Ohladimo se z eteričnimi olji

Pa smo ga dočakali, poletje! In to pasjega! Ostati na hladnem je te dni cel projekt in borba z vročino neusmiljena. Ker nimam klime, o nakupu ventilatorja pa še razmišljam, me te dni rešujejo eterična olja, moj dom pa prav prijetno diši.

Med mojimi najljubšimi “poletnimi” eteričnimi olji sta vsekakor poprova meta (Mentha piperita) in zelena meta (Mentha spicata). Poprova meta vsebuje 19-54 % mentola, ki je znan po hladilnem delovanju. Zelena meta vsebuje manj mentola, vendar je zaradi svojega sladkega vonja bolj priljubljena.
Poleg tega, da vas bo eterično olje poprove mete ohladilo, je močan analgetik, pomaga pri prebavnih težavah, slabosti (tudi pri potovalni), zvišuje koncentracijo, stimulira prekrvavitev in odvajanje limfe, blaži glavobol in znižuje vročino.
VARNOST: Kadar eterično olje poprove mete nanašate na kožo, naj bo koncentracija največ 1 % (kombinirajte z drugimi, manj dražečimi eteričnimi olji). Ne uporabljajte ga v kopelih, saj draži sluznico. Če imate doma dojenčka, vam uporabo eteričnega olja poprove mete v prostoru odsvetujem. Prav tako ne nanašajte na kožo otrok mlajših od pet let. 
Poleg poprove mete imajo hladilni učinek tudi eterično olje evkalipt globulus/radiata ter niauli. Slednji je zaradi nižje vsebnosti 1,8-cineola varnejši za otroke in v kombinaciji z eteričnim oljem sivke prav prijetno diši.
Tudi hidrolati so nepogrešljivi v teh poletnih dneh. Hladilno delovanje imata hidrolata poprove mete in vrtnice – razpršite ju po telesu in prostoru ter se prepustite vonju. Hidrolat poprove mete je odličen pri srbečici, vrtnica pa bo vašo kožo negovala in vlažila.
RECEPTI ZA VROČE POLETNE DNI

Sprej za prostor GOZDNI HLAD

Živim v bližini gozda in zgodaj zjutraj začutim svežino, ki prihaja iz gozda. To razpršilo za prostor mi pomaga ustvariti “gozdni hlad” tudi sredi dneva.
10 ml alkohola (70 % etanol)
90 ml destilirane vode
8 kapljic eteričnega olja poprove mete
10 kapljic eteričnega olja bora
8 kapljic eteričnega olja sivke
8 kapljic eteričnega olja evkalipta globulus/radiata (ali niauli)
V stekleničko z razpršilko kapnemo eterična olja in prilijemo alkohol. Dobro pretresemo, nato prilijemo destilirano vodo. Pred uporabo pretresemo.
Sprej za telo DIŠEČE KAPLJICE

Kadar se zaželim osvežiti na “romantičen” način, po telesu poškropim svoje “dišeče kapljice”. Tako hidrolat vrtnice kot eterična olja delujejo hladilno in pomirjajo.
50 ml hidrolata vrtnice
50 ml destilirane vode
5 kapljic eteričnega olja pelargonije
8 kapljic eteričnega olja sivke
2 kapljici absoluta vrtnice
V stekleničko z razpršilko kapnemo eterična olja in prilijemo hidrolat. Dobro pretresemo, nato prilijemo destilirano vodo. Pred uporabo pretresemo.
Hladilni sprej za telo
Klasični osvežilni in hladilni sprej.
50 ml hidrolata poprove mete
50 ml destilirane vode
6 kapljic eteričnega olja evkalipta globulus/radiata
6 kapljic eteričnega olja sivke
4 kapljice eteričnega olja limone* (limona v tako nizki koncentraciji ni problematična zaradi fototoksičnosti)
3 kapljice eteričnega olja zelene mete
V stekleničko z razpršilko kapnemo eterična olja in prilijemo hidrolat. Dobro pretresemo, nato prilijemo destilirano vodo. Pred uporabo pretresemo.
Hladilna kopel
Vročični dnevi so idealna priložnost, da si kar tako, sredi dneva, privoščite kopel. V to kopel se potopim, ko “zakuham” in imam občutek, da se ne morem ohladiti. Odlično in nalezljivo (pridružijo se tudi drugi člani družine). 😉
5 žlic morske soli
4 kapljice eteričnega olja sivke
2 kapljici eteričnega olja niaulija
V skodelico damo morsko sol, dodamo eterična olja in dobro premešamo. Stresemo v mlačno kopel.
Metine ledene kocke
Litru vode dodamo žlico ali dve hidrolata mete. Zamrznemo. Ledene kocke dodamo limonadi, pomarančnemu soku ali zelenemu čaju. Srkamo ob branju kakšne dobre knjige!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja