Eterična olja, ki bodo pregnala prehlad

Smrkav nos, glavobol, vneto grlo, bolečine v mišicah, vnete oči in kašelj so znanilci prehlada in nas v zimskih dneh prepogosto obiščejo. Pokažimo prehladu jezik z aromaterapijo!

Izbira eteričnih olj pri prehladu bo seveda odvisna od posameznika in njegovih znakov prehlada. Ko izbiram eterična olja, se vselej osredotočim na to, kaj želim z mešanico doseči. Poglobim se v delovanje eteričnih olj in ustvarim sinergijo za najvišji učinek. Pri prehladu nam na splošno pomagajo EO, ki imajo antimikrobno delovanje, EO, ki krepijo imunski sistem in EO, ki lajšajo izkašljevanje.

  • Eterična olja s protimikrobnim delovanjem: čajevec, limona, timijan timol
  • Eterična olja, ki krepijo imunski sistem: čajevec, limona, kadilna bosvelija, sivka, palmaroza
  • Eterična olja, ki olajšajo izkašljevanje in pospešujejo izločanje sluzi: evkalipt globulus, evkalipt radiata, sladki komarček, smilj

Za svojo mešanico sem izbrala:
evkalipt radiata (Eucalyptus radiata) 40 %
čajevec (Melaleuca alternifolia) 30 %
limona (Citrus limon) 20 %
timijan timol (Thymus vulgaris ct thymol) 10 %
Mešanica me je ničkolikokrat ohranila pri zdravju, medtem ko so okrog mene veselo rajali virusi in bakterije. Uporabim jo na več načinov:

  1. Masaža: Eterična olja razredčim v baznem olju (jojoba, mandelj) in mešanico večkrat dnevno vmasiram v prsni koš in zgornji del hrbta. Priporočena koncentracija eteričnih olj za lokalno nanašanje je 5 % (50 kapljic v 50 ml olja).
  2. Inhalacija: 1-2 kapljici mešanice eteričnih olj kapnem v vročo vodo in inhaliram. Posebej priporočljiva za odpiranje dihalnih poti.
  3. Prostor: Mešanico razpršim v prostoru, da preprečim širjenje okužb (naredim sprej za prostor ali uporabim difuzor).
  4. Kopel: Ob prvem znaku prehlada se potopim v vročo kopel. 8 kapljic mešanice eteričnih olj kapnem v skodelico jabolčnega kisa in dodam vroči vodi.

Nekaj namigov:

  • Pri glavobolu si eterični olji sivke in poprove mete vtrite v sence (15 kapljic mešanice eteričnih olj dodamo 10 ml olja jojobe).
  • Za znižanje telesne temperature: Kapljico sivke zmešajte s soljo in dodajte hladni vodi. Vanjo položite brisačko, jo ožemite in vanjo ovijte stopala.
  • Pri bolečinah v mišicah so odlična eterična olja ingverja, rožmarina kt cineol, sivke in grenivke.

Ne pozabite piti veliko vode, iz prehrane izločite mleko in mlečne izdelke, jejte veliko česna in pijte ingverjev čaj z limono!
Vir:
Salvatore Battaglia: The complete guide to aromatherapy, str. 424-425
Zrinka Jezdić: Priručnik za primjenu aromaterapije, str. 196
Opozorila:
Mešanica ni primerna za nosečnice in otroke. Ker mešanica vsebuje eterično olje limone, je fototoksična, zato se po nanosu ne izpostavljajte sončnim žarkom (kar pozimi ne bo težko).

6 misel na “Eterična olja, ki bodo pregnala prehlad

  1. Maja pravi:

    Tukaj piše, da mešanica ni primerna za otroke. Kakšno mešanico bi lahko uporabljali pri otrocih proti prehladu (za masaže, inhalacije, kopeli) in v kolikšnih količinah (koliko kapljic, koliko baznega olja…)?

    • Nina Medved pravi:

      Živijo Maja!
      Za otroke je potrebno prilagoditi eterična olja in koncentracijo. Ta se priredijo glede na otrokovo starost. Na splošno so že za najmanjše primerna eterična olja rimske in nemške kamilice, sivke, sladke pomaranče, sladkega komarčka, pa tudi evkalipta radiata in čajevca. Za otroka, starega recimo 3-4 leta, bi lahko naredili naslednjo mešanico: 2 kapljici sivke, 2 kapljici evkalipta radiata, 2 kapljici čajevca v 30 ml baznega olja. V kopel bi dali skupno 3-4 kapljice eteričnih olj (prej jih dodamo soli), za inhalacije pa 1 kapljico evkalipta radiata in 1 kapljico sivke. Nekaj sem o uporabi eo za otroke pisala v tem članku http://www.ringaraja.net/clanek/etericna-olja-za-otroke_5754.html

  2. Nataša pravi:

    Pozdravljeni,
    mene pa zanima nekaj drugega in sicer kako je z aromoterapijo, kadar so prisotne živali, imate kaj izkušenj? Predvsem z mačkami. Baje so nekatera olja za njih smrtno nevarna.

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena Nataša!
      Kadar so v prostoru prisotne živali, se odsvetuje difuzija eteričnih olj. Posebej mačke so občutljive na premočne vonje. Seveda pa lahko eterična olja uporabljate recimo v masažnem olju, inhalatorju oziroma pri drugih bolj osebnih aplikacijah, ki ne bodo tako močno vplivale na druge. Prav tako lahko eterična olja v difuzorju uporabite takrat, kadar živali ni v prostoru, in prostor dobro prezračite.
      Lep pozdrav,
      Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja