Kaj nam sporočajo rastline?

Se kdaj ustaviš in si pogledaš obliko rastline? Te  morda spomni na dele človekovega telesa?

Pljučnik (Pulmonaria officinalis) s svojimi cvetovi spominja na pljuča, njivska preslica (Equisetum arvensis) pa je videti kot lasišče. Pljučnikov čaj se priporoča pri težavah z dihali, njivska preslica pa je priljubljena v šamponih za krepitev las.

V aromaterapiji je eden od pristopov k mešanju in uporabi eteričnih olj na energijski ravni “morfološki pristop”, ki temelji na “Doktrini podpisa“. Ta sega v čas antičnega grškega zdravnika Dioscoridesa.

Doktrina podpisa pravi, da lahko z rastlinami, ki spominjajo na določene dele telesa, tiste dele ali organe tudi zdravimo. Delovanje rastline določi na osnovi barve, vonja, okusa, teksture in oblike rastline.

Poglejmo si, kakšno sporočilo v sebi nosijo eterična olja iz semen, korenin, lesa, cvetov in plodov. Naj poudarim, da lahko v aromaterapiji ta pristop uporabimo zgolj za izdelavo mešanic na psihični in energijski ravni. Kadar tretiramo fizične težave, se osredotočimo na farmakološko delovanje eteričnih olj.

SEME

Semena predstavljajo začetek življenja. Povezujemo jih s prebavnim sistemom – na psihološki ravni nam pomagajo prebaviti vsakodnevne dogodke in razumeti druge ljudi.

V aromaterapiji eterična olja iz semen uporabimo za rast, reprodukcijo in možnost nastanka nečesa novega. V pomoč bodo ljudem, ki imajo težave z izražanjem in ne znajo uresničiti svojih potencialov.

Eterična olja semen:

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Sladki komarček (Foeniculum vulgare)

Uporaba: nezmožnost manifestacije, podpora pri osebni rasti, pomanjkanje komunikacije, nesposobnost predelati situacije, novi začetki, potovanje, utrujenost, pomanjkanje idej, dolgčas, nezmožnost biti prisoten v trenutku, neravnovesje v 2. in 3. čakri, frigidnost, cinizem, pomanjkanje samozavesti, frustracije.

KORENINA

Korenine v rastlini opravljajo številne funkcije: iz zemlje absorbirajo hranljive snovi, rastlino krepijo in jo podpirajo.

Eterična olja, ki jih pridobimo iz korenin, prizemljujejo, hranijo dušo in telo ter nas podpirajo, zato so posebej primerna pri anksioznosti, odtujenosti in kadar se počutimo nepovezane s svojim fizičnim telesom. Odlična so pri meditaciji in nam pomagajo, da se poglobimo vase.

Eterična olja iz korenin:

Korenina angelike (Angelica archangelica)

Ingver (Zingiber officinale)

Narda (Nardostacys jatamansi)

Vetiver (Vetiveria zizanioides)

Uporaba: nestabilnost, anksioznost, zmedenost, čustvena praznina, pomanjkanje imaginacije, živčnost, odtujenost, zavist, napadi panike, razdražljivost, zaskrbljenost.

LES

Les prenaša vodo in hranljive snovi iz korenin v liste, cvetove in vejice. Predstavlja podporo za celotno rastlino.

V aromaterapiji eterična olja iz lesa vzpostavljajo harmonijo in nas podpirajo. Krepijo naše korenine in nam pomagajo stopiti v stik s samim seboj.

Eterična olja iz lesa:

Cedra (Cedrus atlantica)

Rožni les (Aniba rosaeodora)

Sandalov les (Santalum album/spicatum)

Uporaba: občutki nesigurnosti, pomanjkanje samozavesti, poglabljanje vase, samorefleksija, zavist, fizična šibkost.

SMOLA

Smola kadilne bosvelije CARTERII, 50 g-0

Ko zarežemo v lubje, iz njega priteče smola. Smola celi rane in ščiti rastlino.

Eterična olja smol uporabljamo za zdravljenje ran – tako fizičnih kot čustvenih. Ščitijo nas pred negativnimi energijami in so izjemna za nego kože (še posebej, kadar so težave s kožo povezane z nesamozavestnostjo).

Eterična olja iz smol:

Benzoin (Styrax benzoin)

Kadilna bosvelija (Boswellia sacra)

Mira (Commiphora myrrhanee)

Uporaba: posttravmatska stresna motnja, čustvene rane, anksioznost, frustracije, razdražljivost, pomanjkanje samozavesti, odvisnost ali zlorabe, čiščenje negativnih energij, pomanjkanje ljubezni do samega sebe, nepotrpežljivost, zaskrbljenost, grenkoba, jeza, histerija.

LIST

Listi sodelujejo v procesu fotosinteze, rastlino ščitijo pred izgubo vlage in so dihalni sistem rastline.

Eterična olja iz listov in iglic odpirajo pljuča in nam pomagajo, da zadihamo, kadar imamo občutek, da nas duši. Predstavljajo transformacijo in krepijo imunski sistem.

Eterična olja iz listov:

Cipresa (Cupressus sempervirens)

Evkalipt (Eucalyptus globulus)

Pelargonija (Pelargonijum graveolens)

Lovor (Laurus nobilis)

Mirta (Myrtus communis)

Poprova meta (Mentha x piperita)

Petit grain (Citrus aurantium ssp amara)

Limonina trava (Cymbopogon citratus)

Bor (Pinus sylvestris)

Uporaba: pomanjkanje samozavesti, površinsko dihanje, občutki stagnantnosti, težave z izražanjem čustev, pomanjkanje vitalnosti, pomanjkanje poguma, napetost.

CVET

Cvet je reproduktivni organ rastline; v njem se odvija seksualno življenje rastline. Naloga cveta je ohranjanje vrste in privabljanje opraševalcev.

Eterična olja cvetov predstavljajo ljubezen, lepoto in sočutje. Močno vplivajo na naša čustva in nosijo žensko energijo. Spodbujajo kreativnost in manifestacijo. Lahko bi rekli, da so hrana za dušo in telo.

Eterična olja cvetov:

Rimska kamilica (Chamaemelum nobile)

Nemška kamilica (Matricaria chamomilla)

Muškatna kadulja (Salvia sclarea)

Smilj (Helichrysum italicum)

Jasmin (Jasminum officinale)

Neroli (Citrus aurantium ssp amara)

Vrtnica (Rosa damascena)

Uporaba: jeza, tesnobnost, pomanjkanje samozavesti, samokritičnost, žalovanje, občutki sramu, ljubosumje, obup, pomanjkanje empatije, občutki krivde, frigidnost, nezmožnost odpustiti.

SADEŽ

EO mandarine 15g, ekološko-464

Sadež ima funkcijo reprodukcije in zaščite semen.

V aromaterapiji lupine sadežev dvigajo razpoloženje in imajo očiščevalni učinek. Pomagajo nam sprostiti vezi, inhibicije in strahove.

Eterična olja:

Bergamotka (Citrus bergamia)

Sladka pomaranča (Citrus sinensis)

Mandarina (Citrus reticulata)

Grenivka (Citrus paradisi)

Črni poper (Peper nigrum)

Uporaba: zbistritev misli, dvig razpoloženja, vzbujanje veselja do življenja, uživanje v trenutku, stik z notranjim otrokom, radost in sreča.

 

Recepti

Zadihaj lahkotno in polno

Ta mešanica poglobi in razširi dih, daje energijo in krepi.

100 ml rastlinskega olja (jojoba, mandljevo olje)

10 kapljic eteričnega olja zelene mirte

10 kapljic eteričnega olja smreke

5 kapljic eteričnega olja lovorja

 

Občuti tla pod nogami

To masažno olje posebej priporočam ljudem, ki so izgubili tla pod nogami in potrebujejo stabilnost, prizemljitev ter podporo.

100 ml rastlinskega olja

8 kapljic eteričnega olja vetiverja

8 kapljic eteričnega olja cedre

8 kapljic eteričnega olja ingverja

 

Zvezdni utrinek

Masažno olje za trenutke, kadar si izčrpana, brez motivacije in črnogleda. Vtri si ga v telo in si nekaj zaželi!

100 ml rastlinskega olja

5 kapljic eteričnega olja nerolija

5 kapljic eteričnega olja petitgraina

15 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče

Bi rada vedela več o uporabi in delovanju eteričnih olj na čustveni ravni? Na seminarju psihološke aromaterapije bom podala najnovejše znanstvene raziskave s področja delovanja vonja in vpliva eteričnih olj na psiho. Spoznala boš praktični sistem, kako eterična olja uporabiti pri osebni rasti in za tretiranje čustvenih težav.

Če te zanima uporaba eteričnih olj na energijski ravni, vabljena na seminar Eterična olja in čakre. Seminarja se med seboj odlično dopolnjujeta.

Prispevek je bil objavljen v reviji Karma, avgust 2018.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja