Zaščitna krema za suho in razpokano kožo

Hladnejši dnevi s seboj prinesejo tudi konstantno bitko s suho, razpokano kožo. Če se želiš to zimo izogniti tej težavi, že danes izdelaj zaščitno kremo!

Razlogi, da naša koža postane suha in razpokana

  1. Poškodovana kožna bariera
  2. Dehidracija
  3. Hormonske spremembe
  4. Vreme
  5. Pretirano umivanje kože
  6. Uporaba neustreznih kozmetičnih izdelkov

Katere sestavine naj izberem?

Pri formulaciji te recepture sem se osredotočila predvsem na izboljšanje funkcij kožne bariere, ki bo zadrževala vlago in zagotovila zadostno hidracijo. Prav tako želim izdelati kremo, ki bo učinkovito ščitila pred zunanjimi vplivi.

Glede na to sem se odločila, da v kremo vključim štiri tipe kozmetičnih sestavin:

  1. Okluzivi: Na koži ustvarijo polprepustno plast, ki preprečuje transepidermalno izgubo vlage in s tem zviša navlaženost kože (čebelji vosek, vrtnični vosek, avokadovo olje, avokadin HU 25).
  2. Emolienti: Sem sodijo sestavine, ki kožo oskrbujejo z lipidi in jo s tem mehčajo ter gladijo (olje jojobe, skvalan, emulzije).
  3. Vlažila: Snovi, ki v koži zadržujejo vodo (glicerin, hialuronska kislina, vegeluron, NMF – naravni vlažilni faktor, natipide ECO, natrijev PCA).
  4. Snovi, ki obnavljajo kožno bariero (“Barrier Repair Agents”): Uporabimo jih za kožo s poškodovano barierno funkcijo; njihova vloga je, da zmanjšajo izgubo vode, podpirajo barierno funkcijo in zmanjšajo vnetja (ceramidi, rastlinska olja z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, na primer svetlinovo olje, olje šipkovih plodov).

Slika 1: Sestavine izberi skrbno, temeljito jih razišči in ne sledi najnovejšim modnim muham. 😉

Kateri emulgator bo najbolj primeren za zaščitno kremo?

Na delavnici Kreme od A do Ž se spoznamo z dvema emulgatorjema, ki sta primerna za izdelavo emulzij tip O/V. To so lahke, vpojne in dnevne kreme, ki se najpogosteje uporabijo za vsakdanjo nego kože. V teh kremah prevladuje vodni del.

Ker želim v svojo zaščitno kremo vključiti večji del oljne faze, bom tokrat izdelala kremo tipa V/O. Takšen tip kreme je posebej primeren za zaščitne kreme, v katere želimo vključiti veliko olj. Prav tako so primerna baza za vodoodporne pripravke, nočno nego in nego dojenčkove ritke. Uporabimo jih lahko za nego rok in predelov, kjer se koža lušči.

Kot emulgator sem izbrala sorbitan olivate, ki je moj najljubši emulgator za emulzije V/O. Je odličen nadomestek lanolina, na koži ustvarja mehak občutek in se ne lepi. Čeprav so emulzije s tem emulgatorjem bogate z olji, ne puščajo mastnega občutka. Seveda bo mastnost emulzije, pa tudi njena viskoznost, odvisna od izbire rastlinskih olj.

Receptura

Faza A

15 g olja jojobe
15 g avokadovega olja
10 g olja baobab
5 g karitejevega masla
3 g skvalana
2 g avokadina HU 25
2 g čebeljega voska
10 g emulgatorja sorbitan olivate

Faza B

29,5 g hidrolata vrtnice
4 g glicerina
0,5 g konzervansa cosgard
1 g soli (natrijev klorid)

Faza C

2 g CO2 izvlečka šipkovih plodov
1 g olja rakitovca

Postopek izdelave zaščitne kreme

  1. V prvi čaši stehtamo vse sestavine faze A.
  2. V drugi čaši stehtamo vrtnični hidrolat in dodamo sol. Premešamo in dodamo glicerin. Na koncu dodamo konzervans. Preverimo pH in po potrebi uravnamo z mlečno kislino.
  3. Obe čaši segrejemo na 80 C.
  4. Vodno fazo počasi, v več curkih dodamo oljni fazi. Med vsakim curkom vodo dobro vmešamo.
  5. Potem ko dodamo vso vodo, homogeniziramo 2-3 minute z električnim mešalnikom ali homogenizatorjem.
  6. Ko se emulzija ohladi na 35 C, dodamo izvleček šipkovih plodov in olje rakitovca. Na kratko homogeniziramo.

Slika 2: Pri emulziji O/V preverimo in uravnamo pH vodne faze.

Kratek opis sestavin

Ker moja emulzija vsebuje zelo visok delež maščob, sem izbiri le teh namenila posebno pozornost. Poleg učinka sem želela, da je emulzija viskozna, da se lepo vpije in ne pušča mastnega občutka. Korak načrtovanja emulzije je najpomembnejši, a ga mnogi izdelovalci kozmetike preskočijo ali naredijo površno.

Zares ti svetujem, da si vzameš čas, razmisliš o namenu emulzije, o želeni teksturi, viskoznosti, mazljivosti, vpojnosti in občutku na koži.

V emulzijo nisem vključila eteričnih olj, tako da je primerna tudi za otroke, za ljudi z občutljivo kožo in za tiste, ki imajo alergijske reakcije na določene dišave.

  • Olje jojobe ščiti pred izbubo vlage, zviša elastičnost kože in deluje protivnetno.
  • Avokadovo olje deluje emolientno in neguje suho, razpokano kožo, ki ji manjka vlažnosti.
  • Olje baobaba ščiti pred izgubo vlage in je posebej primerno za nego suhe kože s porušeno barierno funkcijo. Po strukturi je podobno karitejevemu maslu, vendar na koži pušča lahek in nemasten občutek.
  • Karitejevo maslo je prva izbira pri suhi in razdraženi koži, pomaga vzpostaviti porušeno zaščitno funkcijo lipidne bariere.
  • Skvalan ščiti pred izgubo vlage, kožo mehča in jo gladi, njegova posebnost pa je v tem, da se izjemno dobro razmaže in vpije v kožo.
  • Avokadin HU 25 vsebuje lipide, ki so prisotni v roženi plasti epidermisa. Preprečuje izgubo vlage in kožo obnavlja. Predstavlja intenzivno nego za suho in poškodovano kožo.
  • Čebelji vosek deluje okluzivno: na koži naredi zaščitno plast, preprečuje izsušitev in ščiti pred vplivi mraza ter vetra.
  • Hidrolatu vrtnice pripisujejo vlažilno delovanje.
  • Glicerin ali glicerol je najpogosteje uporabljeno vlažilo v kozmetičnih izdelkih. Nase veže vodo iz globljih plasti ter s tem poveča navlaženost rožene plasti.
  • Šipkovo olje je klasika za nego zrele, poškodovane kože in kože z brazgotinami. Ker zelo hitro oksidira, sem ga nadomestila s CO2 izvlečkom šipka (delovanje je podobno, CO2 izvlečki so višje kvalitete in obstojnejši – več o CO2 izvlečkih in načinu pridobivanja zveš v tem blogu).
  • Rakitovec spodbuja obnovo celic in je posebej učinkovito pri zdravljenju vnete kože. Lahko ga kupite tudi v obliki CO2 izvlečka.

Slika 3: Rumeno barvo kremi podeli olje rakitovca.

Posebnosti pri izdelavi emulzij V/O

Če si bila na delavnici Kreme od A do Ž in izdeluješ emulzije tipa O/V te je pri branju postopka izdelave te emulzije verjetno kaj zmotilo. Le zakaj je dodala sol? Zakaj je merila pH vodne faze, če ga navadno merimo na koncu? Izdelava emulzij tipa V/O ima nekaj posebnosti.

  1. Emulzije V/O potrebujejo elektrolit (sol) za stabilizacijo. Načeloma gre tudi brez soli, vendar naredila sem primerjavo med emulzijo, kateri sem dodala sol, in takšno, kjer nisem vključila soli. V roku dveh tednov se je v drugi emulziji voda nekoliko ločila od vode, medtem ko je prva ostala brezhibna.
  2. Ker emulzije V/O vsebujejo veliko olja, je smiselno, da uravnamo pH vodne faze. Vodni fazi dodamo tudi konzervans (če je topen v vodi in ni občutljiv na segrevanje).
  3. Zelo pomembno je, da vodo vlivamo v olje v curkih in vmes dobro premešamo. Na ta način voda ne bo ostajala na olju.
  4. Pri emulziji V/O lahko uporabiš nižjo koncentracijo konzervansa (0,5 %), kajti zaradi velike vsebnosti olj so te emulzije manj mikrobiološko občutljive.

Ocena kreme: Krema mi je zares všeč! Kljub temu, da sem vključila veliko olj in vosek, je občutek na koži lahek in nemasten. Uporabila sem jo celo za podlago pri nanosu make-upa (v spodnjem videu). 😉 Prav tako lahko zamenja mazilo za ustnice ali kremo za roke, preizkusila pa sem jo tudi kot odstranjevalec make-upa (na potovanja rada vzamem samo en kozmetični izdelek s široko funkcionalnostjo).

Kot vidiš, je izdelava emulzij V/O nekoliko drugačna kot izdelava emulzij O/V. Vendar če si osvojila znanje z delavnice Kreme od A do Ž in izdelala nekaj svojih emulzij, ne bi smelo biti težav. Izdelava kreme V/O bo odlična nadgradnja tvojega znanja, zato le pogumno!

Če te mika, da bi izdelala svojo emulzijo, pa nimaš predznanja, si toplo vabljena na delavnico Kreme od A do Ž. Za naprednejše in bolj poglobljeno znanje pa priporočam Tečaj formulacije naravne kozmetike. Izdelava emulzij je na videz preprosta, vendar je potrebno upoštevati veliko pravil, da bodo emulzije učinkovite in varne za tvojo kožo.

Kako veš, ali si izdelala emulzijo V/O ali O/V? 30 % kreme zmešaj z destilirano vodo in dodaj kapljico barve za živila. Če se krema zmeša z vodo, je tvoja emulzija tip O/V, če pa se z vodo ne zmeša, je tip V/O. Več v spodnjem videu.

Video lahko vidite po sprejemu piškotkov s strani YouTube.

Zasebnost in pogoji Google

2 misli na “Zaščitna krema za suho in razpokano kožo

  1. Polona pravi:

    Pozdrav,

    zanima me, ali lahko s čim nadomestim Avocadin HU 25 in Sorbitan olivate? Ostalo imam namreč doma, pa bi to kremico vseeno nekako poskusila poustvariti?
    Lepa hvala za vse, kar delite z nami. Super ste!

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena! Avocadina se ne da nadomestiti, sorbitan olivate tudi ne v tem razmerju, v drugačnih razmerjih bi lahko uporabili tudi kak drug emulgator, npr. montanov 68. Srečno pri ustvarjanju! Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja