Ali uporabljaš kvalitetna eterična olja?

Medtem ko se nekateri uporabniki eteričnih olj sprašujejo o kvaliteti eteričnih olj, večina še vedno ne ve, kakšna je razlika med eteričnim oljem in “dišavo”. Iskanje kvalitetnih eteričnih olj se lahko sprevrže v pravo detektivko. Četudi je eterično olje opremljeno s certifikati, varnostnim listom in GC-MS analizo, to še ni zagotovilo, da imamo v roki kvalitetno eterično olje.


Zakaj je pomembno, da uporabimo kvalitetno eterično olje?
Če boste eterična olja uporabljali za aromaterapijo, bodite še kako pozorni na njihovo kvaliteto – kajti v igri je vaše zdravje. Na svojih delavnicah vedno poudarim: “Aromaterapija se začne z uporabo kvalitetnih in avtentičnih eteričnih olj, kajti samo takšna imajo želeno terapevtsko delovanje.”
V nadaljevanju bloga si bomo pogledali, kaj pomeni “kvalitetno” in “avtentično” eterično olje ter zakaj imajo takšna olja terapevtski učinek.
Kaj pomeni oznaka eterično olje “terapevtske kvalitete”?
Nekateri proizvajalci so svoja eterična olja označili kot eterična olja “terapevtske kvalitete”. Vendar – kdo postavlja definicijo “eterično olje terapevtske kvalitete”? Kakšna so merila, da je neko eterično olje označeno kot takšno in kdo preverja kvaliteto?
Je to IFRA (International Fragrance Association), ISO (International Standards Organisation) ali IOFI (International Organisation of Flavor Ingredients)? So to velike komercialne firme, ki poslujejo po sistemu mrežnega marketinga? Ali morda znanstvene raziskovalne ustanove?
Dejstvo je, da v svetu ni organizacije, ki bi zagotavljala in nadzorovala “kvaliteto in terapevtski učinek” eteričnih olj za potrebe aromaterapije. Oznaka “eterično olje terapevtske kvalitete” nam pravzaprav ne pove nič.
Pomembno je vedeti, da je kar 95 % eteričnih olj v svetu proizvedenih za parfumeristično in prehrambeno industrijo. Ta eterična olja so visoke kvalitete in imajo točno določene standarde, vendar imata parfumska in prehrambena industrija drugačne potrebe kot aromaterapija.

Naj kot primer navedem eterično olje bergamotke, ki velja za fototoksično. V parfumih se uporablja izključno bergamotka, ki so ji odvzeli bergapten, saj je to spojina, ki je fototoksična. V aromaterapiji pa bomo – razen izjemoma  – raje posegli po bergamotki, ki ji ni nič odvzeto in nič dodano ter v kateri vse spojine delujejo sinergistično.
Eterična olja, ki jih uporabljamo v aromaterapiji, morajo biti 100 % avtentična, kajti samo takšna so 100 % bioaktivna. To pomeni, da pridobimo eterično olje iz točno določene rastline in da temu eteričnemu olju ni nič dodano ter nič odvzeto.
Avtentičnost eteričnega olja odraža moč rastline in je predpogoj za terapevtsko delovanje eteričnega olja. Samo takšno eterično olje bo na človeka delovalo celostno; vzpostavilo bo normalne fiziološke funkcije v telesu, spodbudilo homeostazo v telesu in vzpostavilo čustveno-mentalno ravnovesje.


Vendar avtentičnost ni edino merilo. Predpogoj za kvalitetno eterično olje je kvaliteten rastlinski material, optimalen postopek destilacije in nenazadnje pravilno shranjevanje eteričnih olj.

  1. Kvaliteta rastlinskega materiala: Vzgoja brez pesticidov, točno določena vrsta rastline, žetev ob optimalnem času, potrjen kemotip.
  2. Proizvodnja: Pravilna priprava rastlinskega materiala, postopek in čas destilacije, temperatura in tlak.
  3. Shranjevanje eteričnih olj (napačno shranjevanje povzroči oksidacijo)

Naj povzamem: eterično olje, ki je avtentično, pridobljeno iz kvalitetnega rastlinskega materiala po optimalnem postopku destilacije, je kvalitetno eterično olje, primerno za uporabo v aromaterapiji. Razen če …
Ponarejanje eteričnih olj
Da bi pridobili več eteričnega olja, čistim eteričnim oljem dodajajo sintezne spojine, cenejša eterična olja prodajajo kot dražja ali jih dodajajo dražjim, dražja eterična olja popolnoma nadomestijo s kombinacijo cenejših ali eterično olje redčijo z drugimi snovmi, da dobijo večjo količino.
Velik problem vidim v tem, da se eterična olja “pretakajo”. Ob tem eteričnim oljem pogosto “še kaj” dodajo, sledljivost in transparentnost pa se bistveno zmanjšata.
Kaj pa certifikati kot so Ecocert, BDIH, Soil Association, Demeter … Ali ti zagotavljajo kvaliteto eteričnega olja?
Vse, kar ti certifikati zagotavljajo, je, da gre za rastlino ekološke oziroma biodinamične pridelave. Seveda se to odraža pri kvaliteti eteričnega olja, vendar nikakor ni končno merilo kvalitete.
Nekaj praktičnih napotkov za nakup kvalitetnih in avtentičnih eteričnih olj
Moje mnenje je, da lahko uporabniki eteričnih olj veliko prispevamo k izboljšanju kvalitete in transparentnosti eteričnih olj, s tem ko preprosto postavljamo vprašanja, zahtevamo dokumentacijo in se zavedamo pomena uporabe kvalitetnih eteričnih olj.

  • Od proizvajalca oziroma prodajalca zahtevajte vso potrebno dokumentacijo za določeno eterično olje.
  • Urite svoj nos in bodite pozorni na vonj eteričnih olj; seveda je vaš nos subjektivna naprava, vendar boste ob primerjanju eteričnih olj različnih proizvajalcev kaj hitro zaznali razliko v intenziteti, čistosti in večdimenzionalnosti vonja.
  • Če je možno, obiščite destilarno;  pridobite informacije o gojenju rastlin, nabiranju, postopku destilacije …
  • Vedno natančno preberite etiketo, ki mora vsebovati ime rastline, latinsko ime, državo izvora, del rastline, način pridelave, alergene, varnostna opozorila in serijo.
  • Kupujte samo eterična olja, ki so natančno botanično definirana in kemotipizirana (na primer, če ste kupili eterično olje rožmarina in je na etiketi navedeno zgolj latinsko ime Rosmarinus officinalis, kemotip pa ni označen, je takšno eterično olje za aromaterapevtsko aplikacijo pomanjkljivo označeno, saj bo uporaba odvisna od kemotipa).


Naj vas za konec nekoliko pomirim – v svetu je kar nekaj znamk eteričnih olj, ki imajo visoke standarde kvalitete. Obiskala sem veliko destilarn in srečala ogromno destilerjev, ki so 100 % predani svojemu delu in dobesedno živijo z rastlinami. Težko si predstavljamo, koliko truda in dela je potrebno za vsako kapljico eteričnega olja.
Zares škoda je, da bi ob izjemnih eteričnih oljih, ki so na voljo, uporabljali slaba, kajti na ta način ne boste izkusili čarov aromaterapije.
NAMIG: Če želite postati detektiv za eterična olja, morate izuriti svoj nos. Kapljico eteričnega olja dajte na listič in jo povonjajte večkrat v razmaku nekaj ur. Vonj eteričnih olj se harmonično razvija in spreminja, medtem ko se pri ponarejenih ali sintetičnih zdi, kot bi nekaj “štrlelo” stran. Posebej pomeben je “dry-out” (vonj, ki na lističu ostane na koncu) – če ta “smrdi” kot ponesrečen parfum iz drogerije, ste lahko prepričani, da imate opravka s ponaredkom.
Dodatno branje:
Dr. Petra Ratajc: GC-MS: Nuja, modna muha ali pesek v oči?
Dr. Stribor Marković: Kontrola kvalitete eteričnih ulja
Dr. Stribor Marković: Patvorjenje eteričnih ulja
Viri:
Wabner D., Beier C. (2012): Aromatherapie. Grundlagen. Wirkprinzipien. Praxis
Holmes P., Aromatica. A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics. Volume 1: Principles and Profiles.
Izobraževanje: Tečaj aromaterapije in aromaprakse

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja