Kaj so absoluti?

Tako kot eterična olja so absoluti visoko koncentrirane aromatične substance, ki jih pridobivamo iz rastlin. Razlika med eteričnimi olji in absoluti je v načinu pridobivanja.


Kako pridobivamo absolute?
Medtem ko eterična olja pridobivamo s postopkom parne destilacije ali hladnega stiskanja (lupine citrusov), so absoluti proizvedeni s postopkom ekstrakcije s topili.
Rastlinski material namočimo v topilu (npr. heksan, butan), pri čemer topilo izhlapi. Tako nastane ti. konkret, ki vsebuje številne komponente rastline, vključno z voski in barvili. Konkret dodatno obdelamo z etilnim alkoholom, dokler ne ostane samo olje, ki se imenuje absolut.
Pri tem nam ostane cvetni vosek, ki ga lahko uporabimo za izdelavo kozmetičnih pripravkov.
Tradicionalna metoda pridobivanja absolutov se imenuje enfloraža. Na stekleno ploščo, ki se imenuje “chassis” (spodnja slika), namažemo plast svinjske ali goveje masti. Nanjo naložimo cvetove, ki jih menjamo vsak dan – postopek lahko ponovimo tudi dvajsetkrat, dokler ni maščoba povsem prepojena z vonjem. Ta metoda je zelo lepo opisana v knjigi Parfum Patricka Sueskinda (obvezno branje za ljubitelje parfumov!).
Kakšne so značilnosti absolutov?
Absoluti imajo močnejši vonj od eteričnih olj in so najboljši približek vonja rastline v naravi. Absoluti namreč ne vsebujejo samo eteričnih olj rastline, temveč tudi voske, barvila in druge komponente, zato so tako po sestavi kot vonju kompleksnejši. Prav tako so absoluti gostejši od eteričnih olj in imajo barvo.
So absoluti res dražji od eteričnih olj?
Prevladuje mnenje, da so absoluti dražji od eteričnih olj – če na hitro preletite cene eteričnih olj in absolutov, se res zdi tako. Vendar to ne drži povsem. Dejstvo je, da so rastline, iz katerih pridobivamo absolute, zelo dragocene in vsebujejo zelo malo eteričnih olj. Absolute navadno pridobivamo iz rastlin, ki bi se pri postopku parne destilacije poškodovale, nabiranje pa zahteva posebno previdnost (jasmin, frangipani, mimoza).
Če primerjate ceno  eteričnega olja vrtnice in absoluta vrtnice, boste ugotovili, da je eterično olje približno trikrat dražje od absoluta.
SAMSUNG CSC
Naj uporabim eterično olje ali absolut?
V aromaterapiji so zaradi svoje čistosti bolj priljubljena eterična olja. Absoluti namreč lahko vsebujejo minimalen odstotek topil, čeprav si proizvajalci prizadevajo, da bi odstranili vse neželene snovi. Večina aromaterapevtov zato za terapevtsko uporabo poseže po eteričnih oljih.
Vendarle so mnenja različna. Prof. dr. Dietrich Wabner, ki se vrsto let posveča analizi vrtničnih olj z vseh koncev sveta (analiziral jih je preko 40), trdi, da absolut vrtnice po kvaliteti presega eterično olje vrtnice. Eterično olje namreč vsebuje komponente, ki v sami vrtnici niso prisotne in nastanejo šele pri postopku destilacije.
V parfumeristiki, če so le na voljo, za izdelavo parfumov uporabimo absolute – kot sem že omenila, je vonj absolutov kompleksnejši in obstojnejši. Ko na delavnicah parfumeristike primerjamo eterično olje sivke in absolut sivke, so udeleženci presenečeni, kako različen vonj imata.
Iz katerih rastlin pridobivamo absolute?
Nekaj rastlin, iz katerih pridobivamo samo absolute (tudi nekaj nenavadnih je med njimi!): frangipani, lotus, gardenija, nagelj, narcisa, tuberoza, hrastov lišaj, dišeči oljkovec, tobak, list vijolice, akacija, mošusni oslez, figa, seno, morske alge.
Nekaj absolutov, iz katerih pridobivamo tudi eterična olja (in dišijo omamno!): neroli, ilang ilang, muškatna kadulja, pelargonija, sivka, sandalov les, smilj.
SAMSUNG CSC

Nekaj najbolj priljubljenih absolutov boste našli v naši spletni trgovini. Če želite razširiti paleto absolutov, priporočam meni ljubo newyorško trgovino Enfleurage (tudi na spletu) in spletno trgovino Eden Botanicals. Pri nakupu bodite vsekakor pozorni, saj je prav med absoluti prava poplava ponaredkov oz. sintetičnih dišav.
Kako jih uporabimo?
Še namig za uporabo absolutov v izdelkih: ker gre za zelo intenzivne vonje, bodite previdni pri doziranju. V 100 g balzama za lase uporbim samo dve kapljiic jasmina, da dosežem želeni vonj – za isto intenziteto uporabim 10 kapljic eteričnega olja sivke ali sladke pomaranče. Če želite izdelati preprost parfum, priporočam, da 10 ml olja jojobe dodate 2 kapljici absoluta jasmina ali vrtnice. Na koži dišita zares čudovito in prinašata čisto radost, ko se jesen prevesi v zimo …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja