Zimski solsticij in aromatični rituali

Danes je najkrajši dan v letu in najdaljša, najtemnejša noč – narava se nahaja v najgloblji temi, preden se vse znova rodi. Ta čas je še posebej skrivnosten in marsikdo občuti notranji nemir. Pogasimo ga lahko tako, da se uglasimo z ritmi narave – v ritualih, tako kot so to počeli naši predniki …

To leto je bilo zame posebej naporno. Kot novopečena štiridesetletnica sem postala “mlada mamica” tretjega otroka. Usklajevanje potreb treh otrok zelo različnih starosti s svojim delom, ki ga nadvse obožujem in ki me izpolnjuje, je bilo zame v tem letu poseben izziv.

Vendarle je prav fantič Perun odprl pomembno poglavje v mojem življenju in pripomogel k temu, da je Magnolija nekako “odrasla” – svoje delo sem bila namreč prisiljena porazdeliti med druge (kar se mi je pred Perunovim rojstvom zdelo nepojemljivo). Presenečena sem ugotovila, kako super je imeti pomoč! Pridobila sem zares odlične sodelavce in skupaj smo  izboljšali izobraževanja, ustvarili nove delavnice in projekte.

Takole se te dni spominjam leta, ki se končuje … Zelo rada imam praznični čas – to je zame čas, ko se umirim in obrnem vase ter naredim načrte za prihodnje leto. Pri tem si pomagam z aromatičnimi kadili, ki jih uporabim v preprostih ritualih.

img_5163m
PRVI RITUAL: ČIŠČENJE PROSTORA

Da bi prostor očistili negativnih vplivov in zastarelih energij, si lahko pomagamo z aromatičnimi smolami in rastlinami kot so žajbelj, rožmarin, brin, smrekove iglice, smola borovcev in smola kadilne bosvelije. Običajno izdelam mešanico, v kateri kombiniram 2 dela rastlin in 1 del smole. S fumigacijo začnem v kuhinji, nato dim ponesem po vseh sobah. Pomembno je, da dim doseže vse kote, v katerih zastaja energija. Na koncu odprem okna in prostor dobro prezračim.

DRUGI RITUAL: ČIŠČENJE DUŠE

Preden začnemo z načrtovanjem Novega leta, moramo svojo dušo očistiti vsega, česar ne potrebujemo. Zelo jasno definirajte, česa ne želite odnesti s seboj, kaj vas omejuje in kaj vam ne služi več. Za čiščenje duše si vzamem čas pred Novim letom, najraje pa uporabim smolo kadilne bosvelije in les palo santo.

TRETJI RITUAL: SANJE IN VIZIJE

Ob vstopu v Novo leto se vprašajmo, kaj želimo uresničiti v tem letu. Kaj želimo privabiti v svoje življenje, kakšne so naše strasti, sanje in vizije? Kaj je tisto, kar nam daje moč in energijo, ob čem nam zapoje srce? Za kreativnost in vizije lahko uporabite muškatno kaduljo, sivko, poprovo meto, kardamom, lovor, mirto, smolo benzoina, sandalov les

KAKO IN KDAJ IZVAJAMO RITUALE?

Izberite miren prostor, lahko tudi v naravi. S seboj imejte kadilno mešanico in dnevnik, v katerega zapisujete misli, čustva in impresije.

Za meditacije in rituale je posebej pomembnih dvanajst dni med 25. decembrom in 6. januarjem – prvih šest dni je namenjenih čiščenju duše, drugih šest vizijam. Pozabite torej te dni na hektično delo, počnite tisto, kar vas zares veseli, kar hrani vašo dušo in vam daje moč.

Najpreprostejši način uporabe kadil predstavljam v spodnjem videu.
https://www.youtube.com/watch?v=zQtywiBb2zg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja