Diorissimo, šmarnice in pomladni parfumi

Obožujem vonj šmarnic in prav srečna sem bila, ko sem včeraj končno pomolila nos vanje. Vonj me je popeljal na gozdno jaso, kjer sem jih nabirala kot otrok …


Če hrepenite po vonju šmarnic, pa ne veste, kje bi jih našli, povohajte – ali si privoščite – Diorjev parfum Diorissimo. Priznam – na prvi vdih sem se zaljubila vanj … V njem sem zavonjala sveže pomladno jutro, gozdno jaso, prekrito s šmarnicami, sveže liste dreves, ki se prebujajo v novo življenje … Čista estetika vonja in magičnost trenutka!
Pravzaprav je ravno Diorissimo “kriv”, da sem se sploh začela zanimati za komercialne parfume, ki sem jih – zaradi visoke vsebnosti sintetičnih materialov – doslej “prezirala”.
6a00e55290e7c488330147e135b2ed970b-320wi
Diorissimo je kreiral nos Edmond Roudnitska 1956. Sam je rekel, da je hotel ustvariti nekaj revolucionarnega in prekiniti s trendom sladkih, cvetnih in težkih parfumov, ki so bili popularni v petdesetih. Iskal je svežino in preprostost … Ideja za parfum se mu je porodila, ko je sedel v svojem vrtu. Njegov sin pravi, da je Edmond ob študiju kompozicije za ta parfum v vrtu nasadil celo posteljo šmarnic. Ko je svojo kompozicijo predstavil Diorju, je bil ta navdušen! Kako tudi ne, saj so bile šmarnice njegove najljubše cvetlice in ko je umrl, je bila njegova krsta popolnoma prekrita s šmarnicami.
Diorissimo je “soliflore“, kar pomeni, da se tema vrti okoli ene cvetice – šmarnice. V zgornji noti srečamo bergamotko in rožni les, v srednji šmarnico, ilang ilang, jasmin in boronijo, v spodnji pa sandalov les in civet. Plakat za Diorissimo (na sliki) je ustvaril Rene Gruau – ali ni čudovit?
e8ac8c28456afa493d1668f915f034b8
Naravno eterično olje ali absolut šmarnice ne obstaja – v parfumeristiki se uporabljajo sintezne dišave kot so hidroksicitronelal, lilial in lyral. Če želite vonj šmarnice ustvariti z naravnimi dišavami, poskusite s kombinacijo citrusov (posebej bergamotke), nerolija, jasmina, vrtnice in vetiverja.
Diorissimo lahko kupite kot kolonjsko vodico ali kot parfum – kolonjska vodica je bolj sveža. Zaradi regulacije IFRE so originalno recepturo Diorissima nekoliko spremenili.
Vsekakor si to pomlad privoščite šopek šmarnic! Za Francoze so šmarnice “sveta rastlina” in verjamejo, da prinašajo srečo. Za prvi maj šmarnice podarijo svojim ljubljenim. Morda se lahko ponje odpravite v Pekel – tam je solzice za svojo mamo nabiral Prežihov Voranc!
Vsi, ki vas zanima botanična parfumeristika, pridite v Magnolijo na naša parfumeristična izobraževanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja