Rastlinska olja za nego kože poleti

Ena od prednosti izdelave kozmetike doma je, da jo lahko prilagajamo letnim časom. Medtem ko so bile naše zimske kreme bogate, hranljive in zaščitne bo naša poletna kozmetika lahkotnejša in bolj vpojna. Posebno pozornost pa bomo namenili izbiri rastlinskih olj.

Blagodejni učinki rastlinskih olj

Med najbolj priljubljenimi sestavinami za nego kože so rastlinska olja. Rastlinska olja so odlična podpora naši koži, saj preprečujejo izgubo vlage, kožo ščitijo pred zunanjimi vplivi in jo hranijo z maščobnimi kislinami. Uporabimo jih lahko samostojno kot obrazno olje, za odstranjevanje ličil, za masažo telesa ali kot oblogo za lase. Tisti bolj izkušeni rastlinska olja uporabljate v oljni fazi emulzije. Če so rastlinska olja del vsakodnevne nege vaše kože, morate biti s pojavom prvih sončnih žarkov pri izbiri le-teh posebej previdni.

Rastlinska olja so podvržena oksidaciji

Verjetno ste že povonjali olje, ki je smrdelo po žarkem. To pomeni, da je oksidiralo. Rastlinska olja oksidirajo pod vplivom toplote in kisika. Če v rastlinskih oljih zaznate vonj po žarkem, ga nikar ne nanašajte na kožo!

Vendar bodite pozorni: oksidacija rastlinskih olj se ob nanosu na kožo, posebej pod vplivom sončnih žarkov, pospeši. To na koži povzroči ti. oksidativni stres: radikali reagirajo s sestavinami celice in pri tem povzročijo nevarne spremembe – upočasnijo presnovo celic, pospešijo staranje kože in povrzočijo nastanek pigmentacij. S kozmetiko pa želimo doseči ravno nasprotno, kajne?

SAMSUNG CSC

Katera rastlinska olja lahko uporabimo poleti?

Da bi se izognili neželenim reakcijam, moramo biti pri izbiri rastlinskih olj pozorni na njihovo sestavo. To pomeni, da bomo v naši pomladno-poletni kolekciji uporabili zgolj tista olja, ki so stabilna. Mednje spadajo olje jojobe (ki je pravzaprav vosek) ter manj znani afriški olji baobab in marula. Tudi mandljevo olje, olje mareličnih koščic in olje slivovih jedrc z enkrat nenasičeno oleinsko kislino sodijo med stabilnejša olja. Brez skrbi lahko uporabite tudi olja kot so avokadovo, sezamovo, arganovo in olje riževih luščin, ki so bogata s fitosteroli in vsebujejo manjši delež linolne kisline. Prav tako primerna so masla – karite, kakav in mango – kot tudi kokosovo olje in olje babasu.

Stabilna olja: jojoba, marula, nevtralno olje, skvalan

Osnovna olja, ki jih lahko uporabimo: baobab, mandljevo olje, olje mareličnih koščic, olje slivovih jedrc, avokadovo, sezamovo olje, arganovo olje, olje riževih luščin

Masla: kakavovo, mango, karitejevo

Olja z lavrinsko kislino: kokosovo, babasu

Katerih rastlinskih olje se moramo izogibati?

Najbolj problematična so olja z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami (alfa- in gama-linolenska kislina). Mednje sodijo olje šipkovih plodov, svetlinovo in boragino olje, orehovo olje, konopljino olje, olje maline, olje granatnega jabolka, olje ameriške brusnice. Gre za aktivna olja, ki so sicer odlična za našo kožo, vendar žal niso primerna za dnevno nego kože v spomladanskih in poletnih dneh. Namig: ta olja lahko vključite v nočno nego kože – lahko jih dodate nočni kremi ali uporabite v obraznem olju.

SAMSUNG CSC

Afriško maslo za obraz in telo

Podarjam vam recept za maslo, ki ga lahko uporabite tako za nego obraza kot telesa. Vsebuje stabilna olja in masla afriškega izvora  ter je bogato z antioksidanti, ki bodo vašo kožo nahranili in zaščitili pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov. Masla ne priporočam za kožo na obrazu, ki je nagnjena k nečistočam (v tem primeru kakavovo maslo nadomestite s karitejem, kokosovo olje pa z oljem babasu). Masla ne uporabljajte kot za zaščito pred UV žarki, temveč zgolj kot pripravo na sonce/podporo koži.

Za 200 g masla potrebujemo:
80 g karitejevega masla
20 g kakavovega masla
40 g kokosovega olja
30 g olja marule
30,6 g
olja baobab
0,4 g
vitamina E

Postopek:

Karitejevo in kakavovo maslo počasi raztopimo v parni kopeli. Umaknemo z ognja in vmešamo ostala rastlinska olja. Za nekaj minut postavimo v hladilnik, da se mešanica dobro ohladi – sicer stepanje ne bo uspešno. Vzamemo iz hladilnika in stepamo z električnim mešalnikom približno 5 minut. Če se maslo ne zgosti, ga še za nekaj minut postavimo v hladilnik. Maslo je gotovo, ko postane podobno smetanasti zmesi. Shranimo v posodicah in etiketiramo.

Uporaba: Nanesemo na navlaženo kožo, takoj po prhanju. Odlično v kombinaciji s hidrolatom sivke!

Tukaj pa  recept za maslo po sončenju v hladni pripravi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja