Pitti Fragranze in parfumski trendi

Neprestano sem v iskanju novih vonjev in zagrabim vsako priložnost, ki mi obljublja olfaktorno avanturo. Sejem nišne parfumeristike Pitti Fragranze je bil zato odličen pobeg v “idilični” svet vonjev.

Pitti Fragranze je sejem, ki se vsako leto septembra zgodi v Firencah. Letos je bil zaprtega tipa in namenjen zgolj distributorjem, prodajalcem in novinarjem. Sejem je gostil več kot dvesto razstavljalcev z vseh kontinentov – med njimi so bile že uveljavljene znamke, kot tudi povsem novi brendi, ki šele vstopajo na trg.
Lahko si predstavljate, da sem se počutila kot v dišečem raju! Malce zmedena sicer, saj se je ob vstopu v ogromno halo pred menoj zvrstilo na tisoče stekleničk. Nisem vedela, kje naj začnem …

Vtisi in impresije
Pogovori s kreatorji blagovnih znamk in parfumerji so bili zame nadvse inspirativni – čeprav z različnih koncev sveta smo vsi delili strast in obsedenost z vonjem. Sejem je potekal v sproščenem in kreativnem vzdušju, z namenom predstavitve novih idej in širjenja olfaktorne kulture.
Očitno je cvetje v modi – parfumi, ki vsak na svojsten način interpretirajo vrtnico, magnolijo, tuberozo in osmant – so se bohotili na razstavnih poličkah. Po sladkih, sadnih in cvetnih vonjih je prijalo povonjati tudi kaj šokantnega in drugačnega – tega seveda v nišni parfumistiki ne manjka. Najbolj pa sem se razveselila kolekcij 100 % naravnih parfumov!
Naravni parfumi na Pitti Fragranze
Na stojnici znamke certificiranih parfumov  Waters + Wild sta me sprejeli radoživi in nasmejani Irki in mi predstavili svoje parfume. Povsem “frišni” so in V Firencah so se predstavili prvič, s štirimi parfumi neobičajnih kombinacij aromatičnih materialov: sweet basil + bergamot, rose + oud, tuberose + frankincense in cedarwood + cognac.

S svojo preprostostjo in iskrenostjo me je prepričala japonska kolekcija naravnih parfumov Di Ser. Njihove parfume zaznamujejo eterična olja tradicionalnih japonskih rastlin ko so juzu (limoni podoben citrus), šiso (aromatičen list, ki se uporablja tudi v kulinariki), ingver in cipresa hinoki.
Moj nos pa je posebej razveselila nizozemska linija 100 % naravnih parfumov Abel Vita Odor. Ustanovila jo je novozelandka in nekdanja vinarka Frances Shoemack, kreator parfumov pa je izurjeni parfumer Isaac Sinclair. Kot kreatorka naravnih parfumov vem, kako težko je izdelati obstojen parfum, ki se na koži lepo in harmonično razvija. No, kolekciji Abel Vita Odor je to zagotovo uspelo in prepričana sem, da bodo osvojili srca številnih ljubiteljev parfumov – tudi tistih, ki pravijo, da je nemogoče narediti dober parfum iz povsem naravnih materialov.

Cvetje in parfumi …
Toliko zanimivih kolekcij sem še spoznala, da bi lahko o tem napisala celo kolekcijo blogov! No, vsekakor moram predstaviti “štant” slavne avstralske cvetličarne in parfumske linije Grandiflora, ki je bil bogato okrašen z jasminom, vrtnicami, orhidejami, hortenzijami, tuberozo …  Z ustanoviteljico in svetovno znano aranžerko cvetja Saskio Havekes imava gotovo veliko skupnega: strast do cvetja, parfumov in magnolij. Njena kolekcija oppojnih cvetnic vključuje tudi dva parfuma, posvečena magnoliji: Magnolia Grandiflora Sandrine in Magnolia Grandiflora Michel (parfuma se imenujeta po dveh različnih parfumerjih, ki sta interpertirala magnolijo).

Na sejmu se je poleg parfumov predstavilo lepo število kozmetičnih linij in meni najljubša kolekcija mineralnih ličin Jane Iredale. Posebej zanimiva je bila ponudba moške kozmetike in pripomočkov za britje oziroma urejanje moške bradice.
Predavanja in konference
Da so svet nagiba k naravnemu, je dokazala konferenca Etika in obnovljivi viri v nišni parfumistiki. Transparentnost, iskrenost in delo s kvalitetnimi materiali iz obnovljivih virov niso zgolj trend, temveč nuja, ki jo zahtevajo osveščeni uporabniki.

Unscent
Sejem je popestrila umetniška instalacija nizozemskega umetnika Toshyja z naslovom Unscent. Govori o tem, kako parfum zaznamuje našo identiteto. Paša za oči in nos …

Super je bilo, vesela novih poznanstev in komaj čakam, da se vidimo znova! Do takrat pa imam veliko dela – skoraj sto vzorčkov parfumov!

Če vas mika, da bi izdelali svoj naravni parfum, ne zamudite seminarja botanične parfumeristike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja