Sejem parfumov v Los Angelesu

Prvotni namen potovanja v ZDA je bil obisk aromaterapevtske konference NAHA v Salt Lake Cityju (poročilo sledi). Toda ker Salt Lake City ni zvenel preveč vznemirljivo, sem si želela potovanje popestriti z obiskom velemesta. Seveda sem sprva hotela v New York, moje najljubše mesto na svetu. Vendar ko sem videla, da bo v Los Angelesu ravno v tistem času “Scent Fair” v organizaciji inštituta Institute of Art and Olfaction, nisem bila več v dilemi.

Los Angeles me vsekakor ni razočaral!

Potrebovala sem nekaj dni, da sem se navadila na kalifornijsko sproščenost in počasen tempo. V New Yorku, kjer sem živela skoraj deset let, se namreč vse odvija s svetlobno hitrostjo. New York je sinonim za “trdo delo”, Los Angeles pa daje občutek, kot da imaš časa na pretek. Imela sem nadvse zanimiva gostitelja, s katerima smo ob jutranji kavi v njunem čudovitem vrtu navdušeno kramljali o svojih hobijih – pisanju, scenaristiki, filmih, parfumih …

Izdelaj svoj parfum @ Institute of Art and Olfaction

Inštitut IAO je trenutno najbolj aktivna organizacija na področju neodvisne in eksperimentalne parfumeristike v svetu. Ustanovila ga je dinamična in prodorna Saskia Wilson-Brown, ki je na podlagi svojih bogatih izkušenj iz filmske industrije zasnovala Art and Oflaction Awards, mednarodno nagrado za neodvisne parfumerje.

Ob sredah potekajo na inštitutu, ki se nahaja v predelu Chinatown, odprte urice “Open Session”. To pomeni, da lahko “prideš mimo” in iz pestre palete materialov ustvariš svoj parfum. Ko sem vstopila v studio z več kot petsto stekleničkami so se mi zasvetile oči!

Med parfumskimi materiali so bili tako naravni kot sintezni. Čeprav svoje parfume izdelujem izključno iz naravnih materialov, se vedno razveselim priložnosti raziskovanja novih vonjev.

Potem ko sem prevohala polovico sinteznih aroma molekul v studiu, sem se lotila izdelave svojega parfuma. V njem so se znašli vetiver, muškatni oslez, neroli, navadni vratič in bergamotka. Prav zanimiv parfum je nastal – oziroma “osnutek” parfuma. Ko ga je na koži preizkusila punca, ki je sedela poleg mene, je bila totalno presenečena nad tem, kako se je parfum razvijal na njeni koži. Nikoli prej namreč ni poskusila 100 % naravnega parfuma.

2nd Biennial Scent Fair, Los Angeles

Sejem parfumov se je odvijal v Craft and Afr Folk Museum. Na njem se je predstavilo več kot trideset neodvisnih parfumerjev in umetnikov, ki eksperimentirajo z vonjem. Začel se je z otvoritveno zabavo v petek zvečer. Urbani zvoki so se enkratno povezali z ambientom in vonji. Vzdušje je bilo enkratno in ljudje odprti. Zapletla sem se v sproščene pogovore s kreatorji parfumov. Če ta dogodek primerjam z obiskom sejma nišne parfumeristike v Firencah, lahko rečem, da sem se v Los Angelesu zares počutila “doma”.

V soboto dopoldne sem se udeležila delavnice Introduction to Perfume Workshop, ki jo je vodil Tim. Naša naloga je bila kreacija eksperimentalnega parfuma iz dvanajstih različnih materialov, večinoma sintetičnih. Parfum, ki sem ga izdelala, smrdi – kot vsi parfumi doslej, ki sem jih kreirala s sinteznimi materiali.;)

Pogovor z Mandy Aftel

Vrhunec mojega potovanja je bil pogovor z Mandy Aftel, ki ga je vodila Saskia. Mandy Aftel spremljam že dobrih deset let in prebrala sem vse njene knjige. Mandy je verjetno najbolj uveljavljena botanična parfumerka. Njeni parfumi so butični in prodaja jih izključno preko svoje spletne strani. Izdeluje tudi parfume po meri – med drugim je izdelala parfum za Leonarda Cohena …

Mandy je, kot pravi sama, velik introvert, ne nastopa javno, tako da je bil to eden njenih redkih javnih intervjujev. Vedno se mi je zdela zanimiva, posebna, ekstravagantna. Vendar me je popolnoma presenetila njena skromnost, avtentičnost, iskrenost …

V času, ko je vse osredotočeno na prodajo in dobiček, je lepo spoznati nekoga, ki sledi svojim sanjam in je uspešen, ob tem pa ostane zvest samemu sebi in prijazen do drugih.

Njene besede sem doživela zelo čustveno in solze so mi tekle po licih, saj vonj in naravne materiale doživljam podobno kot je od njih govorila Mandy; globoko in intenzivno.

Mandy je pred kratkim garažo svoje hiše V mestu Berkeley v Kaliforniji preuredila v muzej parfumov Aftel Archive of Curious Scents. V njem lahko povonjate več kot 300 botaničnih esenc in “surovih” aromatičnih materialov, prelistate knjige o parfumih iz prejšnjega stoletja in primerjate 100 let stare parfume z njihovimi sodobnimi različicami. (Tole mi vsekakor ne uide ob mojem naslednjem obisku zahodne obale ZDA).

Mandy, ki je bila prej psihoterapevtka, se je z botanično parfumeristiko začela ukvarjati v svojih štiridesetih. Je knjižnji molj in preštudirala je vse knjige o zgodovini parfumov. Mandy občasno organizira tudi 3-dnevni seminar botanične parfumeristike. Cena seminarja je 2.000 dolarjev.

Za konec pa obiščimo še nekaj zanimivih parfumerjev in umetnikov s sejma.

Beyond Human

Umetnica Carla Bengston raziskuje, kako različne vrste komunicirajo med seboj z vonjem. Euglossa je parfum na osnovi vonja, ki ga sproščajo čebele rodu Euglossa med parjenjem. Drugi parfum z imenom Scleroporus pa predstavlja vonj feromonov legvana iz rodu Scleroporus. Parfum je bil opojno cvetni, svež, s pridihom animaličnega. Posamezne komponente 100 % naravnega parfuma smo lahko okusili v čokoladi ali vinu.

Pomare’s Stolen Perfume

Rachel Binder je someljerka in igralka, ki v svojih 100 % naravnih parfumih uporablja nenavadne tinkture sadja, smol in lesa. Tako se je v parfumu For you, my love znašla pasjonka s tržnice, v parfumu Piano Tuner, ki ga je posvetila svojemu dedku, pa tinkutra lesa, sroržev in iglic obalne sekvoje.

Immortal Perfumes

Parfumerka JT išče inspiracijo za izdelavo svojih parfumov v literarnih osebah, zgodnjih holivudskih zvezdah in zgodovinskih osebnostih. Vonji parfumov so kot potovanje skozi čas.

Anna Novakov

Umetnostna zgodovinarka, kritičarka, predavateljica in avtorica več kot desetih knjig Anna Novakov me je razveselila s tremi dišečimi knjigami meni ljubih mest: Berlin, Beograd in London. Presenečena jo vprašam, zakaj je izbrala Beograd, in pove, da je tam rojena. Takoj naveževa stike in rodi se ideja, za katero upam, da jo uresničiva v letu 2019. Všeč ti bo. 😉

Upam, da sem s svojim pisanjem prikazala dišeči utrip Los Angelesa. Preko vonjanja nenavadnih kreacij in srečanj s svojstvenimi, kreativnimi ljudmi sem občutila brezskončno svobodo. Poznam temne plati Amerike in življenje tam je vse prej kot sanjsko. Ampak nujno je, da si vsake toliko časa prevetrimo možgane, jih očistimo majhnih in nepomembnih misli in “zasanjamo” na veliko.

Morda sem te navdušila nad tem, da izdelaš svoj parfum. V mistični svet vonja se lahko potopiš na delavnici Magični vonji ali se udeležiš Parfumskega ateljeja in izdelaš svoj parfum. Decembrski parfumski atelje bo začinjen s parfumi in materiali, ki sem jih prinesla iz Los Angelesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja