Recept: Prestižno obrazno olje Bakuchiol

O delovanju in lastnostih čudovite sestavine bakuchiol je Pia obsežno govorila v prejšnjem blogu. V tem blogu pa želim z vami podeliti recept za obrazno olje s potentnim antioksidativnim in pomlajevalnim delovanjem.

Prestižno obrazno olje Bakuchiol bo prijetno presenetil tudi tiste z najvišjimi zahtevami po učinkovitih kozmetičnih izdelkih.

 

Bakuchiol sem v izdelkih prvič preizkusila pred nekaj meseci in moja prva receptura je bilo obrazno olje. Vanj sem vključila razkošna rastlinska olja, ki slovijo po svoji vsebnosti antioksidantov in delujejo regenerativno. Ta recept v malce posodobljeni različici danes delim z vami. Tokrat sem namreč vključila prav posebno eterično olje modre barve – modri vratič – ki bo izdelek lepo obarvalo z zelenkastimi odtenki.

Kombinacijo rastlinskih olj sem izbirala po modelu kombinacije stabilnih, osnovnih in aktivnih olj, ki ga učim tudi na vseh naših kozmetičnih delavnicah. Fokus je bil na rastlinskih oljih, ki so na koži lahki in se hitro vpijejo ter delujejo antioksidativno ter regenerativno. Za začetek sem izbrala 0,7 % koncentracijo bakuchiola, ki jo lahko poljubno prilagodiš glede na svoje potrebe in občutljivost tvoje kože.

Ko sem raziskovala obrazna olja z bakuchiolom, sem ugotovila, da je kar nekaj takšnih, ki vsebujejo samo skvalan, ki mu je dodan bakuchiol. Vsekakor bomo s kombinacijo rastlinskih olj ustvarili izdelek z več aktivnimi učinkovinami za našo kožo. Cenovni rang izdelkov z bakuchiolom je nekje od 30 € do 150 € za 30 ml.

Temelj vsakega kozmetičnega izdelka je sinergijska kompozicija vseh sestavin.

Recept za obrazno olje Bakuchiol

Količina: 30 g

skvalan 8 g
olje marule 7 g
olje slivovih jedrc 5 g
olje grozdnih pečk 5 g
CO2 malinovih semen 2 g
CO2 šipkovih plodov 2 g
CO2 granatnega jabolka 0,7 g
bakuchiol 0,2 g
vitamin E 0,1 g
eterično olje modrega vratiča (Tanacetum annuum) 3 kapljice

Izdelava:

Vse sestavine stehtaj v razkuženi čaši. Dobro premešaj in vlij v razkuženo stekleničko.

Uporaba:

Kožo očisti in jo navlaži s hidrolatom. Nekaj kapljic olja nežno vmasiraj v obraz. Če uporabiš dnevno ali nočno kremo, jo uporabi pred nanosom olja.

Olje je zaradi visokega deleža olj z nenasičenimi maščobnimi kislinami primerno za večerno nego.

Poenostavljen recept

Nakup vseh rastlinskih olj tega recepta je precejšen zalogaj in če jih večinoma nimaš doma, lahko recept vsekakor poenostaviš. Uporabi tista rastlinska olja, ki jih imaš doma – olje marule lahko zamenjaš z jojobo, slivova jedrca z mandljevim oljem. Priporočam, da kombiniraš eno stabilno, osnovno in aktivno olje – iz zgornjega recepta bi izbrala marulo (20 g), grozdne pečke (5 g) in šipkove plodove (4,7 g).

Eterično olje modrega vratiča bo olje obarvalo zelenkasto.

O sestavinah

Skvalan

Skvalan je stabilnejša verzija skvalena, ki je sestavina našega sebuma. V obrazna olja ga pogosto vključujem zaradi stabilnosti, prav tako zviša mazljivost in vpojnost izdelkov.

Marula

Olje marule sem vzljubila ob prvem nanosu na kožo – odlično se vpije in kožo naredi mehko, svilnato. Zaradi razmeroma visokega deleža nasičenih maščobnih kislin je to olje precej stabilno. Odlično je za nego suhe in poškodovane kože, preprečuje transepidermalno izgubo vlage.

Slivova jedrca

To olje je vedno hit na naših delavnicah, saj ima vonj po marcipanu! Prevladuje oleinska kislina in sodi med splošno uporabna negovalna olja (podobno mandljevemu olju).

Olje grozdnih pečk

Čudovito olje zelenkaste barve z visoko vsebnostjo linolne kisli

ne, ki je zelo lahko na koži in se hitro vpije. Uporablja se za nego mastne in aknaste kože, poznano je tudi po svojem regenerativnem in antioksidativnem delovanju.

CO2 malinovih semen je bogat z linolno in alfa-linolensko kislino ter vitaminom E. Deluje protivnetno in regenerativno, primerno je za nego občutljive, vnete in zrele kože.

CO2 šipkovih plodov poleg visokega deleže alfa-linolenske kisline vsebuje redko trans-retinojsko kislino, ki se uporablja za nego aknaste kože in kože, ki je utrpela poškodbe zaradi UV žarkov. Deluje protivnetno in spodbua tvorbo kolagena.

CO2 granatnega jabolka je mama vseh antioksidantov! Vsebuje redko omega-5 maščobno kislino – punicinsko kislino. Raziskave dokazujejo njegovo antioksidativno, fotoprotektivno, protivnetno in protitumorno delovanje. Nepogrešljiva sestavina za nego zahtevne in problematične zrele kože!

Bakuchiol

Če te sestavine še ne poznaš, obvezno preberi blog o bakuchiolu.

Eterično olje modrega vratiča je fascinanto eterično olje, pa ne samo zaradi svoje barve, temveč zaradi izjemno kompleksne sestave in čudovitega vonja. Vsebuje kar 13 % hamazulena, kar je bistveno več kot je hamazulena v pravi kamilici ali rmanu. To eterično olje ima močno protivnetno delovanje, odlično je za celjenje ran, kožo obnavlja in jo pomirja. Priporoča se tudi za nego kože, poškodovane od sonca ali po sončenju.

Potentno olje, ki se hitro vpije, je prijetnega vonja in čudovite barve. Da o delovanju niti ne govorim!

Delovanje obraznega olja Bakuchiol

  • Kožo neguje z antioksidanti, pestro sestavo maščobnih kislin in vitamini.
  • Spodbuja tvorbo kolagena.
  • Gladi gubice.
  • Izboljša elastičnost in tonus kože, pomaga pri hiperpigmentaciji.
  • Krepi barierno pregrado in preprečuje transepidarmalno izgubo vlage.
  • Preprečuje nastanek aken in nečistoč, posebej pri zreli koži.

Kaj praviš, bi tvoji koži prijal takšen izdelek? 😉

Vse sestavine za izdelavo tega prestižnega olja za obraz najdeš v naši spletni trgovini. Z nakupom sestavin pri nas podpiraš in omogočaš enkratne recepte in strokovne vsebine, ki so sicer povečini plačljive. Hvala!

Če želiš obvladati izdelavo emulzij (krem, losjonov …), ne spreglej našega e-tečaja Formulacija in izdelava emulzij po meri kože.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja