Poletni recept: Razpršilo proti mrčesu

Zakaj rastlina proizvaja hlapljive snovi? Ena od funkcij hlapljivih snovi v rastlini je, da odganjajo mrčes in zajedavce. To lastnost eteričnih olj lahko uporabimo tudi v svoj prid.


Repelentno delovanje pripisujejo številnim eteričnim oljem. Med posebej učinkovita sodijo eterična olja limonine trave, citronele, poprove mete, klinčkov in skorje cimeta. Vsa našteta eterična olja – posebej cimet in klinčki – so znana po tem, da dražijo kožo, zato jih uporabimo v nižji koncentraciji (cimetu skorja pa se raje izognemo).
Za kožo veliko bolj prijazna eterična olja, ki so nekoliko manj učinkovita od naštetih, so eterično olje sivke, evkalipta globulus, bazilike linalool, pelargonije in cedre. Smiselno je, da eterična olja, ki dražijo kožo, kombiniramo s takšnimi, ki so bolj blaga za kožo.

Kako uporabimo našteta eterična olja?

Eterična olja lahko za preganjanje mrčesa uporabimo v prostoru (izparilnik, razpršilo za prostor, difuzor) ali izdelamo pripravke za telo. Kot bazo lahko uporabite rastlinsko olje, hidrolat ali alkohol. Tokrat sem izbrala lahkotno bazo, v kateri sem združila vse troje. Temelji na hidrolatu virginijskega nepozebnika in olju neema – olje neema je znano po repelentnem delovanju, saj se ga uporablja tudi kot škropivo.
img_5115m
Skrivna sestavina, ki bo olje in vodo združila v homogeno snov, je solubizator Dermofeel G 10 LW, ki sem ga uporabila v osvežilni vodici s cvetlično roso. Ker vemo, da eterična olja niso topna v destilirani vodi ali hidrolatu, vam posebej pri izdelkih, ki jih nanašamo na telo, priporočam solubizator, da se eterična olja enakomerno porazdelijo v razpršilu. Kot konzervans v bzz-pršilu sem uporabila alkohol 96 vol %.

Recept

Količina: 20 g
Faza A
0,3 g olja neema
1,5 g solubizatorja Dermofeel G 10 LW
10 kapljic eo sivke
8 kapljic eo evkalipta globulus
8 kapljic eo limonine trave
5 kapljic eo poprove mete
Faza B
11,20 g hidrolata virginijskega nepozebnika
5 g alkohola 96 vol %
1 g glicerina

Izdelava

 1. Vse posodice in pripomočke razkužimo z 70 vol. % alkoholom.
 2. Vse sestavine za fazo A stehtamo in dobro premešamo.
 3. Vse sestavine za fazo B stehtamo, premešamo in vlijemo v fazo A. Dobro premešamo.
 4. Vlijemo v stekleničko z razpršilko, ki smo jo prej razkužili z alkoholom.

Uporaba

Koncentracija eteričnih olj v tem razpršilu je 5 %, kar pomeni, da bomo razpršilo nanašali samo na dele telesa – recimo na predel gležnjev, na zapestje in na odkrite dele telesa. Uporabite večkrat dnevno oz. kadar ste izpostavljeni nepridipravom.
Če želite bzz-pršilo uporabiti za celo telo, razpolovite število kapljic eteričnih olj. Prav tako razpršilo ni primerno za majhne otroke (zanje uporabite 8 kapljic sivke + 2 kapljici limonine trave).
Pa smo izdelali še drugi izdelek iz naše poletne kolekcije. Vse sestavine za izdelavo boste našli v naši trgovini. Za poletni popust in brezplačno poštnino vpišite kodo POLETJE17.
Želim vam čim manj pikov! Ker piki pač sodijo k poletju, bom v enem od naslednjih blogov napisala recept za gel za blaženje pikov in srbečice.

4 thoughts on “Poletni recept: Razpršilo proti mrčesu

 1. Maja pravi:

  Danes zjutraj ustvarila tole razpršilo, pa imam vprašanje. Ali je prav, da se na vrhu nabere olje neema, ali bi morala nastati povsem homogena mešanica.
  PS: Nina, hvala za blog, odličen je.
  LP Maja

  • Nina Medved pravi:

   Živijo, ena opcija je, da pred uporabo vedno pretreseš, druga pa, da dodaš uporabljeni solubizator – dodajaj postopoma in toliko, da je olje povsem združeno z vodo. Lepo poletje, uživaj in se vidimo jeseni! Nina

 2. Tanja pravi:

  Živijo, ali lahko namesto hidrolat virginijskega nepozebnika uporabimo drugega, npr. hidrolat poprove mete?
  Lp,
  Tanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja