Zakaj so avtentična eterična olja drugačna?

Narava me s svojo čistostjo in iskrenostjo vedno znova preseneti in razvedri. Ko sem živela v New Yorku in nisem imela možnosti, da bi tavala po gozdu, so mi eterična olja predstavljala edini stik z naravo. Eterična olja so esenca rastline in gredo v procesu destilacije skozi proces transformacije – so še čistejša in bolj prefinjena od rastline same. Zato je v aromaterapiji – vsaj po mojih izkušnjah – bistveno, da uporabljamo čista in avtentična eterična olja.

Kaj pomeni “avtentično”?
“Kaj sploh pomeni avtentično? A ni to isto kot naravno?” me pogosto sprašujejo ljudje, ko poudarim, da so eterična olja Florihana avtentična. Ne, ni isto. Neko eterično olje je lahko 100 % naravno, vendar ni nujno tudi avtentično.
Avtentično pomeni, da ni nič odvzeto in nič dodano. Da eterično olje prihaja iz točno določene in ene same rastline. Aromaterapija je biznis, tako kot vsak drug, zato v oceanu eteričnih olj na tržišču najdemo le kapljico takšnih, ki so čista, neprocesirana in avtentična.
Obstaja več načinov ponarejanja eteričnih olj, o čemer sem pisala v tem blogu. Največkrat eterična olja redčijo z naravnimi izolati, sintetičnimi molekulami ali cenejšimi eteričnimi olji. Žal nam niti masna spektometrija/plinska kromatografija ne more pokazati, ali so eteričnemu olju dodane sintetične učinkovine (če so le dodane v “priporočeni” koncentraciji).
Naravne aromatične molekule lahko sintetično ponaredimo v laboratoriju …
Farmakologija je omejena na posamezne aktivne komponente in njihov učinek. Te aktivne komponente je izločila iz narave in jih sintetično ponaredila v laboratoriju. Recimo, evgenol, ki je prisoten v eteričnem olju klinčkov, se sintetično proizveden uporablja kot analgetik v zobozdravstvu. Če ima neka aromatična molekula enako delovanje, ne glede na to, ali je naravna ali sintetična, ali ni potem vseeno, če eteričnim oljem dodajamo sintetične učinkovine?
Moje mnenje: absolutno NE. Eterična olja so proizvedena v rastlini, pod vplivom sonca in lune. So odziv cele rastline na okolje in nastanejo v procesu bitke za preživetje. Eterično olje ni zgolj seštevek posameznih molekul. Sinergijo učinkovin, ki se prepletajo v eteričnem olju, je nemogoče ponarediti v laboratoriju!
Rožmalipt = rožmarin + evkalipt 😉
Poglejmo si še primer, ko je neko eterično olje 100 % naravno, vendar ni avtentično. To je, kadar eteričnemu olju dodajo posamezne izolate (aromatične molekule) iz drugih rastlin. Recimo, rožmarinu dodajo cineol iz cenejšega evkalipta, ali sivki linalol iz lavandina.
Vendar je tisto, kar naredi sivko sivko, izgubljeno. Izgubi se namen sivke, njen evolucijski dizajn, njena življenjska energija. Eterična olja pogosto uporabljam na čustvenem in duhovnem nivoju, pri čemer je bistven karakter rastline. Evkalipt in rožmarin imata povsem različna karakterja, zato je delo s ponarejenimi eteričnimi olji na tem nivoju povsem neučinkovito.
Vendarle imajo “procesirana” eterična olja še vedno delovanje na naše fizično telo. To lahko utemeljimo s podatkom, da so monoterpeni prisotni v večini eteričnih olj in v visokih koncentracijah. Gre za skupino aromatičnih spojin, ki ima antibakterijsko, protivirusno in stimulativno delovanje. Tako lahko skoraj vsako eterično olje uporabimo recimo pri herpesu (večina rastlin je razvila zaščito pred virusi).
Če se želimo učiti od narave, je avtentičnost bistvenega pomena.
Aromaterapija človeka obravnava celostno in eterična olja delujejo na naše fizično, čustveno, mentalno in duhovno telo. Če želite zares izkusiti učinkovitost aromaterapije in doživeti magijo eteričnih olj, uporabljajte avtentična eterična olja. Le-ta v sebi nosijo karakter in energijo rastline – ostala odsevajo karakter laboratorija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja