Eterična olja za poletne dni

Ko si v sivih zimskih dneh v izparilnik kapneš kapljico eteričnega olja pomaranče ali bergamotke, v tvoj dom v hipu posije sonce. Vendar so eterična olja nepogrešljiva tudi v sončnih poletnih dneh.

Poprova meta (Mentha x piperita)

Ker sem zelo občutljiva na vročino in začnem na močnem soncu hiperventilirati, je eterično olje poprove mete nepogrešljivi prijatelj mojega poletja. Meta pomaga pri potovalni slabosti, pri opeklinah, pri vročičnem udaru in jet-lagu. Odličen je tudi hidrolat poprove mete, ki ga poškropim po celem telesu ali dodam vodi (žlička na kozarec) – ohladitev v hipu.

Prava sivka (Lavandula angustifolia)

Eh, kaj bi brez mame sivke! Eterično olje z več kot 100 aromatičnimi molekulami in najširšim spektrom uporabe ne sme manjkati v nobeni domači lekarni. Poletne opekline so za sivko mačji kašelj in insekti bodo bežali pred njo. Privoščite si kopel s sivko (8 kapljic zmešajte z emulgatorjem) ali pripravite sprej proti insektom (50 ml hidrolata virginskega nepozebnika ali destilirane vode dodajte 15 kapljic eteričnega olja sivke). Kapljico sivke lahko neposredno nanesete na okužbe, rane ali pike insektov.

Limonina trava (Cymbopogon flexuosus)

Vsebuje citronelal, učinkovino, ki velja za naravni repelent. To eterično olje bo pregnalo tudi najbolj nadležne živalce. Pazljivo z nanašanjem na kožo, saj draži kožo – eterično olje moramo vedno razredčiti v baznem olju, in sicer ga uporabljamo v največ 1 % koncentraciji. To pomeni, da bomo 10 ml rastlinskega olja dodali 2-3 kapljice. Priporočam kombinacijo s sivko, ki ublaži nekoliko agresivno delovanje limonske trave.

Seme divjega korenčka (Daucus carota)

Ko smo na delavnici izdelave krem za zrelo kožo uporabili eterično olje korenčkovih semen, punce niso bile preveč navdušene nad njegovim vonjem. No, čez nekaj dni so me vse spraševale: “A imaš tisti korenček?” Eterično olje z izjemnim regenerativnim delovanjem, ki ne sme manjkati v naših preparatih za nego kože po sončenju.

Vrtnica (Rosa damascena)

Še posebej za mame, na potovanju z majhnimi otroki … Ko situacija postane neobvladljiva, si v pulsne točke in v srčno čakro vtrem vrtnico. Izjemen je tudi hidrolat vrtnice, ki hladi in pomirja čustva.

Rimska kamilica (Chamaemelum nobile)

Rimsko kamilico sem neustavljivo vohljala na čezoceanskih letih – popeljala me je v sladke sanje in zjutraj sem se na drugem koncu sveta zbudila sveža. Rimska kamilica je odlična za otroke na potovanjih – pomirila jih bo ter ublažila napete trebuščke in kožna vnetja.

POZOR! Fototoksična eterična olja!

Nikar svojim poletnim kremam ne dodajajte eteričnih olj nekaterih citrusov – limona, grenivka, bergamotka, limeta – saj so fototoksična in povzročajo preobčutljivost na sonce. Med fototoksična eterična olja štejemo tudi angeliko in ingver, medtem ko eterični olji mandarine in sladke pomaranče nista fototoksični. Fototoksičnost je reakcija kože na določene kemične spojine, ki vsrkajo ultravijolične fotone. Ti se potem sprostijo v koži in lahko povzročijo pigmentacije ali opekline.

Želim vam čudovito dišeče poletje!

Viri in literatura:

Salvatore Battaglia: The complete guide to aromatherapy

Kurt Schnaubelt: The healing intelligence of essential oils

Gabriel Mojay: Aromatherapy for healing the spirit

Informacije v blogu ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Diagnozo in pravo individualno terapijo lahko določi le zdravnik/terapevt v osebnem razgovoru s pacientom. Informacije, ki so podane tukaj, vam lahko pomagajo, da se pripravite na pogovor z zdravnikom/terapevtom in mu podate dodatne predloge. Pri izbiri posameznega eteričnega olja in pred izdelavo mešanice si vedno preberite kontraindikacije in varnost uporabe le-tega v strokovni literaturi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja