ABC parfumeristike v praksi

Ko sem pred dobrimi štirinajstimi leti izdelala svoj prvi parfum, se mi ni niti sanjalo, da se podajam na eno najbolj razburljivih avantur svojega življenja. Strast, ki sem jo začutila ob prvem srečanju s parfumeristiko, se je ohranila vse do danes – ob vsem znanju in izkušnjah, ki sem jih pridobila v tem času, se je še okrepila.


Botanična parfumeristika zahteva predano delo, veliko potrpežljivosti in natančnosti. Včasih se mi zdi, da napredujem zares počasi, rada bi že ustvarila tisti “popoln” parfum … Po “mišjih” korakih gre … V tem blogu bom z vami delila nekaj osnovnih napotkov, ki sem jih pridobila na svoji parfumeristični poti.

  1. Ustvarite poseben in miren prostor za kreiranje parfumov.

To je seveda zelo težko, če živiš v razmeroma majhnem stanovanju s tremi otroki, igrače in kričanje vsepovsod …;) Več let sem tako parfumeristične materiale prekladala iz škatle na mizo in nazaj. Že same priprave na delo so bile utrujajoče. 2017 je zato zame vsekakor prelomno leto – končno sem ustvarila svoj parfumeristični studio! Še kako pomembno je, da je prostor urejen in čist ter vedno pripravljen na delo – kajti ko se porodi insipracija, samo sedeš k mizi in ustvarjaš!
2. Kateri pripomočki so nepogrešljivi v studiu?
SAMSUNG CSC

  • Poleg nosu imejte pri ustvarjanju parfumov vedno dnevnik in pisalo, da boste zabeležili recepturo. Ne računajte na to, da si boste zapomnili število kapljic!
  • Brez etiket ne gre. Potrebovali jih boste, da označite svoje kompozicije.
  • Priskrbite si veliko rjavih stekleničk in nekaj laboratorijskih čaš.
  • Pipete … Zares odsvetujem kapljanje eteričnih olj iz stekleničk, saj so kapalke različnih proizvajalcev lahko povsem različne, poleg tega so nekateri absoluti zelo gosti.
  • Parfumeristični lističi, veliko njih, da boste lahko preizkušali materiale in parfume. Vonjanje iz stekleničke se namreč ne obnese.
  • Tehtnica na 0,01 g.

3. Zakaj je najbolje, da eterična olja in absolute redčimo v alkoholu?
SAMSUNG CSC
V parfumeristiki se uporablja 10 % koncentracija botaničnih materialov v 96 % alkoholu (nekatere močnejše materiale redčimo tudi v 1 % koncentraciji). Razlogov za to je več:

  • Eterična olja in absoluti v tej koncentraciji imajo veliko bolj prijeten vonj in lažje zaznamo nianse.
  • Ker so nekateri materiali zelo gosti, je nemogoče, da bi jih uporabili neredčene (npr. mira, absolut labdanuma, absolut mimoze, absolut hrastovega lišaja …)
  • Ko boste ustvarjali različice parfuma, boste na ta način porabili precej manj eteričnih olj.

4. Katere materiale potrebujemo?

  • 96 % alkohol, za tinkturiranje in redčenje botaničnih materialov.
  • Olje jojobe, če boste izdelovali oljne parfume.
  • Čebelji vosek in cvetne voske (jasmin, vrtnica, mimoza) za izdelavo trdnih parfumov.
  • Esence oz. aromatične materiale (eterična olja, absolute, smole, izolate etc.).
  • Zelišča in cvetove, če boste izdelovali tinkture.

5. Začetniški parfumeristični asortiman
Na delavnicah me pogosto sprašujejo, katera eterična olja kupiti za začetek. Najpomembneje je, da imate eterična olja, ki sodijo v različne note in v različne družine vonjev. Moj predlog:
SPODNJE NOTE: pačuli, vetiver, kadilna bosvelija, sandalov les
SREDNJE NOTE: pelargonija bourbon, litseja, neroli, absolut jasmina, ilang ilang ekstra, klinčki
ZGORNJE NOTE: bergamotka, sivka, sladka pomaranča, zelena meta, petitgrain
Bodite izbirčni pri kvaliteti in avtentičnosti eteričnih olj in absolutov, kajti vse nianse vonja eteričnih olj se bodo odslikale v vonju končnega izdelka!
6. Kako začeti?
SAMSUNG CSC
Tako kot mora mizar poznati les, preden izdela mizo, mora parfumerist poznati svoje materiale. Na mojih delavnicah zato podam številne vaje in napotke za študij materialov.
Druga pomembna stvar pa je tehnika gradnje akordov. Akord je kombinacija dveh ali več not, ki delujejo kot celota. Zares pomembno je, da se najprej osredotočimo na izdelavo dobrih akordov, kot da takoj začnemo z ustvarjanjem parfuma. Moram priznati, da sem se več let ukvarjala z izdelavo parfumov, pa sem bila pogosto razočarana. Odkar se fokusiram na gradnjo akordov, so moji parfumi veliko lepši.
Če vas zares mika svet parfumeristike, ne odlašajte in se nam pridružite na seminarju botanične parfumeristike ali na posameznih delavnicah gradnje akordov. Seminar vam bo razkril številne parfumeristične skrivnosti in vas vodil skozi proces kreiranja parfumov. Iskreno ga priporočam tudi vsem, ki želite kreirati uspešne vonje za svoje kozmetične izdelke.
Lahko rečem, da je seminar edinstven v našem koncu Evrope – da sem se prikopala do tega znanja sem morala poleteti čez lužo in še kam, poiskati redko literaturo, zbrskati težko dosegljive materiale za delo … Naj omenim nekaj parfumeristov, pri katerih sem se izobraževala: Ayala Moriel, Mandy Aftel, Eliza Douglas, Karen Gilbert, Slobodanka Poštić, Oliver Valverde, Julianne Zaleta, Christa Obuchowski …
Prav vsak od njih mi je odprl nov vpogled v skrivnost parfumeristike. Če le imate možnost, se učite parfumeristike od različnih učiteljev!
Naj poudarim, da naš seminar parfumeristike ni primeren za vse. Če želite na hitro nekaj namešati in temu reči parfum, če bi radi ponaredili vonj parfumov Chanel ali če iščete samo formule parfumov, potem gotovo nisem pravi naslov za vaše želje. 😉 Vabljeni vsi radovedni in vsi, ki ste pripravljeni na delo!

4 misli na “ABC parfumeristike v praksi

  1. severina vogrič pravi:

    A imate kak nasvet , kje kupiti etanol da bo prave kvalitete in da ne bo cena zasoljena kot v lekarnah – to sploh ni tako enostavno najti. 🙂 Hvala

  2. Nina Medved pravi:

    Živijo Severina, cena etanola je takšna zaradi davka. Veliko cenejši je denaturirani alkohol, ki so mu dodane določene spojine, zaradi katerih ni primeren za uživanje. Sama uporabljam čisti etanol, cena je v povprečju 25 €. Poleg v lekarni se najde tudi v kakšni živilski prodajalni (Dana), v Mavrici in preko spleta pri podjetju Mikro polo. So mi pa punce povedale, da je zelo poceni v Italiji (Euro spin). 😉 Upam, da najdete ugodno varianto. Lp, Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja