Vlažilni losjon za telo z bleščicami

Poletje je čas za ustvarjanje, razvajanje in glamur! Ta vikend sem smuknila v svojo ustvarjalnico, da si pred odhodom na morje izdelam losjon z bleščicami, s katerim je poletje preprosto lepše! ☀️

Subtilni glamur za poletne večere.

Losjon za telo sem zasnovala tako, da ima več uporabnih vrednosti hkrati: kožo navlaži, jo pomirja po sončenju in ji dodaja bleščeč sijaj.

Recept za losjon za telo

Količina: 100 g

Faza A

8 g olja jojobe

4 g karitejevega masla

3 g emulgatorja Montanov 202

Faza B

71,4 g hidrolata prave kamilice

Faza C

3 g glicerina

0,3 g ksantan gumija

Faza D

2 g olja kumarice

2 g provitamina B5

0,3 g vitamina E

1 g konzervansa Cosgard

1 g eteričnih olj (po cca 10 kapljic eo prave sivke, sladke pomaranče in bele grenivke)

1 g titanovega dioksida

3 g zlate mike

Vse sestavine preverjenega izvora najdeš v Magnolijini spletni trgovini.

Postopek izdelave

1. Pripravimo prostor, razkužimo pripomočke in embalažo.

2. Pripravimo sestavine.

3. Ksantan gumi natehtamo in zmešamo z glicerinom. Lahko pustimo stati pokrito.

4. V prvi čaši natehtamo sestavine za oljno fazo. V drugi čaši stehtamo sestavine za vodno fazo – uporabili smo hidrolat prave kamilice.

5. Čaši postavimo v posodo z vročo vodo in obe fazi segrevamo v vodni kopeli do temperature od 80 do 85 C.

6. Temperaturo obeh faz preverimo in ko doseže najmanj 80 C, čaši umaknemo iz vodne kopeli.

7. Vodno fazo počasi vlivamo v oljno fazo in mešamo z žličko oziroma stekleno palčko.

8. Emulzijo homogeniziramo z najvišjo hitrostjo. Dolžina homogeniziranja je odvisna od moči homogenizatorja oziroma paličnega mešalnika (nekje od 3 do 5 minut).

9. Mešanico ksantana v glicerinu vmešamo v še toplo emulzijo, po tem, ko smo jo kakšno minuto homogenizirali.

7. Po skupno 3 minutah stepanja na najvišji hitrosti lahko emulzijo stepamo na nižji hitrosti ali mešamo s stekleno palčko.

8. Preden dodamo sestavine, ki so občutljive na temperaturo, preverimo temperaturo. Ta naj bo 40 stopinj.

9. Ko se emulzija ohladi na 40 C, dodamo učinkovine ohlajevalne faze, v našem primeru smo dodali olje kumarice, provitamin B5, nato vitamin E, konzervans in eterična olja.

10. Premešamo in znova emulgiramo, da se sestavine premešajo.

12. Pripravimo 10 % raztopino emulzije v destilirani vodi. Preverimo pH raztopine in po potrebi uravnamo pH emulzije. Shranimo v embalaži.

Namig: Emulgator Montanov 202 zahteva segrevanje faz na razmeroma visoko temperaturo, pri čemer del vodne faze izhlapi. Priporočam, da nadomestite manjkajočo vodo oziroma hidrolat. To naredimo tako, da na začetku stehtamo čašo, v kateri bomo delali emulzijo. Ko je emulzija nared, stehtamo emulzijo s čašo, odštejemo težo čaše in dodamo toliko gramov vode, kolikor je manjka do 100 g.

Losjon se izjemno hitro vpije, kožo vlaži in obnavlja, obenem pa na njej ustvari prosojno zlato tančico …

O izbranih sestavinah

Olje jojobe je zaradi svoje stabilnosti in vsestranskosti nepogrešljivo v izdelkih za poletne dni. Primerno je za nego vnete in razdražene kože.

Karite je odličen za nego suhe in razpokane kože s porušeno barierno funkcijo. Kožo obnavlja in jo izdatno hrani. V recepturi lahko karite nadomestite s kakavom.

Olje semen kumarice ima zelo lahko, vpojno teksturo – priljubljeno je v pomlajevalni kozmetiki, kožo obnavlja in deluje antioksidativno. Rada ga uporabaljam samostojno za nego kože obraza.

Med hidrolati bo kar nekaj takšnih, ki so primerni za nego kože po sončenju. Tokrat sem za spremembo izbrala hidrolat prave kamilice, ki je posebej blagodejno po sončenju in pri opeklinah. Deluje hladilno in protivnetno. Dobra izbira so tudi hidrolat prave sivke, vrtnice, smilja …

Za dodatno vlaženje bosta poskrbela glicerin in provitamin B5, ki ima obenem protivnetno delovanje.

V tej recepturi sem uporabila emulgator Montanov 202, ki je primeren za izdelavo losjonov in zagotavlja izjemno vpojnost ter nemastnost izdelkov. Opcija bi bili tudi emulgatorji Montanov L, Xyliance in Olivem 1000, vendar moraš recepturo ter postopek prilagoditi posameznemu emulgatorju.

Pri izbiri eteričnih olj sem bila minimalistična – pravo sivko sem izbrala zaradi pomirjujočega in regenerativnega delovanja, sladko pomarančo in grenivko pa predvsem zaradi vonja.

Posebnost tega losjona je seveda bleščeči efekt! V ta namen sem uporabila zlato miko in titanov dioksid. Mike ali sljude so osnova za pudre ali senčila v mineralni kozmetiki. Na koži so prosojne.

Izraz “mika” prihaja iz besede “micare”, kar pomeni svetlikati se.

Ta losjon se nemudoma vpije v kožo. Na koži ustvari prosojno bleščečo barvo in svilnato polt, obenem pa kožo vlaži in obnavlja. Tonus kože je po nanosu losjona svetlejši in bolj enakomeren. Losjon lahko naneseš na telo s prsti ali s čopičem za nanašanje pudra. Če želiš močnejši svetleči efekt, nanesi dvojno plast. Sama ga za posvetlitev obraza nanesem tudi na lica, čelo in brado.Ko sem losjon predstavila svoji hčerki, je bila navdušena, tako da naslednjič izdelam dvojno količino! 😊

Vse sestavine za izdelavo losjona najdeš v naši spletni trgovini – da bo dopustniški žep malce manj prazen, smo nekaterim sestavinam za izdelavo losjona znižali ceno.

Če še ne poznaš postopka formuliranja in izdelave emulzij, ti toplo priporočam, da se udeležiš e-tečaja FORMULACIJA IN IZDELAVA EMULZIJ PO MERI KOŽE. Izkoristi poletno ugodnost (namesto 200 € je tečaj do konca avgusta na voljo za samo 145 €).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja