Poškodovana kožna bariera – katere sestavine naj uporabim?

Suha, pa tudi občutljiva koža, sta pogosto posledici poškodovane kožne bariere. Kaj sploh je poškodovana kožna bariera, zakaj pride do poškodbe in kako si pomagamo z naravnimi sestavinami? Če iščeš odgovore na ta vprašanja, beri naprej.

Obnovimo znanje o koži

Da bomo lažje razumeli pojem “kožna bariera”, na kratko obnovimo znanje o sestavi kože. Našo kožo sestavljajo tri plasti – povrhnjica, usnjica in podkožje. Povrhnjica je zunanja plast kože in je sestavljena iz štirih oziroma petih plasti. Zunanja plast povrhnjice se imenuje rožena plast ali stratum corneum.

Rožena plast vsebuje korneocite, ki so obdani z medceličnimi lipidi. Predstavljaj si, da so korneociti “opeka”, medcelični lipidi pa “malta”. Kadar se ti čvrsto držijo skupaj, lahko rečemo, da je rožena plast kože zdrava in predstavlja učinkovito bariero, ki kožo varuje pred mikroorganizmi, negativnimi vplivi okolja in pred pretirano izgubo vlage.

Obstoj kožne mikroflore, ki nas varuje pred patogeni, je povezan tudi s pH-jem, ki je rahlo kiselkast. pH regulira kožno bariero, zato je bistveno, da imajo tvoji kozmetični izdelki primeren pH, ki je nekje med 5 in 5,5.

Ali imam poškodovano kožno bariero?

Do poškodbe kožne bariere pride, ko se opeka in malta ne držijo trdno skupaj. Posledica tega je povečana transepidermalna izguba vlage in oslabljena zaščita pred zunanjimi vplivi, zaradi česar lahko pride do draženja in infekcij.

Kožno bariero si lahko poškodujemo tudi sami, največkrat s pretirano uporabo čistilnih sredstev in z uporabo neprimerne kozmetike (neprimeren pH, dražeči in prepogosti pilingi, pretiravanje z močnimi aktivnimi učinkovinami).

Poškodovano kožno bariero imaš, če:

  • Je tvoja koža suha (luščenje, rdečica).
  • Je tvoja koža dehidrirana (zategovanje, srbečica).
  • Imaš izbruhe aken.
  • Koža se lušči, pojavi se srbečica, rdečica, otekline …

Katere sestavine naj uporabim v svojih kozmetičnih izdelkih?

V naravni kozmetiki razpolagamo s širokim naborom sestavin, ki bodo pomagale pri obnovi poškodovane kožne bariere.

Cilj je povečati navlaženost kože in vlago zadržati v koži. Tako bodo bistveno vlogo v naših izdelkih odigrala vlažila, emolienti in okluzivi.

Preden si pogledamo posamezne sestavine, raziščimo, iz česa je sestavljena kožna opeka (korneociti) in malta (lipidi).

Lipidi v roženi plasti so sestavljeni iz:

  • Ceramidov.
  • Holesterola.
  • Maščobnih kislin.

Korneociti pa vsebujejo NMF (Natural Moisturising Factor, naravni vlažilni dejavnik), ki ga sestavljajo:

  • Aminokisline.
  • Laktat.
  • Pirolidonska kislina.
  • Urea.
  • Organske kisline (npr. mlečna kislina).

Če si izdelovalka svoje kozmetike, si med kozmetičnimi sestavinami zagotovo že srečala katero od zgoraj omenjenih snovi. Verjetno ne boš presenečena, če rečem, da ti prav te sestavine lahko pomagajo pri negi kožne bariere.

Emolienti

Emolienti izboljšajo funkcijo lipidne bariere tako, da koži dovajajo njej lastne lipide. Emolienti so posebej pomembni pri poškodovani koži, ki ni sposobna zadržati vlage in je zaradi tega bolj izpostavljena vnetjem.

Olje barvilnega rumenika, ekološko, 100 ml - NOVO-0

Med emoliente sodijo:

Ceramidi

Ceramidi so glavni lipidi v roženi plasti. Kot kozmetično sestavino jih največkrat najdemo v obliki prahu, pridobivamo pa jih iz pšenice, prosa, riža ali soje. Poznamo več ceramidov, najpogostejši je ceramid III.

Avocadin HU 25

Ena mojih najljubših sestavin, zelo priljubljena tudi med udeleženkami delavnic, ki rade poročajo o pozitivnih učinkih. Avokadin vsebuje fitosterole (neumiljive snovi avokadovega olja). Preprečuje izgubo vlage, obnavlja kožo, ji vrača elastičnost in zmanjšuje iritacije.

Rastlinska olja

Linolna kislina, nenasičene maščobne kisline in neumiljivi lipidi zvišajo tvorbo protivnetnih snovi v koži in vplivajo na proizvodnjo sebuma. Rastlinska olja, bogata z linolno kislino, so sončnično olje, olje pasijonke, olje grozdnih pečk, olje barvilnega rumenika in šipkovo olje. Olja z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin so svetlinovo olje, borečevo olje, šipkovo olje, olje rakitovca.

Okluzivi

Okluzivi ustvarijo zaščitno plast na zunanjosti kože in preprečijo izgubo vlage. S tem zvišajo navlaženost kože.

Vosek cvetov tuberoze -480

Med okluzive sodijo:

Skvalan

Skvalan ščiti pred izgubo vlage, deluje okluzivno in emolientno. Zelo rada ga uporabim v obraznih oljih, saj zviša vpojnost in mazljivost izdelkov. Naj omenim, da se sestavina, ki je prisotna v sebumu naše kože, imenuje skvalen – skvalen lahko kupimo tudi kot kozmetično učinkovino, vendar je zelo nestabilna.

Rastlinska olja in masla

Rastlinska olja in masla naredijo zaščitno plašč na koži in vlago zadržijo v koži. Priporočam olje jojobe, sončnično olje, arganovo olje, karitejevo maslo in olje babasu.

Voski

Voski na koži naredijo zaščitno plast, ki preprečuje izsušitev in kožo naredi mehko. Najpogosteje uporabljen je čebelji vosek, če želite izdelati vegansko kozmetiko, pa lahko tega nadomestite z voski kandelile, karnavbe, cvetnimi voski ali voskom voščene mirte.

Vlažila

Z vlažili povečamo vsebnost vode v koži in preprečimo izgubo vlage. Med vlažila sodijo spojine, ki jih najdemo v NMF (naravni vlažilni dejavnik).

Glicerin

Glicerin veže vodo iz bazalne plasti epidermisa v roženo plast in zviša navlaženost te plasti. Poznamo brezvodni glicerol ali 85 % vodno raztopino.

Hialuronska kislina

Gre za natrijev hialuronat (natrijeva sol hialuronske kisline), ki je naravni del dermisa. Poznamo dve vrsti natrijeve soli: z visoko in z nizko molekulsko maso. Hialuronska kislina preprečuje dehidracijo, nase veže vodo in ima pomlajevalni učinek.

Natrijev PCA

Natrijev pirolidonkarboksilat je eno najučinkovitejših vlažil.

Vegeluron

Superiorno vlažilo, ki daje svilnat občutek na koži in zviša senzorično kvaliteto izdelka. Vsebuje izvleček gobe bele drhtavke. Ena najbolj priljubljenih in inovativnih sestavin v Magnoliji! Blog z receptom najdeš tukaj.

NMF (INCI: Water, Sodium PCA, Sodium Lactate, Fructose, Glycine, Niacinamide, Urea, Inositol)

Kot je razvidno iz INCI-ja, je NMF (Natural Moisturizing Factor) je zmes vodotopnih substanc, ki so del naše kože. NMF nase veže vodo in vlago ter s tem zagotavlja vlažnost rožene plasti (zgornja plast epidermisa).

Kako formuliramo izdelke za poškodovano kožno bariero?

  • Smiselno je, da v izdelku za poškodovano kožno bariero vlažila kombiniramo z emolienti in okluzivi. Za takšno formulacijo bo najprimernejši tip kozmetičnega izdelka emulzija, ki nam omogoča, da uporabimo tako sestavine, ki so topne v vodi (vlažila), kot tiste, ki so topne v olju (okluzivi, emolienti). Če emulzije še nisi izdelovala, se postopka raje ne loti sama. Toplo priporočam udeležbo na delavnici Kreme od A do Ž.
  • Kot dodatno nego priporočam obrazno olje ali oleogel, v katerem kombiniraj stabilno olje, kot je jojoba, z olji z linolno kislino in z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami (svetlinovo olje, šipkovo olje, olje brusnice). Sama zelo rada uporabljam CO2 šipkovih plodov, katerega kapljico ali dve uporabim za večerno nego obraza.
  • V izdelkih za poškodovano kožno bariero se izogibaj pretirani uporabi aktivnih učinkovin (vitamin C, AHA kisline, retinol). Če si izkušena formulatorka, lahko v izdelek vgradiš vitamin B3 ali nikotinamid (INCI: Niacinamide), ki med drugim zviša vsebnost ceramidov in posledično zmanjša izgubo vlage.
  • Prav tako priporočam omejitev uporabe eteričnih olj, ki bi lahko dodatno dražila kožo. Koncentracija eteričnih olj naj ne preseže 0,3 %. Smiselno je vključiti eterična olja s protivnetnim delovanjem, na primer pravo sivko, pravo kamilico, rman, CO2 ognjiča.

Pri formuliranju izdelkov za poškodovano kožno bariero se drži pravila manj je več.

Vse sestavine s podrobnejšimi opisi najdeš v Magnolijini spletni trgovini. Odličen recept za poškodovano kožno bariero najdeš v tem blogu.

Imaš poškodovano kožno bariero? Kateri izdelki so ti pomagali? Tako jaz kot naše bralke bomo vesele tvojih izkušenj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja