Izvlečki CO2 v kozmetiki, parfumih in aromaterapiji

Z izvlečki CO2 sem se prvič srečala pred dobrimi tremi leti. Navdušena nad njihovim vonjem, ki je močno spominjal na rastlino samo, sem svojo zbirko eteričnih olj in absolutov takoj dopolnila s številnimi izvlečki CO2.
Lipa, bezeg, bela vrtnica, damaščenska vrtnica, rman, prava kamilica, šentjanževka, ognjič, sivka, timijan – vonji so me spominjali na travnik mojega otroštva. Komaj sem čakala, da izvlečke uporabim v svojih parfumih in kozmetikih. No, kaj hitro sem naletela na prvo težavo – nekaj mojih najljubših izvlečkov je bilo v trdnem, voskastem stanju, zato so pri vgradnji v izdelke zahtevali poseben “tretma”.
Vendarle, CO2 izvlečki so obogatili mojo paleto vonjev v parfumistiki in dvignili kakovost mojih kozmetičnih izdelkov. Zato sem se odločila, da jih začnem ponujati tudi v spletni trgovini. Poglejmo si, zakaj so tako zanimivi!
Kaj so izvlečki CO2 in kako jih pridobivamo?
Če želimo iz rastline pridobiti aktivne učinkovine, lahko to naredimo na več načinov:

  • S parno ali vodno destilacijo.
  • Z namakanjem rastlinskega materiala v topilu (voda, etanol, glicerol, trigliceridi).
  • Z ekstrakcijo s topili (heksan, aceton, etilacetat).
  • Z ekstrakcijo s superkritičnim CO2.

CO2 izvlečke pridobivamo z ekstrakcijo s superkritičnim CO2. CO2 (ogljikov dioksid) je plin, ki pri tlaku 73,8 barov in temperaturi 31,1 C dobi lastnosti tekočine. Tako deluje kot topilo; iz rastline ekstrahira predvsem lipofilne (nepolarne) molekule. Ko se tlak zniža, se CO2 znova spremeni v plin, vendar popolnoma izgine iz izvlečka.
Zakaj bi namesto eteričnih olj ali rastlinskih olj uporabili izvlečke CO2?

Čar CO2 izvlečkov je v tem, da “ujamejo” vonj rastline. Veliko bolj so podobni rastlini sami kot eterična olja, saj pri postopku destilacije pride do kemijskih reakcij; določene hlapljive aromatične molekule se poškodujejo ali spremenijo.
Druge prednosti izvlečkov CO2 so:

  • CO2 je dostopen in neškodljiv, postopek sam pa okolju prijazen.
  • Ekstrakcija poteka na nizkih temperaturah, zato se ohranijo tudi molekule, ki so občutljive na visoke temperature.
  • CO2 izvlečki imajo – posebej v primerjavi z rastlinskimi olji – višjo obstojnost.
  • Ne vsebujejo sledov organskih topil.
  • Izkoristek materiala je večji.
  • CO2 izvlečki so boljše kvalitete.
  • Ker so bolj potentni, jih uporabimo v nižjih koncentracijah.

Slika: Izvleček CO2 granatnega jabolka
Podobnost z eteričnim oljem, rastlinskim oljem ali maceratom?

Pri razlikovanju in uporabi izvlečkov vlada precejšnja zmeda, saj lahko poimenovanje “CO2 extract” nakazuje na tri precej različne tipe izvlečkov.
Poglejmo si tri različne izvlečke, pridobljene po postopku ekstrakcije s CO2:

Kot vidite, INCI pri vseh treh uporablja izraz “extract”.
Vendar: izvleček kadilne bosvelije ima lastnosti eteričnega olja bosvelije, izvleček ognjiča je najbolj podoben oljnemu izvlečku (maceratu) ognjiča, izvleček šipka pa hladno stiskanemu olju šipkovih plodov.
Če primerjamo kemijsko sestavo, bomo ugotovili, da CO2 izvleček bosvelije vsebuje podobne spojine kot eterično olje bosvelije; prav tako je CO2 izvleček šipka po sestavi precej podoben rastlinskemu olju; večja razlika v sestavi pa je med CO2 izvlečkom ognjiča in maceratom – v tem primeru je izvleček CO2 bistveno bolj potenten.
CO2 izvlečki lahko poleg hlapljivih snovi vsebujejo tudi smole, pigmente, trigliceride, tokoferole, fitosterole, karotenoide in skvalan.
Topnost
Opazili boste, da poznamo dva tipa CO2 izvlečkov: TOTAL (-to) in SELECT (-se). Select CO2 so v tekočem stanju in prozorni; topni so v olju in delno topni v alkoholu. Ko jih uporabim v alkoholnih parfumih, jih raztopim v alkoholu in za 24 ur postavim v hladilnik, nato pa jih precedim skozi kavni filter.
Nekoliko bolj zakomplicirano je delo s CO2 total, ki so pogosto v tršem stanju in so v alkoholu skoraj netopni. So pa dobro topni v rastlinskih oljih.

Slika: Izvleček CO2 semen rakitovca
Uporaba CO2 izvlečkov v aromaterapiji
CO2 izvlečke lahko uporabljamo namesto eteričnih olj, vendar moramo preveriti njihovo kemijsko sestavo – prisotne so namreč lahko tudi spojine, ki jih v eteričnem olju ne najdemo. To je zelo pomembno, saj kemijska sestava določa učinek in s tem tudi uporabo izvlečka. Ker so CO2 izvlečki novost na tržišču, ni nobene literature, ki bi govorila o njihovem terapevtskem delovanju in uporabi. Več o razliki med določenimi CO2 izvlečki in eteričnimi olji si preberite v Petrinem blogu.
Najbolj priljubljeni: ingver, rožmarin, kadilna bosvelija, prava kamilica
Uporaba CO2 izvlečkov v parfumistiki
CO2 izvlečki so zaradi svojega bogatega vonja, ki spominja na vonj rastline, gotovo prihodnost botanične parfumistike. V naravnih parfumih so sicer priljubljeni absoluti, vendar le-ti vsebujejo sledove topil. Prednost CO2 izvlečkov je izrazit vonj brez neželenih primesi.
Najbolj priljubljeni: vanilja, kadilna bosvelija, korenina irisa, vrtnica, muškatni oslez
Uporaba CO2 izvlečkov v kozmetiki
Z uporabo CO2 izvlečkov boste izdelovalci naravne kozmetike zagotovo dvignili kvaliteto produktov. Rastlinska olja, posebej tista, ki jim pravimo “aktivna”, lahko nadomestite s CO2 izvlečki, ki so učinkovitejši in imajo precej daljši rok uporabe. Z primerjavo: rastlinsko olje granatnega jabolka ima rok uporabe približno devet mesecev, CO2 izvleček pa kar dve leti!
Posebna pridobitev za izdelovalce kozmetike sta CO2 izvlečka ognjiča in šentjanževke, ki vsebujeta bistveno več bioaktivnih učinkovin kot sorodna macerata.
Vsem izdelkom, ki vsebujejo rastlinska olja, lahko dodate CO2 izvleček rožmarina, ki po antioksidativnih sposobnostih prekaša vitamin E.
Najbolj priljubljeni: šipek, granatno jabolko, rakitovec, ognjič, šentjanževka, rožmarin, kamilica, kakav
Uporaba CO2 izvlečkov v živilih

Določeni CO2 izvlečki so narejeni posebej za potrebe aromatiziranja jedi in pijač. Tako poznamo izvleček čilija, kurkume, kave in drugih …
Ste se navdušili na izvlečki CO2? Nekaj najbolj priljubljenih izvlečkov vrhunske kvalitete boste našli tudi v naši spletni trgovini. Presenečeni boste nad kvaliteto!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja