Sivka ali lavandin?

Na delavnicah večkrat slišim stavek: “Na blazino sem si nakapala ogromno sivke, pa vso noč nisem mogla spati!” Razlog za to bi lahko bil v prevelikem številu kapljic, saj eterično olje sivke deluje pomirjujoče v zelo nizkih količinah (v previsokih pa lahko stimulira). Vendar je tovrstna “reklamacija” sivke pogosto povezana z uporabo lavandina, ki se po kemijski sestavi precej razlikuje od sivke – in ima zaradi tega tudi drugačno učinkovanje. V čem je trik?

Sivka (Lavandula angustifolia) je bogata z monoterpenskim alkoholom linalool (do 40 %), estri (do 55 % linalil acetata, 5 % lavandulil acetata) in kumarini (0,25 %). Estri so tisti, ki olju dajejo sladkast cvetni vonj in v sinergiji s kumarini delujejo pomirjujoče. Tipično se eterično olje sivke pridobiva iz rastlin, ki uspevajo na nadmorski višini 700 m in več. Da bi dobili zares kakovostno eterično olje, mora biti proizvedeno s podaljšano destilacijo – toda pogosto se že po eni uri zaustavi proces destilacije. Zakaj? V eni uri dobimo iz pribl. 150 kg sivke 1 kg eteričnega olja, v dveh do treh urah, kolikor je potrebno za proizvodnjo kumarinov (težje hlapljive molekule), pa dobimo samo 1 ali 2 dcl več.

Težava je tudi v tem, da je v svetu eteričnih olj veliko ponarejanja in prava sivka je pogosto na udaru. Redčijo jo z lavandinom (ker je cenejši od sivke – za 1 kg eteričnega olja potrebujemo približno 50 kg rastline) ali lavandin prodajajo kot sivko. Če ste kupili sivko na hrvaških otokih, gotovo ne moremo govoriti o pravi sivki in je ne bomo uporabili za pomiitev ali pri nespečnosti. V resnici ste kupili podvrsto lavandina, t.i. budrovko, ki zaradi vsebnosti ketona kafre ter oksida 1,8-cineol nima pomirjujočih učinkov kot sivka, temveč deluje stimulativno.

Na sliki je divje rastoča prava sivka. Prava sivka je nižja od lavandina, ima vijoličaste cvetove in eno socvetje. Lavandin boste prepoznali po tem, da je višji in bolj razvejan (ima tri socvetja) in je sivo-vijolične barve. Vonj lavandina je ostrejši.

Lavandin (Lavandula x intermedia) je hibrid prave sivke (Lavandula angustifolia) in širokolistne sivke (Lavandula latifolia). Vonj je zaradi kafre nekoliko grob in prodoren. Poznamo tri klone lavandina: abrial (najbolj podoben širokolistni sivki), super (po sestavi najbolj podoben pravi sivki) in grosso (lavandin, ki ga pridobivajo na Krasu). Zaradi vsebnosti kafre in 1,8-cineola se lavandin za oralno uporabo odsvetuje.

Lavandin ima močnejše antiseptično delovanje od prave sivke. Uporablja se v čistilih, za razkuževanje prostora, zdravljenje aken, bolečine v mišicah, pri prehladih in kot repelent.

Ko rečemo, da je sivka mama, govorimo o Lavanduli angustifolii. Eterično olje z več kot 200 aktivnimi učinkovinami je tako kot mama sposobno opravljati več funkcij hkrati; medtem ko bo razkužilo rano vašega malčka, ga bo tudi pomirilo … Sivka pomaga pri težavah, s katerimi se srečujemo vsak dan: ureznine, anksioznost, vnetja, menstrualne bolečine, PMS, prehladi, piki insektov, anksioznost, nespečnost … Zato eterično olje prave sivke ne bi smelo manjkati v nobeni ženski torbici!

Viri in literatura:

Salvatore Battaglia: The complete guide to aromatherapy

Kurt Schnaubelt: The healing intelligence of essential oils

Stribor Markovič: Fitoaromaterapija

Informacije v blogu ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Diagnozo in pravo individualno terapijo lahko določi le zdravnik/terapevt v osebnem razgovoru s pacientom. Informacije, ki so podane tukaj, vam lahko pomagajo, da se pripravite na pogovor z zdravnikom/terapevtom in mu podate dodatne predloge. Pri izbiri posameznega eteričnega olja in pred izdelavo mešanice si vedno preberite kontraindikacije in varnost uporabe le-tega v strokovni literaturi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja