Cvetni parfum, ki zapeljuje

Verjetno ni nič bolj vznemirljivega, kot je naravni vonj ljubljene osebe. V elizabetinskem obdobju so si zaljubljenci izmejavali “ljubezenska” jabolka: ženska je pod pazduho nosila olupljeno jabolko, dokler se ni prepojilo z njenim znojem, nato pa ga je podarila svojemu ljubljenemu. Pa če to ni čudovita ideja za valentinovo darilo! 😉

Dandanes nas skušajo prepričati, da je naravni vonj nekaj neprijetnega in ga je potrebno prekriti z umetnimi vonjavami – seveda nam želi industrija prodati čim več deodorantov. Ampak naš vonj je vendarle naše bistvo, naša esenca … Nenazadnje si partnerja izberemo po vonju. Neka raziskava je pokazala, da se je število ločitev bistveno povečalo, odkar so ljudje začeli uporabljati deodorante.
Če mislite, da vaš ljubljeni ne bo preveč navdušen nad prepotenim jabolkom, mu lahko za Valentinovo podarite cvetni parfum – ali se sami odenete vanj. Naravni parfumi poudarijo naš naravni vonj in ga ne prekrijejo. V nasprotju s sintetičnimi parfumi, ki so praktično mrtvi, bo naravni parfum zadehtel in se razcvetel, ko ga boste nanesli na kožo.
Cvetna alkimija
Cvetovi predstavljajo strast in romanco. Ne samo zaradi svojega opojnega vonja, temveč že zaradi svoje oblike in barve. Poglejmo si cvet vrtnice – oblika spominja na zaobljeno žensko telo, barva na ustnice in poljube. Cvetovi so seksualno življenje rastline, saj se tu “zgodi” oploditev. In ravno s svojim vonjem rastline privlačijo opraševalce. Ni torej naključje, da sem za svoj erotični parfum izbrala cvetne vonje.

rosa-damascena-bifera

Srednje note v parfumih
Večina cvetnih vonjev v parfumeriji sodi med t.i. srednje note: vrtnica, jasmin, ilang ilang, pelargonija, muškatna kadulja, neroli. Da bi bil naš parfum harmoničen, mora vsebovati tudi spodnje in zgornje note. Izdelava parfumov je znanost in je umetnost, podobna komponiranju glasbe, slikanju, plesu …
Takole sem skomponirala svoj parfum:
SPODNJA NOTA
3 kapljice eteričnega olja benzoina
3 kapljice eteričnega olja sandalovega lesa
SREDNJA NOTA
2 kapljici eteričnega olja ilang ilanga ekstra
2 kapljici absoluta jasmina
3 kapljice absoluta vrtnice
ZGORNJA NOTA
4 kapljice eteričnega olja bergamotke
4 kapljice eteričnega olja sladke pomaranče
2 kapljici eteričnega olja črnega popra
Spodnja nota je mehka, pudrasta in senzualna, odlična osnova za racvet srednje cvetne note. Citrusi v zgornji noti bodo parfum dvignili in osvežili, črni poper pa bo parfum začinil in mu dodal karakter.
Kako izdelamo oljni parfum?
Za začetek je najlažje izdelovati oljne parfume. Za osnovo izberemo olje jojobe, ki ne oksidira. To je zelo pomembno, saj naj bi parfum praviloma “zorel” šest mesecev.

  • Eterična olja in absolute kapnemo v stekleničko in dodamo 10 ml olja jojobe.
  • Pregnetemo med dlanmi.
  • Počakamo vsaj teden dni, da se vonji povežejo med seboj.

Parfum bo na vsaki koži drugače cvetel …
OPOZORILO: Parfum nosite na lastno odgovornost. 😉
O eteričnih oljih in njihovem afrodizičnem delovanju preberite v blogu Začini svoje spolno življenje z eteričnimi olji
Vsi, ki bi se radi izurili v umetnosti kreiranja vonja vabljeni na delavnico Izdelava botaničnih parfumov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja