Moje zeliščne avanture

To je bilo poletje! Naužila sem se zelišč, vonjav in eksperimentiranja z rastlinami! Ob vsaki priložnosti sem se odpravila na travnik, s košarico in nasmejanim obrazom. Od zeliščnih marmelad do tinktur, sirupov, izlužnin in ekstravagantnih parfumskih izvlečkov – moj špajz je pripravljen na zimo! In seveda na novo sezono delavnic! Nekaj utrinkov z mojega zeliščnega poletja …

Nadaljuj z branjem

Poletno maslo za telo

Izdelava aromaterapevtskih mazil, masel in deodorantov-0

Z naravno kozmetiko res ni težko očarati ljudi. Vonj po pristni naravi in občutek na koži prepričata vsakogar. Hit tega poletja je moje poletno maslo za telo. Kdorkoli se je namazal z njim, naj bo moški ali ženska, je rekel: “Kaj je to, lahko dobim še?” Otroci pa so si seveda oblizovali prste …

Nadaljuj z branjem

Smilj, večna lepota iz narave

Kamnite mediteranske otoke v juniju in juliju prekrije na tisoče malih zlato rumenih sončec. Smilj (Helichrysum italicum) zapeljuje s svojim omamnim, mehkim, sladkim vonjem in je zaradi svojih regenerativnih učinkov ena najbolj iskanih rastlin v kozmetični industriji.

Nadaljuj z branjem

Sivka ali lavandin?

Na delavnicah večkrat slišim stavek: “Na blazino sem si nakapala ogromno sivke, pa vso noč nisem mogla spati!” Razlog za to bi lahko bil v prevelikem številu kapljic, saj eterično olje sivke deluje pomirjujoče v zelo nizkih količinah (v previsokih pa lahko stimulira). Vendar je tovrstna “reklamacija” sivke pogosto povezana z uporabo lavandina, ki se po kemijski sestavi precej razlikuje od sivke – in ima zaradi tega tudi drugačno učinkovanje. V čem je trik?

Nadaljuj z branjem

Recepti z meliso

Če imate na zeliščnem vrtu meliso, verjetno veste, da se zelo hitro razraste. Morda ste kdaj pomislili, da bi meliso destilirali in izdelali eterično olje, kar pa ni najboljša ideja, glede na to, da za 1 liter eteričnega olja melise potrebujemo kar 5 do 7 ton melise. Melisa namreč vsebuje zgolj 0,01-0,02 % eteričnega olja in sodi med najdražja ter hkrati največkrat ponarejena eterična olja. V tem blogu sem zbrala nekaj receptov, kako uporabiti meliso.

Nadaljuj z branjem

Žajbelj s Paga

Od malih nog sem poletja preživljala na otoku Pagu. Vsakič smo se domov vrnili z vrečo žajblja in kadar me je bolelo grlo, mi je mami skuhala čaj za grgranje. Žajbelj je najlepši junija, ko cveti – letos mi je uspelo izkusiti to lepoto. Aromatični cvetovi so tako zelo slastni! Moja hčerka pravi, da so boljši od sladoleda. 😉

Nadaljuj z branjem