Recept: Obrazno olje za obnovo kože po poletju

Bliža se konec poletja in upam, da si se z dopusta vrnila osvežena in polna energije. Je sijoča tudi tvoja koža? Čeprav letos sploh nisem bila na morju, imam občutek, kot da moja koža potrebuje “tehnični pregled”.;)

Po koncu poletja je koža navadno bolj suha ali celo dehidrirana, se lušči, debelejša je, morda so nastale pigmentacije. Posledice UV žarkov so dobro znane, pridružujejo se jim veter, klima, morda tudi malo manj spanca … Res fino je, če koži po poletju privoščimo posebno nego, ki naj zajema piling in obilico vlaženje.

Lahke izdelke, ki smo jih uporabljali poleti, nadomestimo z bogatejšimi, ki vsebujejo več olj. Nepogrešljivi element nege kože po sončenju je kvalitetno in smiselno formulirano obrazno olje.

Tole olje sem si izdelala, še čisto sveže je – recept z veseljem delim s tabo!

Obrazno olje za obnovo kože po poletju

5 g olja jojobe

4 g skvalana

4 g arganovega olja

3 g marule

2,4 g macerata ognjiča

1 g CO2 šipkovih plodov

0,5 g CO2 rakitovca

0,1 g CO2 rožmarina

Pripomočki

alkohol 70%-vol.

tehtnica

laboratorijska čaša

palčka za mešanje

steklenička za shranjevanje

Izdelava

Olja stehtaj v razkuženi čaši. Dobro premešaj z palčko, nato vlij v stekleničko. Rok uporabe tega olja je predvidoma 1 leto.

Nanos na kožo in uporaba

Zelo pomembno je, da olje vedno naneseš na navlažen obraz ali v kombinaciji s hidrolatom. Priporočam, da poleg obraznih olj uporabljaš tudi vlažilno kremo za obraz. Olje lahko uporabiš zjutraj in zvečer.

Kar se tiče zaporedja nanosa izdelkov, je priporočljivo, da začneš z lažjim (tistim, ki vsebuje največ vode, npr. vodni serum ali lahka vlažilna krema) in končaš s težjim (ker imajo obrazna olja 100 % maščob, jih navadno nanesemo na koncu negovalnega rituala).

Kako sem izbrala olja?

Preden se lotim formulacije in mešanja olj, vedno določim cilj izdelka. Vprašam se, kaj želim z izdelkom doseči. Namen mojega obraznega olja je kožo nahraniti, jo zaščititi pred izgubo vlage, spodbuditi regeneracijo in obnovo tkiva ter preprečiti prezgodnje staranje. Rada imam olja, ki so dobro mazljiva in ki se hitro vpijejo v kožo ter ne puščajo mastne sledi. Ko si v glavi razjasnim, kaj hočem, je izbira olj veliko bolj enostavna.

Jojobino olje je najpogostejše olje v mojih izdelkih; rada ga imam, ker je stabilno (ne oksidira) in ker je primerno za vse tipe kože. Zviša elastičnost kože, ščiti pred izgubo vlage in deluje protimikrobno.

Skvalan je odlična kozmetična sestavina, ki jo pridobivamo iz oljčnega olja, in šteje med neumiljive snovi. Ima nadpovprečno mazljivost, zato je nepogrešljiv dodatek obraznim oljem. Skvalen je prisoten v medceličnih lipidih naše kože.

Arganovo olje je klasika za nego zahtevne kože, ki ima oslabljeno kožno pregrado.

Olje marule sem izbrala, ker kožo ščiti pred zunanjimi vplivi in preprečuje transepidermalno izgubo vlage; prav tako blaži rdečico.

Ognjičev macerat je posebej primeren za suho, raskavo kožo ter za nego kože po sončenju.

CO2 šipkovih plodov navdušuje z regenerativnim delovanjem, intenzivno neguje poškodovano kožo in spodbuja tvorbo kolagena.

CO2 rakitovca je eno najboljših olj za nego kože, poškodovane od sonca.

CO2 rožmarina deluje antioksidativno in naša dragocena rastlinska olja ščiti pred oksidacijo.

To obrazno olje je zelo lahko na koži, hitro se vpije in kože ne masti. Primerno je za vse tipe kože. Verjamem, da se ga bo tvoja koža po vetrovnem poletju nadvse razveselila!

Za popestritev tega bloga si poglej še spodnji video, več videjev iz serije rastlinska olja pa najdeš tukaj.

 

Video lahko vidite po sprejemu piškotkov s strani YouTube.

Zasebnost in pogoji Google

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja