smemo postavljati pod vprašaj.

Kaj je solubilizator?

Solubilizatorji sodijo med površinsko aktivne snovi (POS). Solubilizatorji imajo tako kot emulgatorji lipofilni rep in hidrofilno glavo, zaradi česar lahko povežejo eterično olje in vodo. Od emulgatorjev se razlikujejo predvsem v tem, da imajo višjo vrednost HLB, in sicer nekje med 15 in 18. Solubilizatorji se navadno uporabljajo z nižjo vsebnostjo maščob kot emulgatorji in tvorijo bolj prozorne mešanice.

Funkcija solubilizatorja je, da med seboj poveže dve snovi, ki se sicer med seboj ne mešata.

Katere solubilizatorje poznamo?

Najpogosteje uporabljeni solubilizatorji na trgu so polisorbati (PEG-40, polisorbat 20). Polisorbati so pridobljeni po postopku etoksilacije in niso dovoljeni v naravni kozmetiki.

Na trgu ni veliko naravnih solubilizatorjev. Sama že dlje časa uporabljam Dermofeel G 10 LW (Polyglyceryl-10 Laurate, Aqua, Citric acid), preizkusila pa sem tudi Symbiosolv XC, Tegosolve 61 in Symbiosolv Clear.

Dermofeel G 10 LW vsebuje Polyglyceryl-10 Laurate, snov, ki jo pridobimo iz dekaglicerola (dekamer glicerola) in lavrinske kisline (pridobljena s hidrolizo kokosovega olja). Polyglyceryl-10 Laurate je v tem izdelku redčen z vodo. Razmerje med eteričnim oljem in solubilizatorjem Dermofeel G 10 LW je po mojih izkušnjah nekje med 1:4 in 1:8.

Eterično olje sladke pomaranče se je nabralo na površini vode v manj kot minutki po intenzivnem tresenju stekleničke. Uporaba solubilizatorja je neizogibna.

V katerih izdelkih uporabimo solubilizator?

Solubilizator lahko uporabimo v vseh izdelkih, ki vsebujejo vodo in v katere želimo vgraditi eterična olja.

  • Tonik za obraz.
  • Razpršilo za telo.
  • Razpršilo za prostor.
  • Razpršilo proti mrčesu (za prostor ali za telo).
  • Razpršilo za posteljnino.

Kako uporabimo solubilizator?

Ko sem izdelovala razpršila z različnimi eteričnimi olji, sem ugotovila, da se količina solubilizatorja, ki jo potrebujem za uspešno solubilizacijo, razlikuje glede na uporabljeno eterično olje. Pri limoni je na primer zadostovalo razmerje 1:4, medtem ko je pačuli zahteval razmerje 1:8.

Pri mešanicah eteričnih olj je količino solubilizatorja še težje predvideti. Stvar se zakomplicira, če imamo eterična olja različnih proizvajalcev ali isto eterično olje različnih serij. Skratka, ne preostane nam drugega, kot da naredimo več poskusov.

Pri iskanju idealnega razmerja med eteričnim oljem in solubilizatorjem je potrebnih več poskusov.

Eterično olje pačulija v razmerju 1:4 se ni dobro solubiliziralo. Kapljice eteričnega olja so se vidno nabrale na dnu embalaže.

Ali lahko namesto vode uporabimo alkohol?

Alkohol 96 %-vol. je učinkovito topilo za eterična olja in če boš izdelala razpršilo za prostor, ga vsekakor lahko uporabiš. Če pa želiš izdelek nanašati na telo, uporabo alkohola v tolikšni koncentraciji odsvetujem.

Priporočljivo je, da kozmetični izdelki za obraz in telo ne vsebujejo več kot 20 % alkohola (izjema so parfumi, ki jih nanašamo samo točkovno).

Alkohol lahko v razpršilu uporabimo kot konzervans – za ustrezno konzerviranje uporabimo 20 % alkohola 96 %-vol. Prav tako lahko alkohol prispeva k boljši solubilizaciji in bomo zato potrebovali manj solubilizatorja.

Postopek izdelave pripravkov s solubilizatorjem Dermofeel G 10 LW

  1. V manjši čaši zmešaj eterična olja in solubilizator v razmerju med 1:4. Dobro premešaj, da dobiš homogeno zmes.
  2. V drugo čašo vlij destilirano vodo.
  3. Mešanico eteričnih olj in solubilizatorja med stalnim mešanjem dodaj v vodo.
  4. Konzerviraj in preveri pH.
  5. Vlij v razkuženo stekleničko z razpršilko.

Recepti za razpršila:

Razpršilo proti mrčesu

Osvežilna vodica s cvetlično roso

Namigi

  • Če se čez nekaj časa na površini pojavijo kapljice, to pomeni, da moramo v naslednjem poskusu dodati več solubilizatorja.
  • Če je tekočina videti prozorna in na vrhu ni kapljic eteričnih olj, lahko v naslednjem poskusu uporabimo manj solubilizatorja (na primer v razmerju 1:3). Pravilo je, da uporabimo toliko solubilizatorja, kolikor ga je nujno potrebnega (ne več in ne manj).
  • Tekočina je na začetku pogosto motna in v roku 24 ur postane bolj prozorna (vendar je to odvisno tudi od uporabljenih eteričnih olj in od uporabljenega solubilizatorja).
  • Uporabi konzervans, ki je topen v vodi, na primer cosgard. Priporočena koncentracija je 1 %.

Poskusov ni nikoli konec …

Delo s solubilizatorji ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. Prav za vsako eterično olje ali mešanico eteričnih olj veljajo drugačna razmerja in s solubilizatorjem Dermofeel G 10 LW mi pogosto ni uspelo dobiti želene prozorne tekočine. Ko sem Dermofeel G 10 LW zamenjala s solubilizatorjem Symbiosolv Clear, je bil izdelek v hipu transparenten.


Levo: Eterično olje prave sivke v razmerju 1:5 z Dermofeelom G 10 LW. Desno: Eterično olje prave sivke v razmerju 1:5 s Symbiosolv Clear.

Raziskuj sestavine!

S tem blogom vas želim spodbuditi k raziskovanju sestavin in predvsem k temu, da si to poletje izdelate varne repelente.

Pogosto uporabljeno eterično olje v repelentih je limonina trava, ki v višjih koncentracijah draži kožo. Če izdelujemo razpršila tipa “pretresi pred uporabo”, lahko to eterično olje pride v stik s kožo povsem neredčeno in povzroči neželene reakcije.

Kozmetični izdelek mora biti v prvi vrsti varen za uporabo – tudi če ga izdelamo v lastni kuhinji. Izdelavo kozmetike pogosto primerjamo s kuhanjem, vendar se od tega bistveno razlikuje v tem, da jed, ko je pripravljena, takoj pojemo – kozmetični izdelek pa uporabljamo na dolgi rok, pod različnimi pogoji. Ne ocenjuj svojega izdelka takoj, ko je narejen – počakati je treba nekaj tednov ali celo mesecev, da lahko rečeš, da je tvoj izdelek stabilen in varen za uporabo.

Za uspešno formulacijo je potrebno veliko potrpljenja in formulator ne postaneš kar čez noč. Želiš postati formulatorka naravne kozmetike? Na Tečaju formulacije naravne kozmetike ti bo enkratna ekipa formulatorjev, raziskovalcev in ljubiteljev naravnega pokazala vse korake formuliranja učinkovitih ter varnih izdelkov! Verjemi, prihranila boš tako denar kot čas – pa tudi svoji koži boš prihranila nepotrebno in včasih koži neprijetno eksperimentiranje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja