Oljni gel za intenzivno nego poškodovane kože

V prejšnjem blogu smo si pogledali, katere sestavine uporabimo za poškodovano kožno bariero. Če ne veš, kako se lotiti formulacije izdelkov za nego poškodovane kože, začni z izdelavo bogatega oljnega gela, ki intenzivno neguje poškodovano kožno bariero.

Kaj je oljni gel?

Oljni gel ali oleogel je izraz, ki se uporablja za kozmetične izdelke, ki vsebujejo samo oljno fazo. Od preprostega obraznega olja se oljni gel razlikuje v tem, da poleg rastlinskih olj vsebuje tudi druge sestavine; rastlinska masla, voske, emulgator in aktivne učinkovine, na primer fitosterole (Avocadin HU 25, gama orizanol), fosfolipide, vitamine (koencim Q10) … Zasledila sem, da se na trgu za oljne gele pojavlja izraz “pressed serum” – cena nakazuje, da gre za ekskluzivni izdelek.

Oljni geli vsebujejo visok delež dragocenih, aktivnih rastlinskih olj in drugih lipofilnih aktivnih učinkovin.

Podajam recept za razkošen oljni gel, ki bo posebej blagodejen za poškodovano in suho kožo v hladnih jesensko-zimskih dneh.

Recept za oljni gel (gostejši)

Količina: 50 g

Faza A

15 g olja jojobe
3 g skvalana
12 g karitejevega masla
6 g olja pasijonke
6 g olja marule
2,3 g avokadina
2,5 g emulgatorja sorbitan olivate
2 g voska plodov voščene mirte

Faza B

0,1 g CO2 ognjiča

Faza C

0,5 g CO2 šipkovih plodov
0,5 g CO2 rakitovca
0,1 g CO2 rožmarina

Postopek izdelave

1. Vse sestavine faze A v vodni kopeli segrejemo na 75 C. Pri tem pazimo, da so vse sestavine dobro raztopljene.
2. Čašo vzamemo z ognja in nekaj minut mešamo.
3. Dodamo CO2 ognjiča in raztopimo (ognjič je v trdnem stanju, zato ga moramo raztopiti v še toplem pripravku).
4. Mešamo, da se oleogel ohladi na 35 C.
5. Dodamo sestavine faze C in premešamo.
6. Ker gel dobi teksturo šele po 48 urah, priporočam, da posodico prekriješ in čez dan ali dva znova premešaš.
7. Shranimo v razkuženi posodici.

Tekstura gela je gosta, vendar ne trdna kot mazilo. Če želiš trdnejšo teksturo, dodaj več karitejevega masla. Seveda lahko zvišaš tudi količino voska, vendar tega zaradi komedogenosti ne priporočam.

Struktura oljnega gela se razvije šele po dveh ali treh dneh, zato pričakuj, da se bo gel še spreminjal. Tekstura gela bo odvisna od uporabljenega tipa voska in karitejevega masla, pa seveda od postopka izdelave.

Če imaš mastno kožo, ti priporočam, da narediš lažjo različico oljnega gela (kot vidiš na slikah, je en oleogel precej gost, drugi je v tekočem stanju). Znižaj količino voska in masla (voska naj ne bo več kot 1 %), za boljšo vpojnost pa dodaj liposomski koncentrat Natipide Eco (približno 1 %). Takšen oljni gel je posebej lahek na koži in se zelo hitro vpije.

O sestavinah

Ker oljni gel ne vsebuje vode, ga ni potrebno konzervirati. Kot antioksidant smo mu dodali CO2 rožmarina. Vonj oljnega gela bo zaznamovalo olje pasijonke, ki ima oreškasto-sadni vonj. Namesto eteričnih olj sem v tem gelu uporabila CO2 izvleček ognjiča, ki deluje protivnetno in je posebej primeren za občutljivo, razdraženo kožo.

Verjetno se sprašuješ, zakaj sem uporabila emulgator, če izdelek ne vsebuje vode. Razlog je v tem, da emulgator poskrbi za boljšo mazljivost in vpojnost izdelka.

Če si “prešpricala” prejšnji blog o sestavinah za pomoč pri poškodovani kožni barieri, ti priporočam, da ga prebereš, saj boš tako lažje razumela moj izbor sestavin in po potrebi kakšno zamenjala. Če si začetnica, ti priporočam, da za začetek izdelaš preprosto obrazno olje, v katerega vključiš tri do pet zgoraj omenjenih rastlinskih olj oziroma izvlečkov CO2.

Oleogel vedno nanašaj na navlažen obraz.

Več opisov sestavin najdeš tudi v spletni trgovini, kjer so na voljo vse sestavine za ta recept.

Oljni gel smo že izdelovali na naših delavnicah in puncam je bil zares všeč! V svojem blogu ga predstavljam prvič. Kaj naj rečem – preizkusi in se prepričaj, morda postane celo tvoj najljubši kozmetični izdelek! Jaz ga uporabljam tudi za nego okrog oči in za odstranjevanje make-upa.

P.S. Po nekaj dnevnem testiranju izdelka sem se zbujala z ekstremno mehko, lahko rečem celo “dojenčkasto kožo”. 😉

2 misli na “Oljni gel za intenzivno nego poškodovane kože

  1. maja pravi:

    Pozdravljena, Nina

    Ravnokar narejeno. Seveda sem že preizkusila in super občutek na koži. Moja koža je bolj mastna oz. mešana, mogoče bi morala zmanjšati delež kariteja (dala sem ga 20%, dodala tudi natipide). Koliko bi ga morala zamenjati in s čim, da bi bil gel manj masten? In še: ali je primeren tudi za moške oz. kako bi izgledala moška varianta? 🙂

    Hvala in srečno!
    maja

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena Maja, me veseli, da si se lotila izdelave in da ti je izdelek všeč. Za mastno kožo bi lahko znižala karitejevo maslo ali ga popolnoma nadomestila z npr. oljem baobaba, ki je po sestavi podobno kariteju. Tudi kakšno drugo olje pride v poštev: npr. olje grozdnih pečk, olje barvilnega rumenika … Če se ti zdi občutek na koži še vedno premasten, ti priporočam, da narediš emulzijo, ki vsebuje oljno in vodno fazo, ali vodni gel. Vsaka koža je namreč drugačna, zato je fino preizkusiti več različnih tipov izdelkov. Upam, da najdeš takšnega, ki ti ustreza! Vse dobro, Nina (v blogu je tudi nekaj receptov za emulzije, je pa izdelava malce zahtevnejša, zato priporočam udeležbo na delavnici kreme od a do ž – ko bomo ven iz #ostanidoma;))

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja