Moj poletni vlažilni fluid

V tem blogu bom predstavila recept za kremni fluid, ki sem ga ustvarila posebej za poletje. Zelo rada imam lahke, nemastne in vpojne fluide, še posebej, kadar temperature poskočijo!


Emulgator Montanov 202 je bil zame pravo odkritje! Pravzaprav sem testirala kupljeno vrtnično kremo, ki mi je zelo ustrezala. Ko sem preverila sestavine, sem odkrila, da krema vsebuje Montanov 202 (Arachidyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Arachdyl Glucoside). Preizkusila sem ga v več različicah in najbolje se je obnesel v zelo nizki koncentraciji (2 %), v kombinaciji z majhnim deležem olj in masel (10 do 15 %).
SAMSUNG CSC
Recept
FAZA A
5 g olja marule
5 g olja riževih luščin
3 g olja baobab
2 g Montanov 202
FAZA B
80,8 g hidrolata nerolija
FAZA C
2 g glicerina
0,2 g ksantan gumija
Faza D
1 g koncentrata aloe vere 10
1 g konzervansa Cosgard
eterična olja: 2 kapljici nerolija, 4 kapljice pelargonije, 4 kapljice prave sivke, 1 kapljica petit graina
SAMSUNG CSC
Izdelava

  1. Fazo A segrejemo na 80 C.
  2. Fazo B segrejemo na 80 C.
  3. Fazo B vlijemo v fazo A in mešamo približno 3 minute s paličnim mešalnikom na najvišji hitrosti.
  4. Ksantan in glicerin zmešamo in dodamo v še toplo emulzijo. Mešamo, da se emulzija ohladi.
  5. Dodamo koncentrat aloe vere, konzervans in eterična olja. Preverimo pH in po potrebi uravnamo z mlečno kislino.

SAMSUNG CSC
Uporaba
Kremo nanesemo na očiščen obraz zjutraj in zvečer (po potrebi). Je odlična kot podlaga za nanos bogatejših krem ali oljnih serumov. Posebej primerna za mastno in mešano kožo. Krema se takoj vpije v kožo in ne pušča mastnih sledi. Prijetno vlaži.

Sestavine

Pri izbiri rastlinskih olj za dnevne poletne kreme moramo biti previdni – o tem sem pisala v enem od prejšnjih blogov. V tej kremi sem izbrala tri rastlinska olja, ki so precej stabilna – olje marule, baobaba in riževih luščin. Olje marule je eno mojih najljubših rastlinskih olj – poleg tega, da je izjemno negovalno in zaščitno se čudovito vpije v kožo. Olje baobaba je zanimivo zaradi svoje sestave – vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin in fitosterolov, zaradi česar je podobno maslom. Olje riževih luščin vsebuje fitosterol gama orizanol, ki zavira razgradnjo kolagena, kadar je naša koža izpostavljena uv-žarkom. Vsa tri olja kožo ščitita pred izgubo vlage.

Aloe vera kožo vlaži in pomirja, glicerin prav tako ščiti pred izgubo vlage. Kombinacija eteričnih olj in hidrolata nerolija ustvarja svež cvetni vonj, kožo pomirja in regenerira ter deluje antiseptično.

Če obvladate izdelavo emulzij, bo ta fluid lepa nadgradnja vašega znanja. Če postopka izdelave emulzij še ne obvladate, vam toplo priporočam našo delavnico Kreme od A do Ž.

Ste že izdelali kakšen izdelek iz moje poletne kolekcije? Doslej sem predstavila recepture za piling, aromatično razpršilo za telo, gel za po sončenju in kremni fluid. Ostane nam še en recept … Vse sestavine najdeš v naši spletni trgovini.

4 misli na “Moj poletni vlažilni fluid

  1. maja štajduhar pravi:

    Nina,

    hvala za recept, tole bom preizkusila za mojo mastno kožo. Zanima me ali lahko Montanov 202 nadomestim s katerim drugim emulgatorjem (imam olivem 1000 in btms) in koliko je približno rok trajanja tega fluida?

    Hvala!

  2. Nina Medved pravi:

    Živijo Maja! Vsak emulgator ima svoje posebnosti in načeloma lahko v kremi tipa O/V uporabiš olivem 1000, vendar moraš upoštevati navodila proizvajalca glede koncentracije in višine oljne faze. Načeloma olivem 1000 uporabim za kreme z več oljne faze kot v tem receptu. Montanov 202 ustvari precej drugačne lastnosti kreme, zato ga osebno za ta tip kreme ne bi nadomestila s katerim drugim. Torej, teoretično bi šlo, ampak za specifično teksturo, mazljivost in vpojnost priporočam M202.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja