Smilj, večna lepota iz narave

Kamnite mediteranske otoke v juniju in juliju prekrije na tisoče malih zlato rumenih sončec. Smilj (Helichrysum italicum) zapeljuje s svojim omamnim, mehkim, sladkim vonjem in je zaradi svojih regenerativnih učinkov ena najbolj iskanih rastlin v kozmetični industriji.

Smilj nabiram na čudovitem otoku Pagu. Nabiramo ga ob zori, najbolje v začetku julija, in ga čim prej namočimo v alkohol ali olje. Letos sem nad smiljem navdušila vso družino, še očeta in brata, tako da smo nabrali dovolj zalog za moje delavnice!

DSC_0756

Smilj je v ljudski medicini ena najbolj zapostavljenih rastlin. Poleg tega, da pomlajuje, je ena najboljših rastlin za blaženje modric. Pospešuje izločanje žolča, krepi jetra, odpravlja razširjene vene in popokane kapilare, pomaga pri kožnih alergijah, atopičnem artitisu, psoriazi in revmatoidnem artitisu. Prav tako je odličen za prebavo. Smilj sodi v družino Asteraceae, kamor sodijo tudi rimska in nemška kamilica ter rman.

Čaj
2 žlici smilja prelijemo z 1,5 do 2 dl vrele vode. Čaj lahko pijemo dvakrat dnevno.

Tinktura
Smilj namakamo v alkoholu (etanolu) v razmerju 1:5. Dnevna doza je 2-4 ml.

Macerat
Kozarec za vlaganje do 2/3 napolnimo s cvetovi in prelijemo z olivnim oljem. Namakamo približno 2 tedna.

DSC_0759

Eterično olje

Posebnost eteričnega olja smilja temelji na njegovi kompleksni kemični sestavi – vsebuje spojino italidion, ki ni prisotna v nobeni drugi rastlini in daje smilju regenerativno moč. Smilj sodi med najdražja eterična olja, saj za 1 kg eteričnega olja potrebujejo kar eno tono rastline!

Eterično olje smilja dodamo kremam in serumom za obraz. Prav tako lahko izdelamo masažno olje za nego razširjenih ven ali krepitev jeter (masiramo področje jeter). V kombinaciji z oljem šipkovih plodov se uporablja za regeneracijo postoperativnih ran.

Hidrolat

Hidrolat ima blažje delovanje od eteričnega olja, vendar je odlično kot obkladek za modrice in odrgnine. Pospešuje prekrvavitev, zmanjša rdečico in podočnjake. Interno ga uporabimo za čiščenje jeter (pijemo tri tedne, dnevno zaužijemo 30 mililitrov v litru vode).

Kadar na delavnicah govorim o smilju, ga le redko kdo pozna. Ko omenim, da ima L’Occitane svojo kolekcijo s smiljem z imenom Immortele, takoj pritegnem pozornost. Vendarle, kvalitetnejše in zares naravne izdelke s smiljem za večno mladost si lahko izdelate sami, po receptih dalmatinskih babic …

Serum za pomlajevanje
20 ml macerata smilja
10 ml olja šipkovih plodov

Olja vlijemo v temno stekleničko in premešamo med dlanmi. Nanesemo na navlažen obraz zjutraj in zvečer. Po želji lahko dodate tudi 4 kapljice eteričnega olja smilja.

OPOZORILO: Blog je iz leta 2013, ko je bilo nabiranje smilja še dovoljeno. Zdaj je to prepovedano.

Viri in literatura:

Steflisch, Wolz, Buchbauer: Aromatherapie in Wissenschaft und Praxis

Informacije v blogu ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Diagnozo in pravo individualno terapijo lahko določi le zdravnik/terapevt v osebnem razgovoru s pacientom. Informacije, ki so podane tukaj, vam lahko pomagajo, da se pripravite na pogovor z zdravnikom/terapevtom in mu podate dodatne predloge. Pri izbiri posameznega eteričnega olja in pred izdelavo mešanice si vedno preberite kontraindikacije in varnost uporabe le-tega v strokovni literaturi.

 

15 misel na “Smilj, večna lepota iz narave

  1. Mirjam pravi:

    Pozdrav, morda veste, kaj od smilje se uporablja za artritis in kako? Jaz imam namoceno v olivno olje…hvala za odg, Mirjam

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljeni,
      Pozdravljena! V vsakem primeru morate smilj precediti in shraniti v temnih stekleničkah. Da, olje lahko uporabljate pri artitisu, nežno ga vtrite v otečene sklepe. Priporočam tudi šentjanževo olje, v kombinaciji z eteričnimi olji narde, nemške kamilice in sivke.
      Vse dobro!
      Nina

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena! Tinkturo lahko uporabimo na več načinov. Na modrice in rane jo lahko nanesemo neposredno, za regeneracijo in hitrejše celjenje. Uporabite jo lahko v tonikih za obraz v kombinaciji s hidrolatom ali v vodni fazi emulzije. Prav tako lahko tinkturo dodate maski za obraz.

  2. Tatjana Bajc pravi:

    Pozdravljeni, mene pa zanima ali uporabimo za macerat in tinkturo samo cvetove ali lahko tudi liste.Prav tako me zanima, če si čaj pripravimo iz cvetov ali pa so lahko tiudi listi.

    • Nina Medved pravi:

      Želene učinkovine se nahajajo predvsem v cvetu, zato je najbolje, da uporabimo samo cvet oziroma socvetje. Tudi za čaj se načeloma uporabljajo cvetni vršički. Lp Nina

  3. Saša pravi:

    Pozdravljeni!
    Želela bi narediti gramozno gredo napolnjeno z laškim smiljem. Doma sem na notranjskem. Ali mislite, da bi mi uspeval, če bi ga pozimi dobro pokrila s kopreno. Bi imel podobno kemijsko sestavo kot balkanski smilj?
    Hvala in lep sončen vikend vam želim!

  4. Nastja Rechner pravi:

    Pozdravljeni!
    “Smilj nabiram na čudovitem otoku Pagu. ”
    Na Hrvaškem je nabiranje smilja prepovedano, bolje da si ga posejete na vrtu. Drugače pa hvala za lep članek.

    • Nina Medved pravi:

      Živijo Nastja, Res je, smilj je na Hrvaškem zaščiten – tale članek je iz leta 2013, mislim, da so smilj zaščitili 2015 zaradi množičnega izruvanja korenin. Ga od takrat nisem nabirala, bom pa dodala opomnik v blog, da ne bo kdo kaznovan.;) Hvala!

  5. Barbara k pravi:

    Ali nabiramo smilj, ko je živo rumene barve ali lahko tudi kasneje, ko je že nekoliko suh cvet? Slišala sem za obe varianti…

  6. Magda Benko Retko pravi:

    Cvetove smilja naj bi nabirali ob zori. Jaz imam nasajenega na celini, kjer je ob zori rastlina močno vlažna- mokra. ali ne bi ta vlaga škodila maceratu?

      • Magda Benko Retko pravi:

        Hvala za nasvet. Me pa še nekaj zanima: Ali je bolje nabirati material dopoldne ali popoldne, ko ni več močnega sonca. Včasih ne gre drugače, kot da žanjemo tudi pred večerom. Ali je velika izguba eteričnega olja čez dan? To me zanima tudi zaradi sivke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja