Eterična olja ob začetku šolskega leta

Če sem iskrena, sem komaj čakala, da starejša otroka po dvomesečnih počitnicah znova začneta s šolo, najmlajši pa gre končno v vrtec! Tako bom lahko znova uživala v svojem delu. Vendarle, ko je napočil prvi dan šole in vrtca, je tudi mene malo “stisnilo” pri srcu.
Začetek tega šolskega leta je bil za našo družino posebej vznemirljiv – v avgustu smo se namreč iz naše vasice preselili v Ljubljano, zaradi česar sta otroka seveda morala zamenjati šolo. Chike je zdaj v devetem razredu, Chinye v tretjem, mali Perun pa prvič v vrtcu!
Priznam, nisem pričakovala, da bodo otroci tako pozitivno reagirali na spremembo. Zaenkrat sta šolarja nadvse zadovoljna z novo šolo in sošolci, malček pa vsakič igrivo zakoraka v vrtčevsko igralnico. Prepričana sem, da so nam pri dobrem štartu pomagala eterična olja – in  pozitivna naravnanost!
Kot ste opazili, so moji otroci zelo različnih starosti. Izdelavo aroma mešanic sem tako prilagodila njihovi starosti, njihovemu značaju in trenutnim potrebam. Katera so njihova najljubša eterična olja?
Chike

Chike je star 14 let, je špornik in dober učenec, prijazen fant, ki se hitro vklopi v družbo. Z učenjem nima težav. Njegova zdravstvena kartoteka je bila do lanskega leta skoraj prazna – vendar so se mu v lanskem letu začele pojavljati angine in utrujenost, zaradi česar je v šoli veliko manjkal. Chike obožuje eterična olja in kadar se počuti slabo, me prosi, da mu dam “kaj za povohat”. Njegovo najljubše eterično olje je ilang ilang, pravi, da diši po čigumijih.
Ob začetku šolskega leta sem Chikeju pripravila dva izdelka.
Masažno olje za krepitev imunskega sistema
100 ml olja jojobe
10 k eo divje sivke
10 k eo kajeputa
5 k eo timijana kt linalool
10 k eo zelene mirte
10 k eo limone
Inhalator za fokus in energijo
3 k eo rožmarina kt cineol
3 k eo limone
2 k eo poprove mete
Embalaža: inhalator
Chinye

Chinye je razigrana osemletnica, ki ima najraje prosto igro s prijatelji. Občutljiva in ustvarjalna duša, ki uživa v slikanju in igranju violine. Kadar ni mamice, jo neskončno pogreša. 😉 V nasprotju s Chikejem lansko leto ni bila niti enkrat bolna. Njeno najljubše eterično olje je limeta. Pravi, da diši po kokakoli.
Zanjo sem izdelala aromatični roll-on, ki bo pobožal njeno dušo, jo pocrkljal kot “mamica” in podprl njeno kreativnost.
Roll-on za nežne duše
10 ml olja jojobe
1 k benzoina
1 k absoluta vrtnice
1 k eo mandarine
Embalaža: roll on steklenička
Perun

Perun bo oktobra dopolnil dve leti. Aktiven in družaben otrok, ki je najraje zunaj. Skoraj nikoli bolan in – kot se za tretjega otroka spodobi – precej trpežen.;) Vendar pa zelo nerad spi. S popoldanskim počitkom smo že skorajda obupali, zvečer pa se trdovratno otepa svoje posteljice, saj bi spal pri mamici in očku. Zanj sem izdelala razpršilo za prostor in posteljnino, za lažji in mirnejši spanec.
Razpršilo za lahko noč
18,8 g hidrolata vrtnice

1 g solubizatorja Dermofeel G 10 LW
3 k eo divje sivke
2 k eo mandarine
1 k eo rimske kamilice

0,2 % konzervansa Cosgard
Embalaža: razpršilka
Ker eterična olja niso topna v vodi oz. hidrolatu, sem v tem receptu uporabila solubizator (združi eterična olja z vodo).
Vsem vrtičkarjem, šolarjem in staršem želim čim bolj dišeče šolsko leto!
OPOZORILO: Pri majhnih otrocih bodite pri uporabi eteričnih olj posebej previdni. Priporočam branje bloga o varnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja