Ali naj eterična olja jemljem oralno?

Čedalje pogosteje me ljudje sprašujejo, ali lahko eterična olja jemljejo oralno. Odgovor ni tako preprost. Eterična olja dnevno zaužijemo v jedeh in pijačah. Vendar so tam koncentracije povsem drugačne kot če se odločimo, da jih bomo jemali po kapljicah, večkrat dnevno, v terapevtske namene.

Eterična olja predpisujejo za oralno uporabo zdravniki v Franciji.

Oralna uporaba eteričnih olj je aromaterapevtska praksa v Franciji. Francoski aromaterapevti so zdravniki, ki imajo znanje iz anatomije, patologije, farmakologije in specializacijo iz aromaterapije. Eterična olja za pacienta odredijo na osnovi aromatograma, ki pokaže najprimernejše eterično olje pri določeni bakteriji.

Oralna uporaba eteričnih olj je dandanes ena najbolj spornih tem v aromaterapiji. Na ameriških aromaterapevtskih forumih pogosto naletim na razprave o prodajalcih v ZDA, ki promovirajo oralno uporabo eteričnih olj in svojim kupcem svetujejo neposredno nanašanje na kožo. Delijo nasvete kot: “Dodajte 5 kapljic eteričnih olj žlici olivnega olja in jemljite po potrebi.” ALI: “Nekaj kapljic eteričnega olja limone dnevno v kozarcu vode vas bo rešilo pred rakom.” Svoje nasvete utemeljijo s tem, da so samo njihova eterična olja dovolj čista, da jih lahko jemljemo oralno.

Številna aromaterapevtska združenja v svetu svojim članom striktno prepovedujejo oralno uporabo eteričnih olj ali promocijo le-te.
NAHA – http://www.naha.org/explore-aromatherapy/safety/naha-safety-statements
AIA – http://www.alliance-aromatherapists.org/aromatherapy/aromatherapy-safety/

Po mojih izkušnjah je največji problem oralne uporabe eteričnih olj PREDOZIRANJE.
Iz ene kapljice na žlici medu jih pogosto nastane pet in tako ljudje užijejo tudi dvajset in več kapljic dnevno. Videla sem, kako si ljudje kapajo eterična olja v kozarec vode kot da bi imeli opravka z malinovim sirupom. Eterična olja niso multivitaminski bombončki! Eterična olja so izjemno potentna in v rastlini jih je razmeroma malo, tudi zgolj 0,1 %. Recimo, v kapljici eteričnega olja poprove mete je eterično olje štiridesetih skodelic metinega čaja! Si predstavljate, da bi v enem dnevu spili toliko skodelic čaja?
Naravno je z vsakim dnem bolj priljubljeno
… vendar če je nekaj naravno, še ne pomeni, da je povsem nenevarno. Z napačno uporabo eteričnih olj si lahko naredimo več škode kot koristi! Pogosto slišim komentarje kot: “Raje jemljem eterična olja oralno, kot da se zastrupljam z zdravili, ki mi jih je predpisal zdravnik.”

Zavedati se je treba, da bi morali eterična olja, če jih jemljemo oralno, uživati v natančno odrejenih odmerkih.

V aromaterapevtskih knjigah sem našla kar nekaj primerov ljudi, ki jim je oralna uporaba eteričnih olj na dolgi rok pošteno zagrenila življenje.

  • Moški v Avstraliji je po rednem jemanju eteričnega olja evkalipta končal s cirozo jeter (Battaglia, str. 196).
  • Gospa v ZDA je pri oralni uporabi eteričnega olja limone dobila izpuščaje po vsem telesu. Prodajalka ji je svetovala, naj z uporabo nadaljuje, da se njeno telo samo čisti toksinov. Stanje se je slabšalo, dokler ni prenehala jemati eteričnih olj. Je pa razvila preobčutljivost na eterično olje limone – to pomeni, da se vsakič, ko pride v stik s tem eteričnim oljem, pojavi alergična reakcija.
  • Druga gospa poroča, da je šest mesecev po uporabi eo limone v kozarcu vode skorajda skurila brbončice in komajda okušala hrano.
  • Zaradi predoziranja eteričnih olj je zabeleženih tudi nekaj smrtnih žrtev (s tem da so bile tu količine zaužitega eteričnega olja res enormne).

Kaj pa dodajanje eteričnih olj jedem?

Eterična olja so pogosto uporabljena v prehrambeni industriji za aromatiziranje jedi. Tudi sama dodam kapljico bergamotke masi za palačinke, izdelujem aromatične praline in včasih s kapljico bazilike linalool popestrim okus jedi. Vendar gre tu za znatno manjše količine eteričnih olj. Če boste eterična olja dodajali jedem, bodite posebej previdni pri izbiri eteričnih olj, saj niso vsa primerna za uživanje!
Za zaključek
Kakorkoli že, oralna uporaba JE del aromaterapevtske prakse, vendar zahteva medicinsko znanje. Priporočam, da eteričnih olj ne jemljete interno, če za to nimate ustreznega znanja. Ker pri nas ni strokovnjakov, ki so usposobljeni za interno uporabo eteričnih olj, vam priporočam, da ta način uporabe izpustite ali kupite vnaprej pripravljene oljne kapsule.

Sicer pa je toliko čudovitih načinov uporabe etričnih olj, ki so veliko bolj varni. Mirne duše jih lahko uporabljate v masažnih oljih, kopelih, za inhalacije, v kozmetiki in v prostoru. Seveda ob upoštevanju pravilne koncentracije in poznavanju morebitnih kontraindikacij posameznih eteričnih olj.
Če o eteričnih oljih ne veste dovolj, si raje skuhajte čaj, namakajte sveže liste mete v vodi, uporabljajte začimbe in si privoščite kakšen hidrolat. Hidrolati so odličnega okusa, mešajo se z vodo in so veliko bolj prijazni do našega telesa.
Dodatno branje o varni uporabi eteričnih olj:
https://www.magnolija.si/blog/2013/06/varna-uporaba-etericnih-olj/
http://aromamedical.org/articles/internal.html
http://www.a-t-c.org.uk/safety-matters/essential-oil-safety/
http://www.oilsandplants.com/internalmedicine.htm
http://barefootdragonfly.blogspot.com/2013/07/friends-dont-let-friends-drink.html

1 misli na “Ali naj eterična olja jemljem oralno?

  1. Irena pravi:

    Nina, res se lepo zahvaljujem za ta članek. Upam, resnično upam, da bodo ljudje premislili, preden bodo uživali čisto EO … da bodo premislili, preden bodo na kožo nanašali nerazredčeno EO (z nekaj izjemami).
    Škoda je, da ne preberemo/-jo kakšno arometerapevtsko knjigo ali dve, preden povzročimo/-jo s svojim neznanjem škodo sebi ali drugim. EO so čudovita, imajo res neverjetne lastnosti, vendar le v rokah tistega, ki jih zna (pametno) uporabljati!
    Pozdrav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja