Nišni parfum in Pitti Fragranze 2023

Firence me s svojo slikovitostjo, magično estetiko in nepopisnim šarmom vedno znova navdušijo! Slabih pet ur vožne z vlakom iz Trsta, pa že se znajdeš v vrtincu renesančne kulture, ki se fantastično zlije s parfumskimi mojstrovinami! Te zanima nišni parfum? Potem odpotuj z mano!

Biser umetniške parfumeristike

Če iščeš unikatno olfaktorno izkušnjo, je sejem nišne parfumeristike Pitti Fragranze pravi naslov! Sejem, na katerem se predstavijo povsem nova, a tudi znana imena iz sveta umetinške parfumeristike, poteka vsako leto v Firencah – letos je zadišalo med 15. in 17. septembrom. Tokrat sem ga obiskala tretjič (o mojem obisku iz leta 2017 sem poročala v blogu).

Sejem združuje eklektičen miks parfumerjev z vsega sveta! Letos se je predstavilo 189 blagovnih znamk nišnih parfumov, kozmetike, velnesa in dišav za dom. Kar 86 znamk je bilo novih.

Že ob vstopu v prostor je moje nosnice pozdravil zelo znan vonj – mešanica vseh parfumov v enem – in komaj sem čakala, da se podam na olfaktorno raziskovanje!

Nišni parfum – trendi in vizije

Kaj sploh je nišni parfum? Nišni parfumerji so neodvisni kreatorji, ki imajo pri ustvarjanju parfuma veliko večjo svobodo od kreatorjev komercialnih parfumov. V svojih kreacijah si dovolijo eksperimentiranje; pogosto uporabljajo redke in dragocene materiale, parfumi so proizvedeni v omejenih serijah.

Letošnji tredni kažejo, da se znamke obračajo k obnovljivosti, tako pri izbiri parfumskih materialov kot pri embalaži. Vonji niso več tako intenzivni; so lažje nosljivi in primerni tudi za čez dan.

Opazila sem tudi, da nišni parfum dobiva dimenzijo duhovnosti – parfume povezujejo s kristali, meditacijo in rituali. Med priljubljenimi vonji so kadilna bosvelija, sandalov les in atlaška cedra, ki jih nemalokrat srečamo v kombinacijami z razkošnimi cvetnimi vonji.

Od vseh znamk sem bila najbolj navdušena nad novo znamko pH fragrances. Prepričal me je koncept obnovljivosti, ki spremlja celoten proces, od izbire materialov do formulacije, embalaže in proizvodnje. Parfumi so 98 % naravni – po sinteznih so posegli samo, ko je bilo to bolj etično. Vonji parfumov me vsekakor niso razočarali in parfum Tuberose & Ylang de Pashmira je moj najljubši parfum sejma!

Predavanja in delavnice

Na sejmu sem prisluhnila številnim predavanjem in diskusijam, med katerimi me je najbolj navdušilo predavanje Scents of Collective Unconsciousness. Povonjali smo številne materiale, ki so se zasidrali v naši kolektivni podzavesti in so del naše kulture. Predstavljeni so bili ekskluzivni naravni materiali in inovativen postopek ekstrakcije Jungle Essence by Mane (naprava za CO2 ekstrakcijo, ki jo lahko odneseš s sabo v džunglo in na licu mesta ujameš vonj rastline).

Umetniška instalacija “Symbiotic Experience”

Letosnja instalacija je povezala vizualno, glasbeno in olfaktorno umetnost. Štirje različni parfumerji so ustvarili parfume za štiri različne umetniške videje in tako ustvarili multisenzorično potovanje.

V zatemnjeni sobi smo si obiskovalci pogledali videje, ob katerih smo vohali parfume in prisluhnili glasbi. Doživetje, ki te vabi v imaginarno!

Globalna olafaktorna izkušnja

V moji torbici se je vsak dan znašlo več kot trideset parfumskih lističev, kar pomeni, da sem v treh dneh povonjala več kot sto različnih parfumov! Se strinjam, to je totalni “olfaktorni overdose” – a kot vidiš, sem še živa.

Najbolj dragoceno je, da lahko na enem mestu spoznaš parfume različnih kultur (od Kazahstana do Hong Konga) in spoznaš dejanske osebe, ki stojijo za svojo kreacijo. Parfumerji se med seboj zelo razlikujejo – nekateri prisegajo na tradicionalne pristope, drugi eksperimentirajo z vonji; nekateri imajo klasično parfumsko izobrazbo, številni pa so samouki. Vibrantni pogovori z ustvarjalci, ki odkrito delijo svojo zgodbo, pa tudi ovire, so zame neprecenljivi …

Parfumski lističi s prvega dne sejma.

Dišeči spominek

Ne samo, da sem sejem zapustila s torbico polno lističev in vzorčkov parfumov – odšla sem bogatejša za številna dragocena poznanstva.

Bila sem že na številnih sejmih po vsem svetu, ampak vzdušje tega sejma presega vse! Tu se počutim zares “doma”, med ljudmi, s katerimi delim strast do vonjev in parfumov.

Bi rada z mano odkrivala vonje s sejma in izdelala svoj botanični parfum? Pridruži se mi na delavnici v živo. Če si med tistimi, ki bi radi spoznali profesionalne parfumske tehnike in se poglobili v umetnost parfuma, pa te vabim v našo šolo botanične parfumeristike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja