Zlata pravila izdelave naravnih parfumov

Na svojih delavnicah vedno pravim – izdelava parfumov je znanost in je umetnost, je obrt in inspiracija. Po dvanajstih letih raziskovanja vonjev je izdelava parfumov zame še vedno največji izziv – je strast in ljubezen, ki zahteva natančnost, predanost in predvsem veliko vaje.

Vsem, ki ljubite naravne vonje in izdelujete svoje parfume, želim predati nekaj osnovnih napotkov za kreiranje parfumov.
1. Upoštevajte osnovna pravila izdelave parfumov.
Ko ustvarjam parfume, me čudoviti vonji pogosto zapeljejo in ponesejo v sanjsko deželo, kjer ni nobenih pravil. Z leti sem se naučila, da je osnova uspešnega parfuma upoštevanje pravil pri izdelavi. Predstavljajte si, da gradite hišo in začnete pri strehi. Ne gre, kajne? Tudi dober parfum ne bo “stal” brez temeljev. Zato je res pomembno, da pri izdelavi parfumov upoštevate pravilo spodnjih, srednjih in zgornjih not ter se držite priporočene koncentracije le teh. Če vam na primer dišijo citrusi in želite v svoj parfum vključiti samo te, bo vaš parfum trajal samo nekaj sekund in mu v resnici ne moremo reči “parfum”.
2. Ves čas si zapisujte.
Ko sem pred dobrimi dvanajstimi leti začela z izdelavo parfumov, sem v zanosu pogosto pozabila zapisati uporabljena eterična olja in število kapljic. Zgodilo se je, da sem ustvarila zares čudovit parfum, pa nisem vedela, kaj vse sem zamešala v njem. Od takrat sta svinčnik in papir moja zvesta spremeljevalca in vsako kapljico si skrbno zapišem.
3. Skrbno izbirajte materiale.
Lahko bi rekla, da sem zbirateljica vonjev ali aromatična gurmanka. Eterična olja, absolute, tinkture in co2 ekstrakte, ki jih uporabim v svojih parfumih, zbiram skrbno in z ljubeznijo. Vedno sem na lovu za najboljšimi materiali, katerih vonj mora biti prodoren in vibranten. Kvaliteta uporabljenih parfumskih materialov je še kako pomembna, saj bo od le-te odvisna kvaliteta vašega izdelka.
4. Bodite kreativni.
Ko ste naštudirali obrt izdelave parfumov in ko dodobra poznate svoje materiale, je čas za kreativnost. Seveda, naš cilj je, da parfum lepo diši. Po mojem mnenju to ni dovolj. Pogosto naletim na parfum, ki sicer lepo diši, vendar mi ne spregovori in me pusti prazno. Izdelava parfuma je kot pisanje poezije ali komponiranje glasbe. Kaj želite povedati s svojim parfumom? Kakšno zgodbo, spomin ali občutek nosi? Želite opisati pomladno jutro, vonj New Yorka ali morda ptičje žvrgoljenje? Prepustite se domišljiji …
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Ne obupajte, kadar vaš parfum ne uspe.
Če se vam zdi, da vaš parfum ni najbolj posrečen ali celo smrdi, nič hudega. V moji zbirki parfumov je le peščica odličnih, večina je povprečnih, kar nekaj pa jih je v stilu “več sreče prihodnjič”. Če je vaš parfum “razpadel”, je neharmoničen, ima ostre robove ali je dolgočasen, bodite iskreni in preprosto priznajte, da vam ni uspelo. Seveda so vedno možnosti za izboljšave.
6. Veliko in ves čas vonjajte.
Urite svoj nos. Ni naključje, da so slavni parfumeristi rojeni v parfumerističnih družinah in da se tradicija izdelave parfumov pogosto prenaša iz roda v rod. Razlog je preprost – v teh družinah so otroci že od malih nog veliko vonjali. Nasvet: na vsakem koraku bodite pozorni na vonje. Kako diši jutranja kava? Vlažno jesensko listje? Lasje vašega ljubimca (no, če jih ima)?
7. Parfum povohajte vsakič, ko mu dodate novo eterično olje/absolut.
Na ta način se boste naučili, kako se eterična olja/absoluti povežejo med seboj in ustvarijo nekaj povsem novega. Pet kapljic pačulija in ena kapljica sandalovega lesa bosta ustvarili drugačen vonj kot štiri kapljice pačulija in dve kapljici sandalovega lesa. Opazujte spremembe.
8. Parfum povohajte na koži.
Ko parfum poduhate iz stekleničke, ne boste dobili realne slike o tem, kako diši. Naravni parfumi zadehtijo šele na naši koži – in na vsaki koži dišijo drugače. Nanesite parfum na kožo in opazujte, kako se spreminja.

Če bi radi spoznali tehnike in umetnost izdelave parfumov, se nam pridružite na naši čudoviti in inspirativni delavnici izdelave botaničnih parfumov, ki poteka v dveh delih.

Botanični parfumi I

Botanični parfumi II

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja