Ali moram ob prehodu v zimo spremeniti nego kože?

Vstopamo v tisti del leta, ko se svet okoli nas obarva v nešteto čudovitih toplih barv in ko zadiši po cimetu, klinčkih in rumu. Iz zadnjega dela omare sem že privlekla plašč in zimske čevlje, tako da sem pripravljena na muhasto vreme. Kako pa se je na vremenske spremembe odzvala moja koža?

Piše: Pia Berglez, dipl. kozmetologinja

 

Jesenski in zimski čas prinašata hladnejšo klimo, zato se spremeni tudi naš življenjski stil. Te spremembe se kažejo tudi na naši koži. Preživljanje časa v centralno ogrevanih prostorih, prhanje s toplo ali vročo vodo, pa tudi nižje temperature, veter in sneg ter neuporaba zaščitnih izdelkov lahko pustijo resne posledice na naši koži.

Kakšne spremembe se v koži zgodijo v hladnejših dneh?

Zaradi nizke zunanje vlage se zmanjšuje tudi vlažnost kože; določeni fizikalni procesi povzročijo, da vlago iz kože še bolj »vleče« v okolico. Te procese sicer omejuje zdrava kožna bariera – kot vemo, zdrava in nepoškodovana koža v določeni meri neprestano izgublja vlago in se je sposobna sama prilagoditi spremembam v okolju.

Toda ko kožna bariera zaradi neugodnih zunanjih dejavnikov (ogrevanje, vroče prhe, mraz) izgubi sposobnost zadrževanja vlage v koži, lahko pride do neželenih sprememb v koži.

Pretirana izguba vlage vodi v izsušeno, razpokano kožo, občutek zategovanja, hitreje prihaja do vnetij in nastanka drobnih površinskih gubic.

Koža se drobno lušči in razpoka, v hujših primerih tudi do krvi. Če je naša koža nagnjena k nastanku aken, lahko ravno jeseni in pozimi prihaja do večjih izbruhov.

Koža je po izpostavitvi mrazu in vetru pogosto pordela. Nekateri ljudje so celo tako preobčutljivi na mraz, da se v koži sprožijo alergijski procesi – t.i. koprivnica oz. urtikarija.

Spremembam ni podvržena le koža na obrazu (lica, nos, ustnice), suho in luščečo kožo lahko opazimo po celem telesu (dlani, obnohtnica in nohti, noge, trebuh).

Kako poskrbimo za zdravo kožno bariero?

Rešitev za suho kožo je uporaba bogatih krem za obraz, ki poleg oljne faze vsebujejo tudi vlažila v vodni fazi. Če izdelujete lastne emulzije, izbirajte med vlažili kot so hialuronska kislina, vegeluron, glicerol in ceramidi. Ta koži vračajo vlažnost in vsaj delno zmanjšajo izgubo vlage.

Če imate občutek, da se koža vseeno izsuši, lahko nanosu kreme sledi še nanos olja ali oljnega seruma, ki vlago »zaklene« v kožo.

Tudi koža telesa je pozimi izsušena. Pomembno je, da dolgotrajno prhanje z vročo vodo nadomestite s hitro prho z mlačno vodo. Za umivanje uporabljate nežne gele ali mleko za prhanje.

Tudi koži telesa namenite posebno nego: uporabite losjone oziroma kreme, v katere vključite vlažila. Čudovita za nego kože pozimi so tudi olja za telo. Izdelke vedno nanesite na telo takoj po prhanju.

Ne pozabite na nego ustnic in dlani, ki so še posebej izpostavljene zunanjim elementom.

Dobra novica: jesen in zima sta čas za (še bolj) aktivno nego kože

Jesenski in zimski čas sta odlična za popravljanje (foto)poškodb kože, ki smo jih spomladi in poleti pridobili z izpostavljanjem sončnim žarkom.

Tako si lahko v tem času privoščite invazivnejše posege v kožo, na primer laserske posege ali kislinske pilinge, ki odpravljajo hiperpigmentacije in akne ter izenačijo ten kože.

UVB sončno sevanje, ki na koži povzroča opekline, je v tem času nižje kot v spomladanskem in poletnem času, zato so zimski dnevi idealni za tovrstne profesionalne posege. Posebno previdni bodite pri izboru osebja, ki mora biti usposobljeno za takšen tretma. V času tretmaja nikar ne pozabite na primerno zaščito pred UVB sevanjem.

Prav tako je zdaj pravi čas, da v svoj lepotni ritual vključite nove aktivne sestavine. S postopnim vključevanjem retinoidov in bakuchiola, AHA in BHA kislin, azelaične kisline in drugih aktivov, ki lahko povzročajo občutljivost kože na sončne žarke, začnemo v jesenskem in zimskem času.

Tudi jeseni in pozimi ne pozabite na zaščito pred soncem!

Količina UVB žarkov, ki povzročajo opekline, se jeseni in pozimi zmanjša. Toda pozor – količina UVA žarkov vseeno ostaja skoraj konstantna.

UVA žarki so tisti, ki povzročajo predčasno staranje – poleg tega imajo sposobnost prehajanja skozi steklo, oblake in meglo.

Zato je pomembno, da se vsakodnevno (z vsaj enim ponovnim nanosom čez dan) zaščitimo z izdelkom z visoko SPF in UVA zaščito.

Na zaščito nikar ne pozabite, ko se odpravite na smučanje, sankanje ali če boste prosti čas preživljali na višjih nadmorskih višinah.

Več o sestavinah in recepti za jesensko-zimsko nego

  • Ceramidi so odločna aktivna učinkovina v hladnejših dneh. Če želite izdelati kremo oziroma losjon s ceramidi, preberite ta blog.
  • Bakuchiol je zaradi preprostega vgrajevanja v izdelke izjemno priljubljen med našimi izdelovalkami naravne kozmetike. Recept za obrazno olje z bakuchiolom najdeš tukaj.
  • Želiš vedeti več o sestavinah, ki pomagajo obnoviti poškodovano kožno bariero? Več najdeš v tem blogu.
  • Recept za super vlažilno emulzijo, ki je absolutno prepričal naše ustvarjalke, si poglej tukaj.

Če se želiš naučiti formulirati vrhunske kreme za obraz, se lahko udeležiš spletnega tečaja Formulacija in izdelava emulzij.

Za tiste, ki želite izdelovati profesionalno kozmetiko za vse kotičke telesa, od glave do pete, pa pripravljamo celotetno šolo formuliranja kozmetike s pričetkom novembra 2021.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja