Jesenski trendi v aromaterapiji

Ob listanju modne revije se mi je porodila ideja, da bi tudi v aromaterapiji lahko postavili smernice oz. trende sezone. Katera eterična olja so “moderna” v jesenskem času?


Odločila sem se, da bo na modni pisti za jesen pet eteričnih olj, ki bodo v tem času podprla naše telo in psiho. Čeprav izbira ni bila lahka, sem se osredotočila na eterična olja, ki imajo protivirusno delovanje, krepijo imunski sistem in odpirajo dihalne poti. V finale so prišla naslednja eterična olja: evkalipt globulus, bor, timijan kt linalool, kadilna bosvelija in limona.
Evkalipt (Eucalyptus globulus)
FLE033_1

Če boste za vašo domačo jesensko lekarno izbrali samo eno eterično olje, naj bo to evkalipt globulus. Eterično olje evkalipta pridobimo iz listov drevesa, ki povečini raste v Avstraliji. Vsa eterična olja, ki jih pridobimo iz listov, delujejo na dihala – list je “dihalni organ” rastline. Evkalipt odpira dihalne poti, olajšuje izkašljevanje, krepi imunski sistem in ima antibakterijsko/protivirusno delovanje. Odlično eterično olje v difuzorju.

  • Parna kopel pri prehladu: 2 kapljici eteričnega olja evkalipta globulus kapnite v posodo z vročo vodo in inhalirajte.
  • Antibakterijsko razpršilo za prostor: V razpršilko kapnite 12 kapljic eteričnega olja evkalipta globulus in dodajte 30 ml alkohola 70 %-vol. Dobro pretresite in razpršite po prostoru ter površinah (2 % koncentracija evkalipta globulus uniči 70 % bakterij staphylococci v zraku).

Opozorilo: Astmatiki naj se izogibajo parni inhalaciji eteričnih olj z visoko vsebnostjo 1,8 cineola. Eterično olje ni primerno za manjše otroke. Pri otrocih nikoli ne nanašamo na predel nosu, saj lahko pride do poškodbe centralnega živčnega sistema in težav z dihanjem.
Rdeči bor, obmorski bor (Pinus sylvestris, Pinus pinaster)
FLE071_1

Bor je odličen ekspektorant, zato ga lahko uporabimo pri številnih težavah z dihali: sinusitis, kašelj, bronhitis … Je odlična podpora pri izčrpanosti in uravnava delovanje nadledvičnih žlez. Če ga razpršite v stanovanju, boste imeli občutek, kot da ste v gozdu.

  • Masažno olje za krepitev nadledvičnih žlez: 25 kapljic eteričnega olja bora in 25 kapljic eteričnega olja smreke dodamo 50 ml mandljevega olja. Z mešanico vsak dan masiramo predel ledvic (Kurt Schnaubelt: Aromatherapy Lifestyle, str. 88)

Timijan kt linalool (Thymus vulgaris ct. linalool)
FLE089_2

Obstaja več kemotipov timijana – kemotipi označujejo raznolikost znotraj ene rastline, ki je odvisna od podnebja in prsti. Med eteričnimi olji sta najbolj priljubljena kemotipa timol in linalool.

  • Inhalator za krepitev imunskega sistema: 4 kapljice evkalipta globulus, 4 kapljice kadilne bosvelije in 4 kapljice timijana kt linalool kapnemo na vložek inhalatorja. Postavimo v tubo, zapremo in inhaliramo večkrat dnevno.

Opozorilo: Timijan kt. timol draži kožo, zato ga uporabljamo v največ 1 % koncentraciji. Za otroke je primeren timijan kt. linalool, ki je veliko blažji za kožo.
Kadilna bosvelija (Boswellia sacra/Boswellia carterii)
FLE155_2

Eterično olje kadilne bosvelije se od nekdaj uporablja pri težavah z dihali. Pridobivamo ga iz smole drevesa, ki raste v Somaliji, Omanu ali v Indiji. Tako kot smola celi rane drevesa, eterično olje kadilne bosvelije blaži dražeč kašelj, celi rane in pomirja duha. Znižuje utrip srca in globoko sprošča. Izjemno eterično olje v jesenskem času, za meditacijo in povezavo s svojo notranjostjo!

  • Kopel za krepitev telesa, uma in duha: Skodelici morske soli dodamo 3 kapljice eteričnega olja kadilne bosvelije, 2 kapljici eteričnega olja rdečega bora in 3 kapljice eteričnega olja limone. Dobro premešamo in stresemo v kopel. Ta mešanica okrepi imunski sistem in bistri um.

Limona (Citrus limon)
FLE024_2

Vsi citrusi dvigajo razpoloženje, zato so dobra izbira v jesenskih dneh. Izbrala sem limono, ki ima močno antibakterijsko delovanje in krepi imunski sistem (spodbuja nastanek belih krvničk).

  • Aromatična prha: Preden stopite pod prho, v banjo kapnite dve ali tri kapljice eteričnega olja limone. Ko se boste prhali, bo eterično olje izhlapelo. Limona vas bo zbudila, osvežila in okrepila vaš imunski sistem (primerno za vse, ki se tuširamo zjutraj).

Opozorilo: Eterično olje limone je fototoksično, zato ga ne uporabljamo pred izpostavljanjem soncu. Eo limone je nagnjeno k oksidaciji, zato ga hranimo na hladnem in porabimo v roku 1 leta po odprtju. Oksidirani citrusi močno dražijo kožo.
Vabljeni na našo delavnico Eterična olja za vsak žep, kjer bomo razkrili številne učinkovite recepture!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja