Zakaj so botanični parfumi tako drugačni od sintetičnih?

Čedalje več ljudi ne želi več uporabljati komercialnih parfumov. Pravijo, da so preveč agresivni in da iščejo nekaj naravnega. Če imajo srečo, najdejo Magnolijo in se udeležijo naših delavnic botanične parfumeristike. Kar pa se pogosto konča z zasvojenostjo … 😉

Zakaj so naravni botanični parfumi povsem drugačni od sintetičnih komercialnih? Kakšne so njihove prednosti in slabosti?

Kot aromaterapevtka in strastna ljubiteljica botaničnih parfumov sem imela vrsto let precej zaničevalen odnos do komercialnih parfumov – pravzaprav me sploh niso zanimali, predvsem zato, ker se jih – ko sem jih nanesla na kožo – nisem mogla več znebiti. Ob poglobljenem študiju botanične parfumeristike sem morala – hočeš nočeš – podrobno proučiti zgodovino parfumeristike in najslavnejše parfume vseh časov. Priznam, v jati zastrašujočih umetnih vonjev sem našla nekaj biserov, ki so pritegnili mojo pozornost.

13724894_1251665771540565_6226664608558504795_o

Da bi razširila svoje parfumeristično obzorje, sem se v maju odpravila v Bologno, na Festival Vonja. Tam sem se udeležila delavnice izdelave parfumov s priznanim Oliverjem Valverdejem (Oliver & Co). Nabor vonjev, ki se je razprl pred menoj, je bil fantastičen! Spojine z rokerskimi imeni kot so paradisamide, irisone, cetonal, urival, bourgoenal etc. so vsekakor pritegnile moj nos. Najbolj me je presenetil ambrinol, spojina nenavadnega vonja, ki me je takoj popeljala na newyorško podzemno.;)

Problem je nastal, ko sem se lotila izdelave parfuma – naša naloga je bila ustvariti parfum z vonjem irisa. Takoj se je izkazalo, da brez poznavanja posameznih aroma molekul ne bo šlo (zato na mojih delavnicah vedno poudarjam, kako pomembne so študije materialov). Vseeno sem se opogumila in naredila parfum, ki je na koncu zvenel kot … hm, razglašena harfa z manjkajočimi strunami?

05220011

Poglejmo si, katere so bistvene razlike med sintetičnimi in naravnimi parfumi ter zakaj z naravnimi esencami ne boste mogli ustvariti vonja Chanel No5.

  1. PALETA AROMATIČNIH MATERIALOV

Za kreacijo naravnih parfumov je na voljo približno 400 različnih naravnih esenc. Parfumeristi, ki ustvarjajo s sinteznimi molekulami, lahko izbirajo med več tisoč aromatičnimi molekulami.

2. KOMPLEKSNOST

Eno samo eterično olje lahko vsebuje sto in več aromatičnih molekul. Nasprotno so spojine, ki jih vsebujejo sintetični parfumi, zelo enostavne (samo ena molekula z določenim vonjem).

3. OBSTOJNOST

Naravni parfumi so manj obstojni od sintetičnih, na koži se obdržijo približno štiri ure. Tudi vonj je navadno subtilen, komajda opazen. Sinetični parfumi so zelo močni in obstojni, pogosto moteči.

4. KONTROLA NAD MATERIALI

Problem naravnih parfumov je, da nimamo nadzora nad materiali. Vonj eteričnega olja sivke bo namreč vsako leto drugačen, zato je nemogoče, da bi bil vonj parfuma, ki vsebuje eterična olja, vsakič isti. Sintezni materiali so proizvedeni v laboratoriju, kar omogoča popoln nadzor nad materiali.

5. DINAMIKA VONJA

Naravni parfumi so veliko bolj dinamični in polni življenja. Na koži zadehtijo in se zlijejo s kemijo osebe, ki parfum nosi – na vsaki koži dišijo drugače. So nepredvidljivi, avanturistični. Sintetični parfumi so linearni (na koži se ne spreminjajo) in monotoni.

6. VIBRACIJA

Naravni parfumi predstavljajo življenjsko energijo rastlin in v sebi nosijo močno vibracijo. Ne samo, da lepo dišijo, temveč obenem vplivajo na naša čustva. Sintetični parfumi so brez življenja in sploh ne dišijo kot nekaj, kar najdemo v naravi.

7. ESTETIKA

Če v parfumu iščete zgolj estetiko ali ga želite nositi kot modni dodatek, vas bo verjetno povleklo k sintetičnim parfumom. S sintetičnimi molekulami namreč lahko ustvarimo celo vrsto efektov in vonjev, ki jih z naravnimi materiali ne moremo doseči. Cilj naravnega parfuma ni impresionirati. Naravni parfum je parfum “za dušo”.

IMG_6005

Novi trendi v parfumeristiki gotovo nakazujejo vračanje k naravnemu parfumu, v čas pred iznajdbo sinteznih spojin. Sintetični parfumi so se namreč pojavili šele v 19. stoletju in takrat so postali dostopni tudi množici – prej so bili parfumi rezervirani zgolj za kralje, kraljice, faraone …

Bodite del trenda in si privoščite kraljevski parfum – obiščite me v mojem aroma ateljeju, in izdelala bom parfum samo za vas, po meri vaše osebnosti.

Če bi se radi sami lotili izdelave parfumov, obiščite naše parfumeristične delavnice! V tem videu pa si poglejte, kako lahko sami izdelate naravni trdni parfum.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja