Bakuchiol – pomlajevalni eliksir narave

Bakuchiol je trenutno ena najbolj “trendi” sestavin modernih blagovnih znamk naravne kozmetike. V tem blogu boš izvedela, zakaj je tako priljubljena in kako jo uporabiš v svojih izdelkih.

Piše: Pia Berglez

Bakuchiol je fitokemikalija, sestavina naravnega izvora, ki jo zaradi podobnih učinkov na kožo kot jih ima retinol, imenujejo za njegovo naravno alternativo. Čeprav se strukturno razlikujeta, v koži aktivirata podobne pomlajevalne procese.

Bakuchiol v največji meri izolirajo iz semen C. corylifolium (Psoralea corylifolia), ki vsebuje od 1 – 7 % te spojine, v nižjih koncentracijah pa se pojavlja tudi v drugih rastlinskih virih. Bakuchiol je ena od mnogih sestavin v olju iz semen, ki mu pripisujejo protimikrobno, protivnetno in antioksidativno delovanje.

Olje C. corylifolium ni novo odkritje. Že tisočletja se uporablja v ajurvedski in tradicionalni kitajski medicini za različne bolezni in številna kožna obolenja (luskavica, ekcem, dermatitis, vitiligo in druge).

Izolirani bakuchiol se v naravnih kozmetičnih izdelkih uporablja zaradi svojih antioksidativnih, protimikrobnih in negovalnih lastnosti, v zadnjem času pa ga velikokrat imenujejo tudi funkcionalna alternativa retinola. Zakaj?

Kaj so retinoidi?

Koža s staranjem in z vsakodnevnim izpostavljanjem sončnim žarkom postaja tanjša, izgublja elastičnost, na njej nastajajo neenakomerne pigmentacije in gube. Da bi preprečili in popravili posledice fotostaranja kože, se v klasične kozmetične izdelke s pomlajevalnim delovanjem vključujejo retinoidi, derivati vitamina A.

Tretinoin (all-trans retinojska kislina), ki ima na kožo najbolj vidne pomlajevalne učinke, v kozmetičnih izdelkih ni dovoljen, vključujejo pa ga v dermatološke pripravke. V kozmetičnih izdelkih najdemo njegove manj potentne različice – retinil palmitat, retinol in retinaldehid. Ti se razlikujejo po stopnji delovanja, saj se morajo v koži pretvoriti v aktivno obliko t.j. retinojsko kislino. Vsak dodaten korak v verigi pretvorb pomeni nekolikšno izgubo učinkovite (pretvorbe nimajo 100% izkoristka) in s tem manjšo končno količino retinojske kisline v koži. Za lažjo predstavo si oglejte spodnjo preglednico.

 

Mehanizem delovanja bakuchiola na kožo je podoben kot pri retinoidih.

Vsi vplivajo na encime, ki skrbijo za sintezo kolagena (tip I, III, IV) in zunajceličnega matriksa (medceličnine) v dermisu. Ti procesi se s starostjo in z nekaterimi zunanjimi dejavniki upočasnjujejo, z uporabo retinoidov in bakuchiola pa jih lahko spet spodbudimo. Rezultat je bolj napeta koža z manj gubicami. Kožne celice se hitreje delijo, kar pomeni, da je čas za popolno obnovo povrhnjice krajši.

 

Kako bakuchiol deluje na kožo in kaj so njegove prednosti?

Bakuchiol je namenjen negi vseh tipov kože. Največkrat ga vključujemo v izdelke za aktivno nego hiperpigmentacij (temnih lis na koži), aken, zrele kože z gubicami ter za popravljanje drugih posledic fotostaranja kože. Bakuchiolu pripisujejo tudi protivnetno in antioksidativno delovanje.

Za učinkovitost bakuchiola obstajajo klinične študije, ki njegovo delovanje primerjajo z delovanjem retinola. Dokazali so primerljivo izboljšanje gub in hiperpigmentacij na fotostarani koži pri ženskah v štiridesetih letih starosti. 0,5 % koncentracije bakuchiola v kremi (uporaba dvakrat na dan – zjutraj, zvečer) ima na koži enako delovanje kot 0,5 % retinola v kremi (uporaba enkrat na dan zvečer).

Retinol in drugi retinoidi imajo lahko na koži stranske učinke, ki se večinoma kažejo kot rdečica, drobno luščenje povrhnjice, občutljiva koža, pekoč občutek in zategovanje. Koža je po uporabi retinoidov občutljiva na sončno sevanje. Prednost bakuchiola je ta, da za razliko od retinola, ni fotolabilen. To pomeni, da na svetlobi ne razpade in zato na koži ne povzroča s tem povezanih stranskih učinkov.

Kože ne draži in ne povzroča luščenja in zategovanja, saj ne vpliva na velikost lojnic (retinol lojnice zmanjša). Za uporabo bakuchiola sicer ni nujna souporaba SPF zaščite kože kot pri retinolu, se pa ta svetuje za preprečevanje nastanka nadaljnjih fotopoškodb in razvoja kožnega raka v kasnejših obdobjih življenja. Prednost bakuchiola je tudi njegov rastlinski izvor, saj retinol pridobivajo iz živalskih virov (jetra, ribe, jajčni rumenjak).

 

Kako bakuchiol vključimo v nego kože?

Tako kot pri uporabi retinola, tudi pri bakuchiolu svetujemo njegovo postopno uvajanje v ritual nege. Bakuchiol vgrajujemo v različne nosilce – od serumov do losjnov, krem in olj. Začnite z uporabo izdelkov enkrat na teden in počasi povečujte uporabo do trikrat na teden. Če vaša koža to prenese, lahko izdelek z bakuchiolom uporabite dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Med uporabo bakuchiola se izogibajte pretirani uporabi pilingov, ki še dodatno odstranjujejo povrhnjico.

V študijah so spremembe na koži raziskovali po 8 – 12 tednih redne uporabe. Kaj prej vidnih rezultatov na koži ne moremo pričakovati.

Kako bakuchiol uporabimo v izdelkih?

Bakuchiol je lipofilna sestavina (topna v olju), ki jo dodajamo v hlado fazo izdelave. V formulacijo ga vključujemo v koncentraciji med 0,5 in 1,0 %. Paziti moramo, da ga ne uporabimo skupaj z železovimi oksidi ali glinami ter da je končni pH produkta manj kot 6,5.

Ali ima sestavina kakšne stranske učinke?

Ker je bakuchiol v kozmetičnih izdelkih relativno nova sestavina, zaenkrat negativnih učinkov pri njegovi uporabi še niso zaznali oziroma ti niso dobro raziskani. Čeprav bakuchiol ni retinol, ki se pri nosečih ženskah in doječih materah zaradi potencialne teratogenosti ne sme uporabljati, se v tem primeru se za vsak slučaj pred uporabo posvetujte z osebnim zdravnikom ali dermatologom. Bakuchiol je rastlinskega izvora, kar pomeni, da se pri nekaterih občutljivih posameznikih vseeno lahko pojavi začasna iritacija, ki je sicer redek pojav in po navadi izzveni.

Čeprav bakuchiol imenujemo naravna alternativa retinola, to še vseeno ne pomeni, da je tudi njegova neposredna in enakovredna zamenjava. Vsaka izmed sestavin ima tudi določene prednosti pred drugo, zato bi bilo smiselno, da uporabljamo in formuliramo izdelke, ki vsebujejo obe.

Bakuchiol lahko kupiš v naši spletni trgovini. Z nakupom v spletni trgovini Magnolija podpiraš obstoj brezplačnih strokovnih informacij in čudovitih receptov v našem blogu.

Recept za obrazno olje z bakuchiolom najdeš tukaj.

Viri, kjer si lahko o bakuchiolu preberete še bolj poglobljeno:

  • Jafernik K, Halina E, Ercisli S, Szopa A (2020). Characteristics of bakuchiol – the compound with high biological activity and the main source of its acquisition – Cullen corylifolium (L.) Medik, Natural Product Research.

  • Chaudhuri RK, Bojanowski K (2014). Bakuchiol: a retinol-like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti-aging effects. Int J Cosmet Sci. 2014 Jun;36(3):221-30.

  • Dhaliwal S, Rybak I, Ellis SR, Notay M, Trivedi M, Burney W, Vaughn AR, Nguyen M, Reiter P, Bosanac S, Yan H, Foolad N, Sivamani RK (2018). Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. Br J Dermatol. 2019 Feb;180(2):289-296.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.