Krema + serum za intenzivno vlaženje kože

Gobe so vedno aktualne, posebej na krožniku. Našli jih bomo tudi v kozmetičnem lončku. Ena od teh je bela drhtavka (Tremella fuciformis), ki je kot kozmetična sestavina na voljo pod imenom Vegeluron®. Z vegeluronom sem se poigrala v svoji kozmetični kuhinji. Poglejmo, kaj je nastalo!

Kaj je visoko učinkovita kozmetika?

Izvleček bele drhtavke (Tremella fuciformis (Mushroom) Extract) sem zasledila že pred leti, ko sem raziskovala recepture svoje najljubše linije naravne kozmetike Jurlique. Jurlique predstavlja koncept “visoko učinkovite kozmetike” (High Performance Cosmetics). Razlika med visoko učinkovito in “navadno” kozmetiko je v tem, da je pri visoko učinkoviti kozmetiki poudarek na vključevanju kozmetično aktivnih učinkovin, ki vidno izboljšajo stanje kože.

Raziskave na globalni ravni kažejo, da se več kot polovica žensk odloči za nakup naravne kozmetike. Vendar hkrati iščejo izdelke, ki so visoko funkcionalni in imajo podobne senzorične lastnosti kot komercialni izdelki. High Performance Cosmetics je vsekakor trend v naravni kozmetiki.

Ali lahko visoko učinkovito kozmetiko izdelamo doma?

Absolutno. Vendar nikar ne preskoči osnovnih korakov: najprej natančno preuči osnovne sestavine in osvoji postopek izdelave, šele potem prični s formulacijo kompleksnejših krem z aktivnimi učinkovinami.

Visoko učinkovito kozmetiko snujemo v dveh fazah:

  1. Baza: Osnovni nosilni sistem, na primer lahka vpojna krema, losjon ali gel.
  2. Kozmetično aktivne učinkovine (“cosmeceuticals”): Antioksidanti, vlažila, vitamini, vlažila, emolienti in okluzivi, sredstva za posvetlitev kože …

Ko se lotiš izdelave zahtevnejših kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo aktivne učinkovine, bodi pozorna na dvoje:

  1. Podrobno razišči aktivno učinkovino (koncentracija, vgrajevanje v nosilni sistem, pH, občutljivost na segrevanje). Nekatere učinkovine moramo uporabiti v zelo nizkih koncentracijah, sicer lahko poškodujemo kožo.
  2. Kozmetično aktivne učinkovine vključuj posamično. Na primer, če želiš izdelati vlažilno kremo, ne zmeči vanjo vseh učinkovin z vlažilnim delovanjem. Spoznavaj jih postopoma, preuči, ali med seboj delujejo sinergistično ali se morda izključujejo.

Pri izrazu “cosmeceuticals” naj opozorim, da gre za produkt, ki je na meji med kozmetičnim in farmacevtskim izdelkom, saj vsebuje biološko aktivne komponente, ki imajo farmakološko delovanje na kožo.

Proizvajalci kozmetičnih proizvodov morajo biti zelo previdni pri oglaševanju in označevanju teh izdelkov, da ne zaidejo v področje farmacevtskih izdelkov, ki imajo veliko strožjo zakondajo.

V emulziji, ki jo predstavljam v tem blogu, je poudarek na vlažilih in antioksidantih.

Kaj so vlažila?

Vlažila sodijo med najpomembnejše kozmetično aktivne učinkovine. V procesu staranja se v koži zmanjša naravni vlažilni dejavnik (NMF – Natural Moisturizing Factor), ki skrbi za navlaženost rožene plasti. Suha koža je izpostavljena srbečici, rdečici, draženju in občutku zategovanja. Pozimi se lahko stanje zaradi mraza in kurjave še poslabša.

Da bi poskrbeli za ustrezno vlaženje kože, moramo uporabiti izdelke, ki vsebujejo vodno fazo in dodati aktivne učinkovine, ki vežejo vodo v roženo plast. Praviloma lahko vlažila kombiniramo med seboj, saj delujejo sinergistično, vendar z njimi ne pretiravajmo.

Vlažila so:

Kaj je Vegeluron®?

Vegeluron® je gel polisaharida gobe Tremella fuciformis (INCI: Water /Aqua (and) Propanediol (plant based) (and) Tremella Fuciformis (Mushroom) Extract (and) Gluconolactone (and) Calcium gluconate).

Bela drhtavka (Tremella fuciformis), ki ji pravimo tudi bela goba, je goba iz družine drhtavk. Bolj kot na gobo spominja na sluzasto rastlino. Priljubljena je v kitajski kulinariki, posebej v sladicah, in v azijski medicini. Premožnejše Kitajke so jo skozi stoletja uporabljale v kozmetiki in jo razkrivajo kot skrivnost lepote azijskih žensk.

Vegeluron je naravna alternativa hialuronske kisline in ima intenzivno vlažilno delovanje. Zadržuje vlago v koži in je odličen nadomestek silikona, zaradi česar izboljša senzorične lastnosti izdelka. Na koži naredi tanko plast in kožo ščiti pred oksidativnim stresom.

O snovanju recepture

  • Za bazo sem izbrala lahko vpojno emulzijo z emulgatorjem Montanov 202. Emulzije s tem emulgatorjem se zelo hitro vpijejo in negujejo kožo.
  • Pri izbiri sestavin sem se osredotočila na tiste z antioksidativnim delovanjem (rastlinska olja in CO2 izvlečki, rastlinski izvlečki oz. tinkture) ter vlažila (glicerin, vegeluron, aloe vera).
  • Želela sem, da je krema vpojna in lepo mazljiva, kar sem izboljšala s sestavinami kot so nevtralno olje, skvalan, ksantan gumi in vegeluron.

Preden se lotiš izdelave zahtevnejših izdelkov, moraš osvojiti osnove: spoznaj sestavine, nosilne sisteme in postopek izdelave.

RECEPT 1: Krema za intenzivno vlaženje

Količina: 100 g (priporočam, da količino razpoloviš)

Zahtevnost recepture: za izkušene formulatorje

Faza A

5 g olja marule
4 g nevtralnega olja
4 g olja grozdnih pešk
2 g skvalana
3 g emulgatorja montanov 202

Faza B

72,2 g hidrolata vrtnice

Faza C

0,3 g ksantan gumija
2 g glicerina

Faza D

2 g izvlečka CO2 šipkovih semen
1 g izvlečka CO2 granatnega jabolka
0,5 g aloe vere 10:1
3 g vegelurona

1 g konzervansa Cosgard

Postopek izdelave

  1. V prvi čaši stehtamo vse sestavine faze A.
  2. V drugi čaši stehtamo vrtnični hidrolat.
  3. Obe čaši segrejemo na 80 C.
  4. Vodno fazo med mešanjem vlijemo v oljno fazo in homogeniziramo 3 minute z električnim mešalnikom ali homogenizatorjem.
  5. Ksantan zmešamo z glicerinom, da nastane gladka pasta. Vmešamo v emulzijo in homogeniziramo.
  6. Ko se emulzija ohladi na 35 C, dodamo fazo D. Med vsakim dodatkom premešamo, nato homogeniziramo eno minuto.
  7. Preverimo pH in ga uravnamo na 4,5-5.
  8. Shranimo v brezzračni embalaži s pumpico in etiketiramo.

Super vlažilni gel z vegeluronom.

RECEPT 2: Super vlažilni serum

Količina: 20 g

Zahtevnost recepture: za začetnike

10 g vegelurona

9,8 g hidrolata vrtnice

0,2 g konzervansa cosgard

Postopek izdelave

  1. Vegeluron in hidrolat stehtamo v čaši in homogeniziramo kakšno minuto.
  2. Dodamo konzervans in homogeniziramo.
  3. Preverimo pH in po potrebi uravnamo.
  4. Vlijemo v razkuženo stekleničko in etiketiramo. Jaz sem gel shranila kar v stekleničko z razpršilko.

Gel postane prozoren v roku 1-2 dni.

Ocena izdelkov

Vlažilna krema je zares odlična, hitro se vpije, a občutek navlaženosti ostane na koži skozi ves dan. Vsekakor ena boljših krem, ki sem jih izdelala v zadnjem času. Tudi vlažilni serum je super, res je enostaven za izdelavo, nosi pa se lahko kot podlaga za nanos bogatejših krem ali oljnih serumov. Vegeluron je vsekakor sestavina, ki jo je vredno preizkusiti!

Vlažilno kremo uporabljam kot dnevno kremo, kadar grem ven na sprehod, pa najraje uporabim zaščitno kremo za suho in razpokano kožo. Kremi se odlično dopolnjujeta med seboj – najprej uporabim lažjo, nato zaščitno.

Se ti zdi receptura za emulzijo preveč zakomplicirana? Če si začetnica, se ne ustraši. Receptura je dejansko namenjena naprednih delavnic in udeleženkam tečaja formulacije naravne kozmetike, torej tistim, ki že dlje časa samostojno formulirajo recepture (s tečajem pričnemo novembra in imamo prostih samo še nekaj mest!). Če še nisi izdelala svoje kreme, zelo priporočam obisk osnovne delavnice Kreme od A do Ž, nekoliko bolj enostavno recepturo pa najdeš v tem blogu. Vsekakor pa se lahko preizkusiš v izdelavi seruma.

Če si izkušena formulatorka, naj ti recept služi kot nekakšen okvir, znotraj katerega poljubno spreminjaš tako sestavine kot razmerja. Za začetek lahko z vegeluronom nadomestiš hialuronsko kislino ali gel dodaš toniku za obraz. Vabljena na naš novi in inovativni Seminar pomlajevalne kozmetike, kjer bomo skupaj odkrivale najmodernejše sestavine visoko učinkovite kozmetike!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja