Poznaš vse načine uporabe eteričnih olj?

Najpogostejši način uporabe eteričnih olj, ki ga gotovo že poznaš, je uporaba v prostoru s pomočjo difuzorja ali izparilnika. Vendar se uporaba eteričnih olj tu šele začne. V tem blogu sem naredila pregled najbolj pogostih načinov uporabe eteričnih olj.

Preden uporabiš eterično olje, se vprašaj, kaj želiš z uporabo eteričnega olja doseči. Če želiš ublažiti bolečino v mišicah, bo vsekakor najbolj primeren topikalni nanos – izdelali bomo masažno olje ali obkladek. Če smo pod stresom in se želimo umiriti, bo dovolj, da eterično olje samo povohamo – izdelamo lahko inhalator, roll on ali eterično olje kapnemo na robček. Če želimo izboljšati kvaliteto zraka in razkužiti prostor, pa bo najprimernejša difuzija.

Pomembno je poudariti, da so eterična olja koncentrirane substance in moramo pri njihovi uporabi upoštevati pravilno izbiro nosilnega medija ter priporočeno koncentracijo.

Suha inhalacija

  • Robček: Na robček kapnemo kapljico eteričnega olja in vdihnemo. Robček lahko položimo tudi ob blazino, recimo pri nespečnosti.
  • Inhalator: Na vložek inhalatorja kapnemo 5 do 10 kapljic eteričnih olj, zapremo in uporabimo po potrebi. Če gre za intenzivna eterična olja, bo včasih zadostovala že 1 kapljica (npr. absolut jasmina).
  • Dišeča sol: V 10 ml stekleničko stresemo sol in dodamo 5 do 10 kapljic eteričnega olja. Po potrebi inhaliramo. To je cenejša verzija inhalatorja, pri tem lahko seveda recikliramo prazne stekleničke eteričnih olj.

Parna inhalacija

Parno inhalacijo pripravimo tako, da kapljico eteričnega olja dodamo žlici soli in stresemo v vročo vodo. Pokrijemo se z brisačko in inhaliramo. Izognemo se eteričnim oljem, ki dražijo sluznico – sama najraje uporabim blažja eterična olja kot so prava sivka, timijan kt linalool in neroli.

OPOZORILO: Parne inhalacije niso primerne za astmatike in za majhne otroke.

Mokra obloga

1 do 3 kapljice eteričnega olja zmešamo s soljo in damo v liter vroče (ali hladne) vode. V vodo pomočimo brisačo in položimo na predel telesa. Priporoča se, da obkladek dodatno ovijemo v brisačo ali volneno krpo, da zadržimo toploto. Ko se obkladek ohladi, ga zamenjamo.

Hladne obkladke uporabimo pri zvinih in oteklinah, vroče pri prehladu, bolečinah v mišicah in pri vročini.

Kopel

Pri pripravi aromaterapevtske kopeli je ključno, da eteričnih olj na dodajamo neposredno v vodo, saj v vodi niso topna. Kopel pripravimo tako, da 5 do 8 kapljic eteričnih olj zmešamo s 15 ml olja jojobe ali nevtralnega olja. Prav tako lahko eterična olja dodamo neodišavljeni peneči kopeli ali jih zmešamo s solubilizatorjem.

Ne uporabljajte eteričnih olj, ki dražijo sluznico (timijan kt timol, klinčki, cimet skorja ali list, origano), prav tako v kopeli odsvetujem eterično olje poprove mete in limonine trave. Uporabite največ 5 kapljic eteričnih olj citrusov. Če si boste privoščili luksuzno kopel z absolutom vrtnice ali jasmina, zadostuje zgolj ena kapljica!

Če nimaš kadi, si lahko pripraviš tudi kopel za noge. Super je predvsem v zimskem času, za krepitev imunskega sistema!

Masažno olje

Aromaterapevtska masažna olja sodijo med najpogostejše aplikacije v aromaterapiji. Eterična olja so topna v maščobah, zato predstavljajo rastlinska olja odlično osnovo, obenem pa našo kožo dodatno negujejo in hranijo.

Na to, kolikšno koncentracijo eteričnih olj bomo izbrali, vpliva več dejavnikov – koncentracija bo odvisna od končnega uporabnika, od površine telesa, na katero bomo olje nanašali (del telesa, celo telo) in seveda od izbranih eteričnih olj (upoštevajmo draženje kože, fototoksičnost in morebitne alergijske reakcije).

  • 0,3  do 1 % (približno 30 kapljic v 100 ml rastlinskega olja) = otroci (upoštevaj starost), nosečnice, otrok, nosečnica, starejše osebe, osebe z občutljivo kožo, olja za nego telesa, energijska terapija, masažna olja za sprostitev
  • 2 do 3 % (60 do 90 kapljic v 100 ml rastlinskega olja) = masaža celega telesa za odrasle brez kontraindikacij (npr. protibolečinska masaža)
  • 5 % (150 kapljic v 100 ml rastlinskega olja) = lokalni nanos, torej nanos samo na del telesa, npr. predel ramen pri bolečinah, predel prsi pri prehladu ali kašlju …

Ne pozabimo, da so eterična olja kompleksna mešanica spojin in da v takšni koncentraciji v naravi ne obstajajo.

Se sprašuješ, koliko kapljic je v mililitru eteričnega olja? Preberi ta blog.

O izdelavi protibolečinskega masažnega olja sem pisala v tem blogu.

Roll on

Aplikatorji z roll on nastavkom so zelo uporabni za hranjenje aromaterapevtskih mešanic. Uporabimo jih, kadar želimo pripraviti mešanice za točkovni nanos, npr. za blaženje glavobola, za podporo pri prehladu ali za vpliv na psiho (sprostitev, dvig razpoloženja, fokus).

Predlagam naslednjo koncentracijo:

  • 1 % = delovanje na psihični ravni (v 10 ml rastlinskega olja bo to skupno 3 kapljice eteričnih olj)
  • 5 % = glavobol, modrice, brazgotine, prva pomoč pri prehladu in kašlju

Izdelki za nego obraza

Pri uporabi eteričnih olj za obraz velja posebna previdnost. Izognimo se eteričnim oljem, ki lahko dražijo kožo ter fototoksičnim eteričnim oljem. Če za obraz uporabljamo različne izdelke z eteričnimi olji, naj skupna koncentracija ne presega 1 %.

Čeprav se za nego obraza priporoča koncentracija do 1 %, sama največkrat uporabljam 0,3 % koncentracijo eteričnih olj. Pri izdelkih, ki se sperejo s kože, je koncentracija lahko višja. Eteričnih olj v izdelkih za nego okrog oči se raje izognem.

Izdelki za nego telesa

V losjonih, kremah in oljih za telo lahko uporabimo 1 % koncentracijo. Za izdelke, ki se sperejo (npr. gel za prhanje), lahko uporabimo 2 % koncentracijo.

Uporaba v difuzorju

Četudi je uporaba eteričnih olj v prostoru varnejša kot nanašanje na kožo, je potrebno upoštevati določena navodila. V difuzorju ali izparilniku dodamo približno 5 kapljic eteričnih olj (odvisno od velikosti prostora). Seveda pri tem upoštevajmo intenziteto eteričnih olj – citrusov lahko dodamo nekoliko več, medtem ko bo zadostovala že kapljica ilang ilanga.

Ne morem poudariti, kako pomembno je, da poznaš vsako eterično olje posebej. Dlje časa ko se ukvarjam z eteričnimi olji, večje razlike zaznavam med njimi. Prav tako uporabljam čedalje nižje koncentracije eteričnih olj.

Naravni parfum

Eterična olja in absoluti se v parfumih uporabijo v bistveno višjih koncentracijah. Za parfum velja, da se uporabi 15 do 30 % koncentracija dišav, vendar tega pravila iz “konvencionalne” parfumeristike ne bi prenesla na eterična olja. Zakaj? V tako visoki koncentraciji lahko številna eterična olja dražijo kožo. Osebno za parfume uporabim 10 % koncentracijo, pri čemer je pomembno poznavanje kontraindikacij in omejitev posameznih eteričnih olj.

Baza za parfume je lahko olje ali alkohol, tako da poznamo oljne, trdne in alkoholne parfume.

Sem ti vsaj malo razširila obzorje glede načinov uporabe eteričnih olj? Kateri je tvoj najljubši? Če imaš še kakšno vprašanje, kar na dan z njim.

Predpogoj za varno uporabo in učinkovitost eteričnih olj je, da imamo kvalitetna in 100 % naravna, čista eterična olja. V Magnoliji že sedmo leto zapored prisegamo na ekološka, certificirana eterična olja Florihana.

Aromaterapija je vseobsegajoč študij. Celosten vpogled v aromaterapijo pridobiš na našem tečaju aromaterapije po programu NPK. Že vpisujemo v jesenski termin tečaja!

Za tiste, ki se želite samo spoznati z eteričnimi olji in jih varno uporabljati zase in za svojo družino, pa sem pripravila e-delavnico Eterična olja za vsak žep.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja