Poletni recept: Razpršilo proti mrčesu

Ena od funkcij hlapljivih snovi v rastlini je, da odganjajo mrčes in zajedavce. To lastnost eteričnih olj lahko uporabimo tudi v svoj prid – posebej v poletnih dneh, ko nas obletavajo nadležni brenčači.


Med posebej učinkovita sodijo eterična olja limonine trave, citronele, poprove mete, klinčkov in skorje cimeta. Vsa našteta eterična olja so znana po tem, da nekoliko dražijo kožo, zato jih uporabimo v nižji koncentraciji. Posebej previdni bodite pri klinčkih, skorji cimeta pa se raje izognite.
Kože prijaznejša eterična olja so eterično olje prave sivke, evkalipta globulus, bazilike linalol, pelargonije in atlaške cedre. Smiselno je, da eterična olja, ki dražijo kožo, kombiniramo s takšnimi, ki so bolj blaga za kožo.

Kako uporabimo našteta eterična olja?

Eterična olja lahko za preganjanje mrčesa uporabimo v prostoru (izparilnik, razpršilo za prostor, difuzor) ali izdelamo pripravke za telo. Kot bazo lahko uporabite rastlinsko olje, hidrolat ali alkohol. Tokrat sem izbrala lahkotno bazo, v kateri sem združila vse troje. Temelji na hidrolatu virginijskega nepozebnika in olju neema – olje neema je znano po tem, da preganja mrčes, saj se ga uporablja tudi kot škropivo.
img_5115m
Skrivna sestavina, ki bo olje in vodo združila v homogeno snov, je solubizator Dermofeel G 10 LW, ki sem ga uporabila v osvežilni vodici s cvetlično roso. Ker vemo, da eterična olja niso topna v destilirani vodi ali hidrolatu, vam posebej pri izdelkih, ki jih nanašamo na telo, priporočam solubizator, da se eterična olja enakomerno porazdelijo v razpršilu. Kot konzervans v bzz-pršilu sem uporabila alkohol 96 vol %.

Recept

Količina: 20 g
Faza A
5 g solubizatorja Dermofeel G 10 LW
cca 1 g eteričnih olj:
10 kapljic eo sivke
8 kapljic eo evkalipta globulus
8 kapljic eo citronele
5 kapljic eo poprove mete
Faza B
8 g hidrolata virginijskega nepozebnika ali hidrolata prave sivke ali hidrolata evkalipta globulus
5 g alkohola 96 vol %
1 g glicerina

Izdelava

  1. Vse posodice in pripomočke razkužimo z 70 vol. % alkoholom.
  2. Vse sestavine za fazo A stehtamo in dobro premešamo.
  3. Vse sestavine faze B stehtamo in premešamo.
  4. Fazo A postopoma vlijemo v fazo B. Ves čas mešamo.
  5. Vlijemo v stekleničko z razpršilko, ki smo jo prej razkužili z alkoholom.

Uporaba

Koncentracija eteričnih olj v tem razpršilu je 5 %. Razpršilo nanesemo na predel gležnjev, na zapestje in na odkrite dele telesa, lahko tudi na obleko. Uporabimo večkrat dnevno. Seveda lahko razpršimo po prostoru.
Razpršilo ni primerno za majhne otroke (zanje uporabite 5 kapljic sivke + 5 kapljic atlaške cedre). Če boste razpršilo uporabili za celo telo (za odraslo osebo), naj bo skupno število eteričnih olj v tem izdelku 6 kapljic.
Pa smo izdelali še drugi izdelek iz naše poletne kolekcije. Vse sestavine za izdelavo boste našli v naši trgovini.
Želim vam čim manj pikov! Ker piki pač sodijo k poletju, bom v enem od naslednjih blogov napisala recept za gel za blaženje pikov in srbečice.

8 misel na “Poletni recept: Razpršilo proti mrčesu

  1. Maja pravi:

    Danes zjutraj ustvarila tole razpršilo, pa imam vprašanje. Ali je prav, da se na vrhu nabere olje neema, ali bi morala nastati povsem homogena mešanica.
    PS: Nina, hvala za blog, odličen je.
    LP Maja

    • Nina Medved pravi:

      Živijo, ena opcija je, da pred uporabo vedno pretreseš, druga pa, da dodaš uporabljeni solubizator – dodajaj postopoma in toliko, da je olje povsem združeno z vodo. Lepo poletje, uživaj in se vidimo jeseni! Nina

  2. Tanja pravi:

    Živijo, ali lahko namesto hidrolat virginijskega nepozebnika uporabimo drugega, npr. hidrolat poprove mete?
    Lp,
    Tanja

    • Nina Medved pravi:

      Neem lahko izpustiš. Jaz sem ga vključila, ker je res dober repelent. Ker je rastlinsko olje, na koži ostane dlje kot eterična olja, zato podaljša delovanje repelenta. Lp, Nina

  3. Tamara Skok pravi:

    Pozdravljeni. Če prav razumem ostanejo vse sestavine za otroke iste, uporabijo se samo eteriča olja sivke, citronele in atlaške cedre.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja