Žajbelj s Paga

Od malih nog sem poletja preživljala na otoku Pagu. Vsakič smo se domov vrnili z vrečo žajblja in kadar me je bolelo grlo, mi je mami skuhala čaj za grgranje. Žajbelj je najlepši junija, ko cveti – letos mi je uspelo izkusiti to lepoto. Aromatični cvetovi so tako zelo slastni! Moja hčerka pravi, da so boljši od sladoleda. 😉

Mitologija

Legenda pravi, da je Marija, ko je z Jezusom bežala pred Herodom, vse rastline na travniku prosila, naj ji pomagajo. Edina rastlina, ki jo je vzela v svoje zavetje, je bil Žajbelj. V zahvalo je bila Žajblju podeljena moč, da ljudi ozdravi pred vsako boleznijo in jih reši pred smrtjo. Že samo latinsko ime “salvia” (salvare = zdraviti) nakazuje na izjemno zdravilno moč te rastline.

Uporaba žajblja (Salvia officinalis)

  • Grgranje žajbljevega čaja blaži vnetja grla in krepi dlesni.
  • Žajbljeve liste lahko žvečimo sveže, za čiščenje dlesni in ustne votline.
  • Čaj pomaga pri prekomernem znojenju, pospešuje popadke in izostalo menstruacijo.
  • V tradicionalni kitajski medicini žajbelj uporabljajo za zdravljenje neplodnosti. Znano je tudi, da žajbelj zaustavi proizvodnjo mleka.
  • Culpeper (angleški zeliščar, fizik in astolog iz 17. stol.) ga priporoča za krepitev jeter, boleče sklepe in težavah z dihali. Dioscorides (grški fizik in botanik, 1. stol.) ga omenja v primeru splava, za splavitev mrtvega zarodka iz maternice.
  • Žajbelj je odličen v kulinariki, za začinjanje mesa, juh, marinad, zelenjave in rib.

Eterično olje žajblja

  • Eterično olje deluje kot emenagog in je izjemno učinkovito pri uravnavanju menstruacije, še posebej za zdravljenje amenoreje (izostanek menstruacije) in boleče menstruacije. Vendar se zaradi toksičnosti v aromaterapiji ne uporablja – namesto njega se priporoča eterično olje muškatne kadulje (Salvia sclarea).
  • Uporabimo ga lahko za blaženje aft (grgranje), glivic, herpesa in celulita.
  • Pomaga pri izkašljevanju.
  • V kozmetiki ima regenerativen učinek. Uporablja se za blaženje aken, prhljaja in pri izpadanju las.

Žajbelj simbolizira zrelo in modro, samozavestno žensko. Njen razum prevladuje nad čustvi. Na energetskem nivoju eterično olje žajblja čisti prostor. Uprabimo ga pri meditacijah in vizualizacijah, za globlji vpogled in modrost.

Previdno z eteričnim oljem žajblja

Eteričnega olja žajblja na delavnicah ne uporabljam. Vsebuje tujon, ki sodi med ketone in v večjih količinah deluje nevrotoksično. Prav tako v večjih količinah draži kožo. Eterično olje lahko sproži epileptični napad (pri epileptikih).

Eteričnega olja absolutno nikoli ne uporabimo pri nosečnicah, otrocih in epileptikih. Priporočam, da eteričnega olja žajblja ne uporabljate, če ste začetniki v aromaterapiji. Namesto njega uporabite hidrolat žajblja ali eterično olje muškatne kadulje.

Patricia Davis navaja primere posameznikov, pri katerih je samo nekaj kapljic eteričnega olja žajblja v kopeli ali masažnem olju sprožilo maternične krče in povečano menstrualno krvavenje.

DSC_1086

Hidrolat žajblja

Hidrolat žajblja je eden mojih najljubših, tako v kulinariki in v kozmetiki. V primerjavi z eteričnim oljem je razmeroma varen – odsvetuje se uporaba v nosečnosti in pri ljudeh z visokim krvnim pritiskom (v tem primeru je hidrolat močnejši od eteričnega olja žajblja). Hidrolat lahko jemljete oralno: žlico hidrolata dodajte litru vode in pijte tekom dneva.

  • Ker pospešuje prkrvavitev in odvaja urin, lahko hidrolat žajblja uporabimo v procesu detoksikacije.
  • Hidrolat uravnava centralni živčni sistem in s tem vpliva na prekomerno znojenje ter hormonski sistem.
  • Deluje stimulativno, kadar vam primanjkuje energije.
  • Je močan antioksidant, zato ga uporabimo za izdelavo krem, tonikov ali mask za nego zele kože.
  • Odličen kot tonik za mešano in mastno kožo.
  • Stimulira rast las in daje lesk kostanjevim lasem, zato ga uporabimo kot preliv za lase ali se s hidrolatom poškropimo.

Ocvrti žajbljevi listi

Olivno olje segrejemo v ponvi, nato v njem popečemo žajbljeve liste (2-3 sekunde na vsaki strani). Postavimo na papirnato brisačko in potresemo z zeliščno soljo.

Žajbljev čaj

2 žlici žajblja prelijemo z 1/4 litra vrele vode. Namakamo najmanj 15 minut. Uporabimo za pitje in grgranje. Žajblja nikoli ne kuhajte v mleku!

Ni kaj, sem velika ljubiteljica žajblja, in paški žajbelj, pravijo domačini, sodi med najkvalitetnejše na svetu!

Viri in literatura:

Salvatore Battaglia: The complete guide to aromatherapy

Kurt Schnaubelt: The healing intelligence of essential oils

Catty: Hydrosols: The next aromatherapy

Informacije v blogu ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Diagnozo in pravo individualno terapijo lahko določi le zdravnik/terapevt v osebnem razgovoru s pacientom. Informacije, ki so podane tukaj, vam lahko pomagajo, da se pripravite na pogovor z zdravnikom/terapevtom in mu podate dodatne predloge. Pri izbiri posameznega eteričnega olja in pred izdelavo mešanice si vedno preberite kontraindikacije in varnost uporabe le-tega v strokovni literaturi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja