Varna uporaba eteričnih olj

Prepogosto slišim zgodbe o uporabi eteričnih olj, ki so se končale nesrečno. Vzrok? Nepravilna uporaba in nezadostno poznavanje eteričnih olj. Če je nekaj naravno, še ne pomeni, da je previdnost pri uporabi povsem odveč.

Osnova delovanja eteričnih olj je njihova kemijska sestava. Eterično olje lahko vsebuje sto in večih aromatičnih molekul in vsaka od teh ima svoje farmakološko delovanje.

Predvidevam, da preberete delovanje zdravil in upoštevate predpisano dozo. Ste tako previdni tudi pri uporabi eteričnih olj?

1. Eteričnih olj ne jemljemo oralno.

Naj na začetku povem, da je pri tem mišljena terapevtska uporaba. Eterična olja, ki so 100 % čista in naravna lahko uporabimo za aromatiziranje jedi in pijač, nenazadnje je največji uporabnik eteričnih olj ravno živilska industrija. Vendar je v hrani količina zaužitih eteričnih olj bistveno nižja  kot če jih jemljemo interno v terapevtske namene.

Eteričnih olj ne smemo enačiti z zelišči, saj imajo drugačno kemično zgradbo in s tem tudi drugačno delovanje na naše telo. Če jih vzamemo v prevelikem odmerku, so za naše telo lahko toksična.

Praviloma lahko eterična olja za interno uporabo v terapevtske namene predpisujejo samo zdravniki specialisti aromaterapevti v Franciji. V pomoč jim je aromatogram, naprava, s pomočjo katere izberejo eterična olja glede na vzorec tvojega tkiva.

Največjo težavo pri oralnem jemanju vidim v tem, da ljudje “za večjo učinkovitost” dodajo še kapljico ali dve – kar pa je lahko usodno.

Aromatiziranje jedi in pijač: Eterična olja najvišje kvalitete se smatrajo kot varna za uporabo v prehrani (food grade). Tudi sama kdaj pa kdaj dodam kakšno kapljico sladke pomaranče masi za palačinke, čokoladnim pralinam ali marmeladi. Treba je vedeti, da gre za zelo nizko koncentracijo eteričnih olj, saj se kapljica porazdeli po večjih količinah in med večje število ljudi (no, menda ne boste sami snedli kozarca marmelade!). Kljub vsemu se vedno prepričajte, da je določeno olje res primerno za aromatiziranje jedi in nosi ekološki certifikat.

2. Eteričnih olj ne nanašamo neposredno na kožo.

Eterična olja so izjemno koncentrirana, zato jih moramo pred uporabo vedno razredčiti v rastlinskem olju ali v emulgatorju.

Dlje časa je veljalo, da lahko eterični olji sivke in čajne mirte, nanašamo neposredno na kožo – vendar se po novih smernicah v aromaterapiji odsvetuje neposredno nanašanje eteričnih olj na kožo brez izjem.

Pred kratkim je ena od udeleženk delavnice povedala, da se je namazala z eteričnim oljem skorje cimeta za zaščito pred insekti in odšla na vrt – čez nekaj minut je pritekla domov vsa opečena. Cimet je eno najbolj dražečih eteričnih olj, zato velja posebna previdnost!

IMG_5199m

3. Preverimo, ali smo na eterično olje alergični.

Eterično olje, ki ga želite uporabiti, dodajte rastlinskemu olju v dvojni koncentraciji (če
želite, da bo vaš izdelek vseboval 1 % koncentracijo eteričnih olj, pripravite 2 %
koncentracijo). Mešanico nanesite na podlaket. Če v roku 30 minut pride do kakršne koli
reakcije (srbečica, rdečica, opekline), eteričnega olja ne uporabljajte. Po 48 urah
ponovno preverite, ali je prišlo do morebitne reakcije.

4. Eterična olja so občutljiva na toploto, svetlobo in oksidacijo.

Eterična olja moramo hraniti v temnih stekleničkah, dobro zaprta, v hladnem prostoru. Večina eteričnih olj ima rok uporabe 2 do 3 leta. Nekatera olja, kot so sandalov les, pačuli, vetiver, jasmin z leti dozorijo in postanejo še boljša (posebej se izboljša njihov vonj, zato so bolj priljubljena v parfumih). Najhitreje oksidirajo eterična olja citrusov ter iglavcev, zato jih moramo porabiti v roku enega leta po odprtju (poleti se priporoča hranjenje v hladilniku). Če je eterično olje oksidiralo, lahko draži kožo.

5. Nekatera eterična olja močno dražijo kožo.

Eterična olja cimeta (skorja, list), klinčkov, melise in citronke močno dražijo kožo, zato jih doziramo zmerno. Opažam, da je skorja cimeta zelo priljubljeno eterično olje in največkrat nepravilno uporabljno – imam že celo zbirko zgodbic o nesrečnem cimetu in opečeni, rdeči koži.

6. Nekatera eterična olja so fototoksična.

Nekatera eterična olja močno povečajo občutljivost na UV žarke, tudi če jih razredčimo v baznem olju. Posebej nevarna je bergamotka in eterična olja nekaterih citrusov (limona, limeta, grenivka), ki jih pridobimo s stiskanjem. Fototoksičnost je najvišja ob nanosu eteričnega olja in se po določenem času zmanjša, odvisno od koncentracije eteričnih olj.

7. Izogibajte se stiku eteričnih olj z očmi.

Če eterična olja pridejo v oči, jih sperite z veliko vode.

8. Eterična olja hranite nedoseglijva otrokom.

V Avstraliji so zabeležili nekaj smrtnih žrtev malčkov, ki so popili eterično olje evkalipta. Že majhna doza je lahko smrtna!

9. Pri doziranju upoštevajmo pravilo: manj je več!

Ko na delavnicah rečem, da neko eterično olje deluje regenerativno, vedno kdo predlaga: “Dajmo tega malo več!” 🙂 Upoštevajte pravila pri doziranju eteričnih olj, saj lahko s predoziranjem naredite več škode kot koristi.

10.Previdno!

Svetujem, da eteričnih olj brez posveta ne uporabljate pri dojenčkih, otrocih, nosečnicah, strejših osebah, osebah z izjemno občutljivo kožo, epileptikih in osebah z resnejšimi zdravstvenimi težavami.

11. Preden uporabite katero koli eterično olje, preučite njegovo delovanje, doziranje in varnost.

Eterična olja lahko sprožijo epileptični napad, delujejo kot abortivi, so nevrotoksini, delujejo hepatotoksično … No, namen tega bloga ni, da vas prestrašim. Eterična olja so zares čudovita in nobene potrebe ni, da bi z njimi imeli kakšno neprijetno izkušnjo.

2 misli na “Varna uporaba eteričnih olj

 1. Vanesa Bračko pravi:

  Pozdravljeni.
  Zanima me,kje v Mariboru bi lahko iskala delavnice,tečaje za Eterična olja? Kdaj so in kakšna je cena ?
  lp

  • Nina Medved pravi:

   Vanesa pozdravljeni, nisem prejela opomnika za vaš komentar, zato odgovarjam z zamudo. Predlagam, da se prijavite na naše novičke na vstopni strani. Tako boste obveščeni o vseh dogodkih in morebitnih delavnicah v vašem koncu. Lep pozdrav v Maribor! Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja