Poletno maslo za telo

Izdelava aromaterapevtskih mazil, masel in deodorantov-0

Z naravno kozmetiko res ni težko očarati ljudi. Vonj po pristni naravi in občutek na koži prepričata vsakogar. Hit tega poletja je moje poletno maslo za telo. Kdorkoli se je namazal z njim, naj bo moški ali ženska, je rekel: “Kaj je to, lahko dobim še?” Otroci pa so si seveda oblizovali prste …

Pripravo stepenega masla sem predstavila v enem od prejšnjih blogov. Ker je bilo to poletje zelo vroče, sem se segrevanju karitejevega masla izognila in preprosto stepala s paličnim mešalnikom. Gremo k receptu! Potrebujemo:

100 g neprečiščenega organskega karitejevega masla
50 g deviškega kokosovega olja
25 g olja jojobe
21 g olja šipkovih plodov
3,4 g olja rakitovca
0,6 g vitamina E
8 kapljic eteričnega olja sivke
4 kapljice eteričnega olja rimske kamilice

Karitejevo maslo, kokosovo olje, olje jojobe in olje šipkovih plodov stehtamo in stepamo s paličnim mešalnikom, da nastane smetanasta zmes (pribižno 5-8 minut). Dodamo ostale sestavine in dobro vmešamo. Shranimo v razkuženih posodicah in etiketiramo. Naš izdelek ima rok uporabe najmanj 6 mesecev.

krema1

Maslo je univerzalno in primerno za vso družino, posebej primerno je za po sončenju in kot priprava kože na izpostavljanje sončnim žarkom. Nikakor ga ne uporabljajte kot kreme za sončenje! Če boste izdelek uporabljali za nego kože podnevi, vam priporočam, da izpustite olje rakitovca in olje šipkovih plodov, saj gre za olja z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki hitro oksidirajo.

Pika na i v tej recepturi je olje rakitovca, ki maslo obarva oranžno in mu da posebej prijeten sadni vonj. Rakitovec sodi med najdražja rastlinska olja, saj za 1 liter olja potrebujemo kar 100 kg plodov. Olje rakitovca intenzivno obnavlja kožne celice, preprečuje vnetja in je močan antioksidant. Z njim se lahko zaščitimo pred reakcijami kože na sonce in obenem negujemo kožo, poškodovano od sonca. Dodajamo ga po kapljicah.

Vitamin E je klasika, kot antioksidant sodi v vsako kremo. Eterično olje sivke je znano po regenerativnem delovanju in blaženju opeklin, eterično olje rimske kamilice pa bo pomirilo razdraženo kožo.

IMG_5107m

Seveda lahko omenjena olja nadomestite s katerim koli hladno stiskanim oljem; če boste maslo uporabljali za dnevno nego in se boste izpostavljali sončnim žarkom, lahko poleg karitejevega masla in kokosovega olja uporabite sezamovo olje, arganovo olje, olje marule, baobab, pa tudi olivno olje. V tem primeru je bolje, da olje šipkovih plodov in olje rakitovca izpustite (gre za olja z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki pod toploto hitro oksidirajo).

Tako preprosto je izdelati zares odličen izdelek za nego kože! Da, vsakdo lahko naredi svojo kozmetiko! Toksična komercialna kozmetika v lično oblikovanih konzervah je absolutno passe!

Osnovne sestavine za izdelavo tega masla boste našli na tej povezavi.

4 misli na “Poletno maslo za telo

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena!
      Še dober teden, pa bo postavljena naša spletna trgovina z vsemi kvalitetnimi sestavinami za izdelavo naravne kozmetike. Lahko pa nas ta teden obiščete na sejmu narava – zdravje. Olje jojobe je podobno rastlinskim oljem, vendar je tekoči vosek, zato ima drugačne lastnosti.
      Lep pozdrav,
      Nina

  1. melita pravi:

    tudi jaz doma ustvarjam svoje kreme,ker imam zelo občutljivo kožo in ne uporabljem več trgovinskih.Zelo bi bila vesela,če bi me obveščali z vašimi novicami! lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja