Čudoviti svet barv iz narave

Vsaka stvar v vesolju vibrira s svojo frekvenco – naj bo človeško telo, eterično olje ali barva. Znanstvenik in raziskovalec Isaac Newton (roj.1643) je svetlobni spekter razdelil na sedem osnovnih barv (rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, indigo, vijolična) – po sedmih dnevih tedna, sedmih (tedaj znanih) planetih in sedmih tonih v oktavi. Tudi čaker je sedem – in vsaka ima svojo barvo!

Očarana sem nad paleto barv, ki nam jih ponuja narava. Moje raziskovanje naravnih barv se je začelo, ko sem se lotila izdelovanja dišečih soli. Nisem želela uporabiti umetnih barvil, zato sem začela brskati – in odkrila pravo pisano zakladnico!
Verjetno veste, da si lahko lase pobarvate z naravno kano. Kanini list vsebujejo pigment lavson, ki lase obarva rdečkasto. Če želite doseči rjavo barvo, lahko kani dodate indigo (rastlinsko barvilo modre barve, pridobivamo ga iz indigovca – grmovja z roza ali vijoličnimi listi). Za blond ali rjave odtenke kano zmešajte s kurkumo (rumeni prah, ki ga pridobivamo iz korenin in je izvrstna začimba). Vaši lasje ne bodo samo pobarvani, temveč tudi mehki, svetleči in negovani!
Priljubljena barva iz narave je klorofil (ki daje barvo rastlinam). Dodajamo ga lahko dišečim solem, kremam ali dezodorantom (preprečuje nastanek neprijetnega vonja). Čudovito barvo nam daje rdeča pesa, ki jo uporabljamo predvsem pri izdelavi rdečil za ustnice. Lip gloss iz rdeče pese naredimo tako, da 30 g nastrgane surove rdeče pese nekaj dni namakamo v 100 g rastlinskega glicerina. Kozarec medtem večkrat potresemo, odcedimo in se našminkamo! 🙂

Sama sem popolnoma navdušena nad barvimi zemljami – provansalsko rumeno in rdečo, roza italijansko, zeleno bretonsko, temno zeleno ciprsko in črno indijsko barvo. Zemljo zmeljejo v prah, in v takšni obliki jo lahko dodajamo našim dišečim solem, milom, kremam in masažnim oljem. Tako se v kozmetiki poigramo še z barvno terapijo!
Te barve lahko uporabimo tudi za izdelavo ličil. Moje najljubše rdečilo za lica je iz riževe moke in kombinacije rdeče ter roza zemlje. Iz črne indijske zemlje delamo maskare in svinčnike. Vse barvne zemlje lahko uporabimo za izdelavo senčil. Naj tu omenim še gline – bela, zelena, rumena, rdeča in roza! Kakšno razkošje barv!
Moje najnovejše odkritje so mike (sljudni pigmenti) in mineralni oksidi, iz katerih izdelujemo mineralna ličila (prejšnji teden sem prvič izvedla tudi delavnico izdelave naravnih ličil). Mike so vrsta silikatnih mineralov, ki so prisotni v zemeljski skorji. Ime izhaja iz micare, kar pomeni svetlikati se. Mineralni oksidi – največkrat železovi oksidi – so barvni pigmenti, ki jih pridobimo z drobljenjem mineralov. Na primer, iz hematita dobimo rdeči pigment, iz limonita rumeni pigment, iz lapis lazulija ultramarin modro.
Pri izdelavi mineralnih ličil naj omenim tudi titanov dioksid, ki ličilom doda bleščečo barvo, in cinkov oksid, pigment mat barve, ki deluje antiseptično. Tako titanov dioksid kot cinkov oksid vsebujeta naravni zaščitni faktor, zato ju najdemo v številnih kremah za sončenje.
In še ena nepogrešljiva stvar pri izdelavi mineralnih ličil – možnar! Če kombiniramo različne barve pigmentov, se med seboj zmešajo samo tako, da jih dobro pretlačimo.
Doma pripravljena kozmetika je vse prej kot dolgočasna! Skrbno pripravljena in obarvana naravna kozmetika je resna konkurenca tudi najlepše zapakiranim izdelkom top kozmetičnih hiš!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja