Ambientalna aromaterapija

Vsaka stvar v vesolju niha z določeno frekvenco – zvok, barva, misel … Tudi vsaka aroma ima svojo frekvenco. Z eteričnimi olji lahko v prostoru ustvarimo različna razpoloženja, očistimo prostor ter preženemo bakterije. Pokukajte v svet “ambientalne” aromaterapije!

Z eteričnimi olji lahko “prepleskate” svoje stanovanje. Soba z rumenimi stenami bo videti še bolj rumena, če boste v njej razpršili eterična olja rumene barve kot so limona, sladka pomaranča, bergamotka. Sivka v prostoru modre ali vijolične barve bo delovala še bolj pomirjujoče. In poskusite tole – razpršite ilang ilang v spalnici, ko se z možem odpravljate spat, in prižgite rdečo luč …  😉

Pomembno je, da izberemo eterična olja, ki se ujemajo s prostorom, razpoloženjem in namenom. Si predstavljate pisarno, ki diši po orientalskih vonjih?

Nekaj namigov za odišavljanje prostora:

 • Eterična olja citrusov na splošno dvigajo razpoloženje in ustvarjajo čisto okolje.
 • Lesni vonji pomirjajo in osredotočajo.
 • Cvetni vonji vzbujajo občutek estetike, sproščajo in delujejo afrodizično.
 • Eterična olja začimbnic bodo v prostoru vzbudila občutek toplote.
 • Eterična olja iz listov so navadno zeleni vonji, ki delujejo stimulativno in čistijo prostor.
 • Vonji mediteranskih zelišč spodbujajo apetit, zato so odlični za aromatiziranje kuhinje ali slavnostnih kosil.

Nikar v prostoru ne uporabite sintetičnih dišav!

Sintezno pridobljene dišave mnogim ljudem povzročajo glavobole, slabost in celo živčnost. Nadomestite sintezne dišave z vonji eteričnih olj in v svoj dom vnesite vonj narave!

IMG_5175m

Tudi z eteričnimi olji ne gre pretiravati. Vonj naj ne bo premočan, temveč naj deluje subtilno, da ga komaj zaznamo. Število kapljic, ki jih dodate v izparilnik, je odvisno od velikosti prostora – od 2 do največ 10 kapljic.

Priporočam, da si izdelate lastno razpršilo za prostor.

V 30 ml stekleničko kapnite 15 kapljic eteričnih olj in prilijte alkohol. Dobro premešajte. Če želite izdelati razpršilo z antibakterijskim delovanjem, podvojite število kapljic.

Še posebej navdušena sem nad difuzorjem Lilia, ki omogoča hladno razprševanje eteričnih olj. Nosim ga iz ene sobe v drugo in se igram z mešanicami eteričnih olj – res super pripomoček za izvajanje ambientalne aromaterapije!

Kaj pravijo raziskave?

Raziskave so pokazale, da eterično olje limone za 50 % zviša koncentracijo, evkalipt globulus uniči več kot 70 % bakterij tipa staphylococcus v zraku, rožmarin kt cineol pa kar za do 75 % izboljša spomin (več na tej povezavi).

Pa še nekaj mojih najljubših mešanic:

 • Antibakterijska: evkalipt globulus, rožmarin cineol, limona, čajna mirta
 • Razkuževanje prostora: rdeči bor, limona, limonska trava
 • Čiščenje negativnih energij: kadilna bosvelija, grenivka, poprova meta
 • Koncentracija: rožmarin cineol, limona, poprova meta
 • Sprostitev: pelargonija bourbon, prava sivka, bergamotka
 • Meditacija: kadilna bosvelija, obmorski bor, muškatna kadulja
 • Vzpostavljanje komunikacije: pelargonija bourbon, bergamotka, limona

Poleg tega, da boste z eteričnimi olji dvignili razpoloženje, boste obenem izboljšali kvaliteto zraka v vašem prostoru. Zamislite si, da bi takole odišavili naše pisarne, bolnišnice, parlament … 😉

Naj vam dom vse leto diši po prebujajoči se pomladi!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja