Dezodorant za dišeče pazduhe

Izdelati dezodorant, ki bo učinkovit in koži prijazen, je pravi izziv. Večina izdelovalcev domače kozmetike prisega na sodo bikarbono, ki zaradi bazičnega pH-ja ne ustreza fiziologiji naše kože in je v kozmetičnih izdelkih ne priporočam. V tej recepturi sem posegla po modernih aktivnih učinkovinah, ki dezodorirajo in preprečujejo nastanek neprijetnih vonjev.


Osnova za recept je emulzija, tekstura je mlečna, tako da lahko dezodorant shranite v roll-on posodicah. Priporočam uporabo emulgatorja Montanov 202, ki je primeren za izdelavo lahkih emulzij.
Recept
FAZA A
10 g kokosovega olja
2 g Montanov 202
3 g cinkovega ricinoleata
1 g decalact deo
FAZA B
78,80 g hidrolata virginijskega nepozebnika
FAZA C
2 g glicerina
0,2 g ksantan gumija
FAZA D
1 g konzervansa Cosgard
eterična olja: 10 kapljic brina, 10 kapljic pelargonije, 10 kapljic palmaroze, 10 kapljic limone, 5 kapljic liceje
* Koncentracija eteričnih olj je 1,5 %. Za občutljivo kožo priporočam, da koncentracijo znižate na 1 %. Bodite pozorni – kapalke pri stekleničkah eteričnih olj se lahko med seboj zelo razlikujejo, zato je najbolj natančno, če eterična olja tehtate (za to potrebujete zelo natančno tehtnico).
Izdelava
Faza A: Vse sestavine segrejemo na 80 C.
Faza B: Vodno fazo segrejemo na 80 C in vmešamo v fazo A. Močno stepamo s paličnim mešalnikom.
Faza C: Ksantan zmešamo z glicerinom in dodamo fazi A/B. Počasi mešamo, dokler se emulzija ne ohladi.
Faza D: Konzerviramo, dodamo eterična olja in preverimo pH. Z mlečno kislino po potrebi uravnamo pH.
SAMSUNG CSC
Sestavine
V nasprotju z večino doma izdelanih dezodorantov, ki vsebujejo sodo bikarbono, ta dezodorant kože ne draži, temveč ima poleg protimikrobnega tudi negovalni učinek. Kokosovo olje deluje antimikrobno, hidrolat virginijskega nepozebnika ima antimikrobne lastnosti. Kombinacija eteričnih olj dezodorira in deluje antimikrobno.
Bistveni v tem dezodorantu sta dve aktivni učinkovini: cinkov ricinoleat in decalact deo. Cinkov ricinoleat veže neprijetne vonje, deluje protimikrobno in adstringentno. Pridobivamo ga iz ricinusovega olja.
Decalact deo je kombinacija različnih učinkovin, med katerimi je tudi eterično olje žajblja – zato ima učinkovina blag vonj po žajblju. Še en čudoviti produkt firme Dr Straetmans, ki sodi med najbolj inovativne v organski kozmetiki. Že lep čas testiram njihove produkte in moram reči, da so prava osvežitev mojih receptur (njihov produkt je med drugim solubizator Dermofeel G 10 LW, ki smo ga uporabili v razpršilu za telo).
Pa nam je uspelo izdelati še zadnjega iz moje poletne kolekcije izdelkov! Vsi so odromali z menoj v New York in mi lepšajo dneve v tem čudovitem mestu!
Želite preizkusiti nove recepte? Vabljena v mojo spletno trgovino, kjer najdeš preverjene in preizkušene sestavine. Ustvarjanje naravne kozmetike je čudovit hobi za poletne dni!

11 misel na “Dezodorant za dišeče pazduhe

  1. Tjaša pravi:

    Pozdravljeni!
    Najprej srečno in dišeče 2018!
    Zanima me sledeče:
    Bi lahko fazo C (potem ko ksantan raztopimo v glicerinu) dodali v vodno fazo B in skupaj segrevali? Po navadi tako namreč naredim pri izdelavi kreme.
    Bi lahko montanov 202 zamenjala z olivem 1000? V enakem odstotku?
    Hvala in lep pozdrav

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena Tjaša! Načinov vgrajevanja ksantan gumija v emulzijo je več, in da, vsekakor ga lahko vmešaš v vodno fazo in segrevaš. Montanov 202 je primeren za zelo lahke losjone, olivem 1000 ustvari precej drugačno teksturo od montanova 202, zato bi bil bolj primeren za kakšen kremni dezodorant – za roll on embalažo bo pregost. Lp Nina

  2. Andreja pravi:

    POZDRAVLJENA NINA,
    s čim lahko zamenjam cinkov ricinoleat?
    Je to lahko cinkov oksid? Rada bi porabila sestavine, ki jih imam doma.

    • Nina Medved pravi:

      Živijo Andreja, cinkovega ricinoleta žal ne moreš nadomestiti s cinkovim oksidom. Gre za dve precej različni sestavini. Cinkov ricinoleat je pridobljen iz ricinoleinske kisline (ricinusovo olje), deluje protibakterijsko in nase veže neprijetne vonje. Gre za aktivno učinkovino, ki je priljubljena v naravnih dezodorantih. Cinkov oksid je mineralni filter, ki ima sicer tudi antiseptično delovanje, vendar se uporablja bolj za primere vnete ritke (npr. pri dojenčku) in aken. Vsekakor priporočam cinkov ricinoleat, ki se je izkazal kot zelo učinkovit in ga na delavnicah radi uporabljamo. Lp Nina

  3. Tjaša N. pravi:

    Pozdravljeni,
    zanima me s katerim emulgatorjem bila lahko nadomestila Montanov 202? Mogoče bi bil primeren Xyliance ali pa Montanov L?
    Hvala za odgovor in lep pozdrav

  4. Nina Medved pravi:

    Za gladko, tekočo in fluidno teksturo priporočam montanov 202. Sicer pa ga lahko zamenjaš tudi z drugim emulgatorjem. Lp Nina PS. Se opravičujem za pozen odgovor, očitno se komentarji na bloge radi skrijejo. 😉

  5. Beti Gerželj pravi:

    Nina živjo,
    s katerim eo bi lahko zamenjala eo brina in liceje? Ustvarjam na veliko za dopust, kar nekaj je izdelkov iz tega bloga kot je ta😉. Hvala ker deliš z nami vse super recepte😊.

    Bodi lepo, Beti

    • Nina Medved pravi:

      Živijo Beti, z veseljem delim recepte! 😉 Brin in licejo lahko zamenjaš s cipreso, borom, čajno mirto (čajevec) ali limonino travo. Pomembno je, da gre za eterično olje s protibakterijskim delovanjem – teh je veliko, če želiš podoben vonj, pa uporabi omenjene. Fajn dopust ti želim! Nina

  6. Beti Gerželj pravi:

    Živijo Nina,

    Kakšen mora že biti pH za tale losjon oz. katerikoli…sem pozabila😊.

    Hvala in bodi lepo, Beti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja